Reklama

Reklama

Letní strom

Trailer

VOD (1)

Když cítí, že už mu celý svět začíná přerůstat přes hlavu, utíká mladý student Jerry McAdams, kterého ztvárnil tehdy sedmadvacetiletý Michael Douglas v jedné ze svých prvních velkých rolí, ke svému „letnímu stromu“. K symbolu šťastných a nevinných dní, které zažíval během dětství. Sám ale ví, že časy dospívání jsou pomalu pryč. Proto se také stará o jedenáctiletého chlapce Mavise, který ho potřebuje, sám se svěřuje do náruče své milované dívky Vanetty a upíná se k představě úspěchu na poli hudebního umění, kvůli němuž dokonce opustil školu. Poté, co vyhoří u zkoušek na konzervatoř, se ale jeho sen rozplývá a navíc se na Jerryho přestává vztahovat odklad branné povinnosti. A tak se mladík rozhodne řešit celou situaci razantně a radikálně. Navzdory lásce oddané dívky a také bez ohledu na milující rodiče utíká do Kanady, kde se chce schovat před válkou. Naneštěstí zaúřaduje osud v podobě dopravní nehody, jejíž vinou si Jerryho všimnou úřady. A pak už nejde nic zastavit. Mladíka čeká cesta na místo, kde žádné letní stromy nejsou. Do Vietnamu. Na místo, kde se nesní, jen umírá. Strhující protiválečné drama, jedno z nejlepších ve svém žánru, natočil v roce 1971 na motivy broadwayské hry Rona Cowena režisér Anthony Newley. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Unylý protiválečný film z období vietnamské války. 1) Michael Douglas na mě působí asexuálně, a jak vidím v tomto snímku, byl takový i zamlada. Stejný pocit mám i z filmu. Vše je takové... bakelitové - Jerryho pocity a motivace, jeho láska k Vanettě, chování malého Marvise, postoje rodičů i dějově naprosto nesourodá závěrečná pointa, tam jsem si vyloženě připadal jako v pimprdlovém divadle. 2) Celkový dojem umocnil autor obsahu Yoss, kterému zřejmě nestačilo ani 88 minut k pochopení, o čem film je, a tak udělal z černého bílé, z odpírače vojenské služby jejího přívržence, čímž můj pocit neskutečna ještě umocnil. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh, který ani po letech nemohu dostat z hlavy. Jen bych trochu poopravila zdejší obsah. Není pravda, že se Jerry rozhodl odejít bojovat do Vietnamu. Naopak, aby nemusel narukovat, snaží se dostat se do Kanady a získat kanadské občanství. Tím se ale staví do opozice proti svým rodičům, pro které jako pro bývalé přistěhovalce znamená americké občanství víc než život vlastního syna. ()

Reklama

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Film zaujme účastí mladinkého debutujícího Michaela Douglase a scénami milého milostného sbližování. Jerryho osobní tápání má ale v jedné věci jasno - za každou cenu se vyhnout vojenské službě ve Vietnamu - odtud ten tak zvaný protiválečný apel. Nic proti pacifismu, ale docela by mě zajímala reakce jeho otce Kirka ze Stezek slávy... (prostoduchý příměr, ale ať). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Oba zde uvedený obsahy jsou poněkud mimo, takže jsem od filmu čekal něco trochu jinýho. On se ten film totiž dotýká války ve Vietnamu dost okrajově. Občas se tam o Vietnamu někdo zmíní, ale spíš je to takovej příběh o tom, jak Michael Douglas prožívá takový starosti všedního života - nějakej vztah, nepřijetí na školu, první zaměstnání, návštěvy u rodičů, atd... Ta hrozba odvedení přijde až ke konci filmu. Do tý doby je to bohužel celkem nuda. Pak se dá mluvit konečně o nějakym dramatu. A ta úplně poslední scéna se vryje do paměti. Jinak tomu fotrovi bych na místě Michaela Douglase asi rozkopal hlavu o obrubník. ()

IBBY 

všechny recenze uživatele

...ani se mi tomu nechce věřit ale bude to už opravdu hodně hodně dlouho co jsem film viděla...to měl M.D ještě dlouhý vlasy a celou karieru před sebou...nicméně je to jeden z nejlepších protiválečných filmů jaké znám...a scéna kdy se rodiče Jerryho milují zatímco v televizi běží záběry z války ve Vietnamu, na kterých jejich syn právě umírá se nedá zapomenout ani po těch "hodně hodně" letech... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama