Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

V komentáři Djkoma je vše i za mě shrnuto. Baví mě Michael Douglas, když hraje jen takovéto "štěky" a není tahounem celého filmu. Jelikož jsem se před shlédnutím tohoto filmu viděla dokument o havárii na Three Mile Island, tušila jsem alespoň malinko co to tedy znamená, pokud něco obdobnému může nastat. Samotné slovo "jaderná" je pro mě dost nebezpečné a v tomto filmu krásně zlehka ukázali, co se může dít v té obrovské budově, kterou veřejně propagují jako bezpečnou jen pár kilomentrů od vašeho bydliště :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ve své době se to téměř rovnalo sci-fi, ale po Černobylu je to faktem, nad kterým se nedá jen tak mávnout rukou. A je a bude stále platný i známý fakt, který pronesl Jack, že "Vy reportéři si myslíte, že dobré zprávy jsou jen špatné zprávy". Jacka Lemonna jsem nikdy neměla nějak výrazně ve svém filmovém hledáčku, ale po roli ve filmu Konkurenti jsem na něj podstatně změnila svůj názor, je to pan herec s velkým H. Ale to neznamená, že Jane Fondová jako Kimberly s reportérským vnímavým čuchem nebyla skvělá. Výborný film z minulého století. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdepak, s šikmýma očima nemá čínský syndrom nic společného. To spíš s Jane Fondovou, z jejíž krásy budu mít teď syndrom já. No a vidět Majkla s plnovousem ve vytahané flanelové košili byl také zážitek z vyšší kategorie. Co se filmu samotného týče, svým tématem je rozhodně nadčasový a nezničitelný, protože jestli já osobně něčemu nevěřím, tak tomu, že hospodaření s nejnebezpečnější věcí na světě je naprosto bezpečné. A pak také - Plzákův zákon velící zatloukat, zatloukat, zatloukat, se očividně dá náramně uplatnit i v jaderné fyzice. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I když je tento film z těch fundovanějších, pokud jde o realitu jaderné elektrárny (čti: "Většina filmů o jaderných elektrárnách jsou mimo naprosto úplně, tenhle je jenom vcelku mimo."), k uvěřitelnosti mu ještě leccos chybí. Bohužel, přednášky profesora Heřmanského z jaderných reaktorů mi zkazily zábavu, stejně jako přesvědčení, že elektrárenské společnosti nedisponují armádou vyzvědačů a nájemných vrahů, kteří jsou vždy okamžitě na (pro ně) správném místě. A to nepopírám, že k mnoha nehodám a haváriím v JE došlo. U filmů se zjevným politickým cílem by měla být přesnost uzákoněna. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Popravdě chápu důvod vzniku tohohle filmu ve své době, kdy jsme se všichni báli jaderné energie a jaderné války a tak, ale v dnešní době působí film poněkud zastarale - s vědomím Černobylu, ale přece jenom tohle není sovětský film. Fakta jsou tu hodně přitažená za vlasy, což pozitivnějšímu přijetí filmu také nepřidává. Navíc ty dvě hodiny se vlečou neskutečně a postavy mi zase tak zajímavé nepřijdou, abych s nimi šel. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Film byl po premiéře nevybíravě napaden odborníky na jadernou energii. (Olík)
  • Jane Fonda si kvůli filmu obarvila své světlé vlasy, protože si všimla, že většina televizních zpravodajek, které v rámci přípravy na svou roli pozorovala při práci, měla obarvené vlasy. (anezzik)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama