Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neobvykle zralý celovečerní debut. Příběh tragické lásky mladých lidí, kteří se setkali při konspiraci. Formálně novátorské dílo, v němž je zobrazeno téma odboje bez heroizace a děj je vymezen odkrýváním a revidováním prostých emocí a elementárních pravd. (NFA)

Recenze (5)

tahit 

všechny recenze uživatele

Neotřelý, výrazný a osobitý film. Emotivně laděný příběh z války, v němž realita děje se konfrontuje se vzpomínkami. Brutální zásah do života dvojice mladých lidí. Ve jménu ideálu je resignace na lásku. Mladý chlapec Radu a děvče Anka se poznají při úkolu odbojové jednotky, k níž náleží, co prožívají je dobrodružstvím. Až do okamžiku zatčení Anky. To co nastane, je osudové. Není to povrchní film, který vypráví o citech, ale také nepředstírá falešné berličky lásky. Film pro náročné. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

S novovlnou estetikou pracuje komorní příběh o lásce dvou mladých lidí. Radu a Anca se seznámí na taneční zábavě. Odbojář Radu netuší, že důležitou schůzku z názvu filmu má právě se svou přítelkyní, která se rovněž snaží podkopat režim. Film pracuje s nekontinuálním střihem a častým opakováním scén, jejichž význam se projeví až s běžící stopáží. Na jedné straně subjektivní point of wiew záběry, na druhou stranu neschopnost je přiřadit konkrétní postvě. (Či divákovi?) Rozpor mezi intimitou milenců a opatrnou anonymností odbojovových schůzek. Milostný cit v kontrastu s politickou povinností. Nevyhnutelnost smrti, která všechny filmem rozehrané rozdíly fatalisticky maže. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konspirace lásce nepřeje. Mistrovská režie, kvalitní scénář málo známého Iona Mihăileanu (původem Žid, ve II. válce utekl z KZ, v roce 1985 emigroval do Francie; poměrně známější je jeho syn, filmař Radu Mihăileanu). Obtížně jsem vnímal reálie a souběžně si uvědomil, že vůbec nevím, jak to v Rumunsku vypadalo za války. Vzpomínám si jen na historku svojí mámy, když poté, co Rusové ve válce obsadili Žďár n.s a ona vyjela s pucflekem Ivanem povozem do lesa pro dřevo (Rusové všechno spálili), byly lesy plné Rusů a Rumunů... Vrcholné filmy Luciana Pintilie (a tento samozřejmě patří mezi ně) jsou založeny na skutečně nosné ideji, která je rozpracována s velkým citem pro naraci i obrazovou výtvarnost. Tento film, i kdyby byl natočen dnes a ne před 50 lety, by musel nadchnout svým...........! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

mam slabost pre rumunsku kinematografiu a Lucian Pintilie je jeden z najznamenjsich a najosobitejsich rumunksych reziserov. Trochu k politickej situacii vtedajsej Rumunskej Ludovej republiky. Rok 1965 , presnejsie 19. marca 1965 umrel rumunsky komunisticky politik Gheorghe Gheorghiu Dej, ktory stal na cele Rumunskej komunistickej /vladnucej/ strany v rokoch 1954 - 65. Za svojej vlády vylucil zo strany a politickeho zivota Anu Pauker, po Stalinovej smrti Dej polozil zaklady nezavislej politiky Rumunska v ramci Sovietskeho bloku /aj byvale CSR bolo sucastou sovietskeho Bloku/. Odmietol Chruscovove reformy, siel samostatnou cestou. Roku 1957 odisli sovietske divizie z Rumunska a tusim 1961 skoncil posledny SovROm. Treba si nastudovat co boli SovRomy, film ciastocne politicku situaciu v Rumunsku reflektuje : 89 % ()

Reklama

Reklama