Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno to vzdialene pripomenie Renoirovu Veľkú ilúziu, lenže ...nebo být zabit je zbavený všetkých ilúzií. A je to asi aj dobre. Film je to však veľmi zvláštny, Hollý skombinoval melanchóliu, bezvýchodiskovú depresiu, pátos a ťažko stráviteľnú hudbu a vytvoril tak ťažko popísateľné dielo. Bohužiaľ to však na to najlepšie, čo bolo u nás na tému lágrov nakrútené, nestačí. Chýba totiž jedna ingrediencia a tou je podľa mňa drive. Prostredia sa neustále striedajú, je tu útek z koncentráku, ale všetko sa to vlečie, namiesto toho, aby to diváka pohltilo. Za pozretie myslím ale tento menej známy film stojí. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Málo známý, ale o to více zajímavý československý válečný film, který se odehrává na konci 2. světové války. Děj začíná v koncentračním táboře, kde vedení plánuje popravit 3000 uvězněných svědků tak, že je nahrnou do muničního skladu, který později vyletí do vzduchu. Ten pochod vězňů je hodně emotivní, stejně jako o něco dřívější záběry na ně, když byli namačkaní ve svých domech. Z reálného pohledu chybí jedině snad ty vyzáblé těla, jinak je to hodně mrazivá podívaná. Před smrtí se zachrání pouze hrstka vyvolených, kteří utečou. Ovšem samotný útěk stejně přežijí jen dva, Vídeňan Ernest (Milan Kňažko) a mladý Žid Kim (Martin Zounar). Útěk se nepovedl kvůli tomu, že jeden z uprchlíků se dotkl drátů, které ohlásily útěk. Ten dotek mi přišel hodně nahraný, stejně jako mi přišel samotný útěk hodně zvláštní. Ernest se dostane ke kleštím a úplně nikým nepozorovaný přestříhá dráty. Poté to jde ještě oznámit na pokoje vězňům, že s ním mohou utéct. Přijde mi to takové hodně přitažené za vlasy, strašně moc jednoduché. Na druhou stranu se na to hezky dívá. Ernest je takovým rakouským Rambem prchajícím z koncentráku, který na své pouti učí zabíjet svého mladšího kolegu Kima. Proto by mě nenapadlo, jakým stylem film končí. [388. hodnocení, 43. komentář, 64%] ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Nuda bez nějakého významného poselství. Otráví německý dabing pár známých tváří, které to mohly oživit, to je fakt problém nabiflovat se pár německejch vět. Kromě pěknýho psa stojí za to zmínit, že démonický Kňažko umí v podstatě zahrát kvalitně kteroukoliv postavu s temnou příchutí, kdyby tam nehrál, tak je to za dvě hvězdičky. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale rozhodně zajímavý československý válečný snímek z konce 2. světové války. Film rozhodně stojí za pozornost, jeho stopáž by klidně mohla být větší jako u jiných, ale někdy méně znamená více..Dva uprchlí vězni - rakouský interbrigadista Ernest (Milan Kňažko) a mladý vězeň Kim (Martin Zounar, jehož kariéra začínala velice slibně), vězněný za odbojovou činnost. Dramatické scény, retrospektivní vzpomínky po útěku z lágru, zajímavá hudba. V paměti mi utkvěly především tři silné scény - schválně, jestli uhodnete jaké:-)? Film v sobě nese i pár náznaků určitých rysů úspěšných světových filmů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý útěk z koncentračního tábora. 1) Po opuštění tábora příběh získává šmrnc. Atmosférický snímek má jakousi syrovou patinu, smysl pro detail a silný konec. 2) Okolnosti opuštění tábora působí nevěrohodně. Dobře vyhlížející vězni se krátce po útěku nadlábnou polévkou, třemi chleby s máslem nebo se sádlem, dají si k tomu frťana...a ono nic. 3) 18letý drsňák Martin Zounar (vězeň z Prahy na útěku) tehdy asi netušil, jak po třiceti letech dopadne fyzicky i herecky. 40letý Milan Kňažko (vězeň z Vídně na útěku) odvedl svůj spolehlivý výkon. 4) Film končí citátem z Pekla Danta Alighieriho: Hlas selhal / jsem jiskra zmrzla v led / nechtějte slyšet divy / jsou slova málo - myšlenek běsný let / já neumřel a nezůstal jsem živý. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama