Reklama

Reklama

Terminus paradis

  • angličtina Next Stop Paradise (více)

Obsahy(1)

Mitu (Costel Cascaval) je potomkem náměstka bývalého komunistického ministra, ale s otcem Grigorem (Victor Rebengiuc) se nesnese – zřekl se kvůli jeho pohodlné kariéře snů o emigraci a i teď u něj platí pouze za nerespektovaného budižkničemu – živí se jako ošetřovatel prasat a je pouliční ochlasta. Jednoho dne sbalí Mitu náhodně na ulici Noricu (Dorina Chiriac). Pijí spolu, pak se milují, hádají – je to l'amour fou, bláznivá láska s velkým L. Norica je veselá holka, chtěla by se vdát a žít normální usedlý život. Pracovala doteď u obtloustlého majitele kiosku Giliho (Doru Ana) a vlastně byla docela spokojená s představou, že si ji Gili na podzim vezme. To však ještě neznala Mitu – a Mitu je muž, který ze své lásky a touhy po respektu neslevuje. (garmon)

(více)

Recenze (5)

garmon 

všechny recenze uživatele

Nenávist Pintilia ke všem formám policajtství a vojáctví, ke všemu zelenému, ke gumovosti - ordonance v jeho filmech vždy vykazovala nezměrnou míru tuposti a vždy zapříčiňovala tragédie. Do toho špína a chaos popřevratového Rumunska, samotná zoufale temperamentní rumunská národní povaha, fest vtipný, drastický humor - punk napříč životem - od chcaní z balkonů přes brutální hádky až po zmalovanou číču u vraždy; k tomu pár cigánů vždy se nad osudy debility vojáckého světa pobavivších, a nakonec technologicky spousta prostředků nové vlny, která je tu mistrně připomínaná - řemeslo je tu neskutečné, tempo až na závěrečné rozuzlení vražedné, nemá to chybu. U takových filmů si lidé nejvíc stěžují na samotné postavy - to, že jsou přesně odpozorované, že je do hutna zkondenzovaná jejich podstata a napsané i zahrané jsou tak výtečně až s nimi máme problém jako s reálnými lidmi, to pak zůstává tak nějak stranou. Je to sice jen společensko-politické umění a Pintilie měl zůstat u vztahu těch dvou (a že by bylo o čem točit), nepouštět se tolik do vojančení, zobecňování, a možná ani do tragického vyvrcholení - nu, ale byl by z toho byl jen jakýsi Džusový román po rumunsku. A mj. je to doba Pasti pasti pastičky, ale toto mi sedí mnohem víc -. Je to taky jeden z velmi mála filmů o lásce - o té veliké, jediné; o té, která ničí - a divím se, že to tady ti tří-hvězdičkáři nevidí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh, který by se odehrává v karmické bouři, kterou rozpoutal hyperaktivní Mitu (hraje ho syn bývalého ministra Nicolae Ceausesca, Costel Cascaval, dle I2E - informace z druhé ruky; jeho inteligentní obličej je možná trochu v rozporu s jeho beuzdností), který se chová jako nějaký syn bývalého ministra Nicolae Ceausesca, nebere ohled na nic, nic netoleruje a jako neřízená střela je "řízen" pouze svým libidinosním přetlakem, svými pudy (jak erotickým tak thanatickým). Jeho partnerka Norica je v mezihře sice váhavější střelec, ale v úvodu a závěru je jí také všechno jasné. Na začátku bylo svádění, na konci zmatení - Mitu si již neuvědomuje, v kterém okamžiku svého života svůj život definitivně prohrál. Jako mnohý člověk (přežil jsem dva) postižený rakovinou doufá i v poslední chvíli v zázrak. Porozuhodná je animální rovina příběhu (upozorňuji na Mitův monolog při porodu prasete)... Těžké hodnocení filmu řežiséra, který svými prvními dvěma filmy nasadil laťku až příliš vysoko. Navíc se přitom chovám jako učitelé na vysoké škole, kteří když vidí index plný jedniček, neradi do něj zapisují trojku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nic moc pribeh z chudobnych stvrti rumunskej Bukuresti. On sa zamiluje do nej, ale ona uz riesi svoj vztah s priatelom, a jeho caka nejaka vojenska sluzba ci nastup do armady ako do zamestnania, ci co to bolo. Proste nieco s armadou, rumunskou, pochopitelne. potom sa zacne pribeh, ale nic, moc, len kopa slaboduchych dialogov, kulisy nic moc ...... te,mpo slabe a konci do dost rozpacito. Rumunsko je sam o sebe stat s nadhernou prirodou a sceneriami, tento film ale ukazuje odvratene stranky zivota v Rumunsku. Dokonca ani vystavne stvrte Bukuresti - tohoto Pariza Vychodu - tu nie su ukazane. Myslim, ze dovod k druhej projekcii tohto filmu uz nenajdem : 40 % ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Velmi podivuhodné a zároveň originální drama, jenž natočil Lucian Pintilie. Ve svém filmu nám představuje divoký a nevšední život jednoho muže, který se s ničím příliš nemazlil. Mladý muž Muti, jednoho krásného dne potká dívku Noricu, která ho natolik zaujme, že se spolu opijí vodkou a nakonec skončí u něj na bytě. Jejich rozvíjející vztah naruší dvouletá vojenská služba, na kterou Muti zanedlouho odchází. Poté co se vrátí, věci naberou nečekaný směr. Hned na první pohled snímek zaujme hlavním hrdinou, který je jako neřízená střela, zvláště potom, co uprchne z vojny. A právě s ním se odehrávají ty nejlepší scény filmu, které bych rozhodně nečekal, že se můžou objevit, jako např. scéna s tankem nebo při sekvenci, kdy přistihne Noricu s jiným mužem. Také závěrečná scéna s komandem je velmi intenzivní. Zajímavý a kvalitní snímek, který nám též poodhaluje vojenské prostředí, jenž obsahuje několik bizarních situací. ()

Reklama

Reklama