Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři chlapi, dva předsedové a falešná hlášení v české filmové komedii ze života pracujícího lidu. V domečku v Ouplavicích hospodaří tři Potůčkové: děda vdovec, syn, jemuž utekla žena, a dosud svobodný vnuk. Otec působí jako předseda zemědělského družstva, syn vede místní mládežníky a děda penzista ty dva přes troubel své nerozlučné fajfky zásobuje spoustou rozšafných rad. Právě mají spoustu starostí. Jejich vesnice soutěží se sousední Piskoří a protivníci využívají k boji nečestných zbraní... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Komunistická agitka, která jistě ve své době měla a i dnes má spoustu svých příznivců, je pravdou, že v dnešní "svobodné" společnosti si "dobrá" část obyvatelstva s potěšením plivne do tváře komunistického molocha naší minulosti, však smutnější stránkou této "odvahy" je to, že většina těchto dnešních ohnivých disidentů by si v době vzniku tohoto filmu nedovolila ani písknout a možná by je to ani nenapadlo, protože by ani netušili, že něco je špatně... Člověka až mrazí....buďme však vždy rádi, že máme tu dnešní "svobodu" a alespoň můžeme vyjádřit svůj individuální postoj a neopíráme se jen o "podporu zdola a nesoutěžíme v hromadění kompostu", i když tím posledním si nejsem tak zcela jist... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Teprve druhá Dietlova seriálová práce, která od počátku nemusela být špatně vymyšlena. Tři generace v jedné chalupě jistě mohly zažívat různorodé komické příhody plynoucí nejen z rozdílných povah, ale také věku. V osmnácti dílech by se jistě našlo víc než pouze tento film, který je z velké části postaven na obhajobě socialistické poctivé práce v zemědělství a ZD. Je to škoda. Hlavní zápletka je totiž právě tato a dokonce i milostné peripetie nejmladšího člena Potůčků jsou svázány s místní politikou. Na druhé straně byl nejhumornější děda, který ve snaze pomoci zamotal co mohl. Ostatně komedie je dobře obsazená a těžko vyčítat autorům, že v 63. roce byli poplatní době. Tím ale neříkám, že bych se na film podíval znovu. ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Další socialistická taškařice, jež vyniká několika poloprotirežimními hláškami, a hlavně námětem, kterým jsou: KOMPOSTY. Né že by se mi po prohnilých dobách socializmu stýskalo, ale máme ho tu zas, tentokrát s přídomkem euro, tak si je pojďme srovnat. Tak já myslím, že hlavní rozdíl je v tom, že dneska si zemědělec z dotací nakoupí tuny chemickejch sraček, zatímco soudruh v těchhle dřevních dobách to ještě udělat nemohl, a tak mu nezbylo, než humus v půdě opravdu obnovovat, a to kompostováním hoven. Jako společenské téma to dnes působí ještě poněkud toporně, ale přijde čas, že se všechno zas v dobré obrátí. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Když se na to díváte pozorně nemohlo vám uniknout že je tam několikeré narážení a dokonce i zesměšňování tehdejšího režimu.. Ano, máte pravdu že je to budovatelský film kde hlavní zápletkou je soutěž v hromadění kompostu ale dnes právě tenhle fakt přidává filmu na vtipnosti.. A ani těm hercům nevěřím že to hrajou s vážnou tváří já tam z toho zkrátka cítím ten povznes a zachycení absurdity tehdejší doby.... Třeba mě za to i zlinčujte... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jó ty komposty! To je to, co světem hýbe... ;oD - - - Dobou značně ovlivněná prostoduchá lidově-kolchoznická televizní komedie s nádechem komunální satiry, marná však a zbytečná, která naštěstí skončila na kompostu filmových dějin... :-) . . . Oproti seriálu však se sevřenějším dějem, zasluhující si proto přece jen vyšší hodnocení... Dobré k vidění tak jednou za deset let, snad jen k připomenutí, že >takoví jsme byli...< :o) . . . Jeden a půl hvězdičky, pro toho L.L., zahravšího pomalu dvakrát tak starou postavu dědka Potůčka a pro tu krásnou mladou štíhlounkou M.M. zaokrouhleno se zavřenýma očima nahoru... Tož "ERGO KLADÍVKO"... :o))) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Lubomír Lipský skutečně umí hrát na křídlovku. (M.B)
  • Z 15 dílů, které byly vysílány živě, zůstaly zachovány jen 3, které byly zaznamenány na film snímáním z televizní obrazovky. (sator)
  • Film se natáčel na Sedlčansku ve vesnici Štětkovice. (M.B)

Reklama

Reklama