Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdepak, s šikmýma očima nemá čínský syndrom nic společného. To spíš s Jane Fondovou, z jejíž krásy budu mít teď syndrom já. No a vidět Majkla s plnovousem ve vytahané flanelové košili byl také zážitek z vyšší kategorie. Co se filmu samotného týče, svým tématem je rozhodně nadčasový a nezničitelný, protože jestli já osobně něčemu nevěřím, tak tomu, že hospodaření s nejnebezpečnější věcí na světě je naprosto bezpečné. A pak také - Plzákův zákon velící zatloukat, zatloukat, zatloukat, se očividně dá náramně uplatnit i v jaderné fyzice. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

spickovy thriller plny napatia az do poslednej sekundy. hlavne pocas zaverecnej polhodiny som bol na nohach od zvedavosti ako to cele dopadne. pozitivnemu efektu samozrejme dopomahaju vyborne vykony jane fondovej - ta je naozaj ocarujuca a hra fantasticky, dalej vysoky standart netradicne bradateho michaela douglasa a v neposlednom rade charizmaticky jack lemmon.. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Kdysi (myslím, že v roce 1980) jsem se dostal do předváděcího sálu Adrie, kde se dávaly filmy o kterých se uvažovalo s uvedením v socialistických kinech. Už ve své tehdejší podobě na mě film velmi zapůsobil a těšil jsem se, že si ho užiju v kině. Do kin ho soudruzi bohužel nepustili a dodnes nechápu proč. Výborný Michael Douglas jako reportér a standartní Jack Lemmon v roli šéfa elektrárny. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Boj jedince, který udělá zásadní rozhodnutí, proti systému podle Michaela Douglase, který u projektu stál od začátku. Nikdy mu moc nevoněly machinace okolo zkoušek a výstavby jaderných elektráren. Podle filmových studií „nekomerční“ námět se nějakou chvíli hledal a vůbec nepomáhalo, že Douglas měl za sebou veleúspěšné Kukaččí hnízdo. Dlouholetý zaměstnanec elektrárny Jack Lemmon byl nakonec výtečnou volbou, reportérka Jane Fonda, ač byla podle producentů až příliš kritická k válce ve Vietnamu, také pomohla tomu, že jde nakonec o poměrně přesvědčivý kousek o možných jaderných hrozbách a lehkovážnému zacházení s energií. Na svou dobu vyvolával palčivé otázky a paradoxně pár dní po premiéře došlo v pensylvánské elektrárně k úniku velkého množství radioaktivního plynu, což bylo pro film dokonalou reklamou. A nakonec se na něj stály fronty. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze slusne drama, ktere ve sve dobe muselo na divaka zapusobit jeste vice nez dnes. Atraktivni prostredi a i kdyz mozna trochu naivni a s uspechanym koncem, ale porad dobrym pribehem. Za zminku stoji i hvezdna herecka trojice v hlavni roli. Fondu mam sice radeji s jinym ucesem, ale role reporterky ji sedla. Herecky mozna trochu nevyrazny, ale jinak v pripadu dulezity kameraman v podani M. Douglase a muj oblibenec Jack Lemmon. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Po uvedení do kin byl film odborníky kritizován jako „přitažený za vlasy“ – taková nehoda by se v jaderné elektrárně rozhodně nikdy nemohla stát. O 12 dnů později však přišla nehoda elektrárny Three Mile Island, která se odehrála velmi podobně tomu, jak je popsaná ve filmu. Pokud by natáčeli film jako reakci na nehodu, princip nehody by nejspíš nebyl přesnější. Tato nehoda také zvýšila divácký zájem o film. (Jarek572)
  • Film byl po premiéře nevybíravě napaden odborníky na jadernou energii. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno