Reklama

Reklama

Fotografování obyvatel domu

(festivalový název) (studentský film)
  • Československo Fotografovanie obyvatelov domu (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1968, 15 min

Obsahy(1)

Najkrajšie i najtragickejšie okamihy života jednej vidieckej rodiny. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

fragre 

všechny recenze uživatele

Vtipné, dojemné i kousavé. Jeden neví, co je zde přirozené a co hrané. Komentované rodinné album s fotografiemi svateb, pohřbů, křtin... i s tou dávkou přirozené trapnosti, která při takových akcích leze na povrch. A možná, že ta pointa je trochu násilná a zbytečná. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AJ DEDKO ZOMRELI. VEĎ TAK TO NA TOM SVETE CHODÍ. UŽ TO INÉ ANI NEBUDE..." __ Je tu viditeľná snaha o výpoveď a autentickosť, zábery z pohrebov však musia u kriticky uvažujúceho diváka pôsobiť zinscenovane (možno ani nik nezomrel). Sám Trančík opisuje svoj absolventský film ako hraný dokument s politickým nábojom, napokon záver s cynicky podanou kritikou socializmu si ani inokedy dovoliť nemohol. Snáď ešte treba oceniť fakt, že študentský film z daného obdobia bol nakrútený na (drahší) farebný materiál. (92. hodnotenie, 5. komentár k filmu) ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tvaroslovně mimořádně originální koncept poněkud oslabují závěrečné sekvence, které sice dokonale ironizují fráze o socialistickém budování, ale celou tu předcházející dojemnou i úsměvnou výpověď ponižují na pouhou předehru ostré pointy, již by šlo ostatně vyjádřit i jinak, organičtěji. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Tak to je fotka, to sme postavili dom … Na tej fotke sme všeci zdraví …“ A pak už koloběh života pokračuje – pohreb starej mamy, svatba najstaršej dcéry Viktorky, dedko zomreli … „A furt to ide dokola. Mení sa to jako počasie. Viktorka už má chlapčiska a kúpili sme si nový televizor …“ Příběh jedné rodiny, zachycený jedním pohledem na jednom místě. A se zajímavým zakončením … Velmi netradičně pojatý dokument. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tady musím začít odzadu. Od dokumentárně vypadající pointy, díky které tenhle filmeček skončil na 21 let v trezoru. Absurdní óda na vymoženost socialismu a jeho přínos pro vesnickou romskou rodinu se do té doby tváří jako fotoalbum jedné rodiny snímané před jejich domem. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama