Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka, v níž hraje hlavní roli hudba, vypráví o dvou muzikantech, princezně Kláře a kouzelníku Manettim. Tomáš a Jakub zbaví sice princeznu zlé moci kouzelníkovy zlaté flétny, ale ten se tak snadno nemíní vzdát... Krajem putují dva čeští muzikanti Jakub a Tomáš (M. Suchánek a R. Hrušínský nejml.). Hrají na housle a klarinet a je jim veselo. Pak ale zabloudí do království, kde je smutno. Zdejší princeznu totiž začaroval zlý kouzelník Manetti (R. Hrušínský ml.). Mládencům se samozřejmě nad kouzelníkem podaří zvítězit, jenže pak nastane problém, koho z nich si vyvolí princezna (M. Žáková) za ženicha? Při té zkoušce ještě jednou kouzelník ohrozí štěstí princezny, ale muzikanti svým přátelstvím jeho zlou moc porazí. A koho že si princezna nakonec vybrala za muže? To už se dozvíte v pohádce, v níž hraje důležitou roli hudba z pera J. Stivína. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

honajz 

všechny recenze uživatele

Wtf? Deset minut sledujeme dva nijak zajímavé mládence (Suchánek a nejmladší Hrušínský), jak jdou lesem a hrají, pak deset minut, jak se snaží dostat do hradu, deset minut, jak hraním vypudí čaroděje, deset minut, jak se snaží složit písničku jeden a druhý překazit čarodějova kouzla, aby pak během chvilky princezna intuitivně udělala bžum a čaroděj byl pryč - a nakonec si všichni zase zahráli písničku. Do toho tam skáče pořád nějaký skřet v Mrkvičkově podání a nemá pro děj valný význam, než že na konci přinese všem jejich hudební nástroje zapomenuté v jeskyni. Hudba a písničky jsou zde spíše otravné, Žáková vypadá vedle obou mládenců jako jejich starší sestra a vedle Suchánka jako žirafa, a jediné, co mne bavilo, byly asi tři nebo čtyři skvělé hlášky nebo gesta krále v podání Ladislava Křiváčka. ()

otík 

všechny recenze uživatele

No to vám byla pohádka! Sice exteriérová se slušnými venkovními záběry, ale s hrozným vnitřkem zámku a zcela tragickým oblečením pro princeznu. Jinak je to klasická poobědová pohádka, s poměrně slušným pohodovým vyzněním, i když některé scény trošku strašidelné mohou být. Ale ty skončí velmi rychle, a tak vlastně ani není čas se o hlavní hrdiny bát. Překvapí snad jen ultra kladný Michal Suchánek. Hudba: Jiří Stivín ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Hrušínský jako kouzelník, který ovládá princeznu pomocí zlaté flétny a druhý Hrušínský jako potulný hudebník, který tam je za hrdinu. Lacinej studiovej osmdesátkovej bizár, který mne pobaví jako echt kuriozita. Už se nedivím, že komunismus padl,když tam dávali tohle. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o dvou hudebnících, kteří vysvobodili princeznu Kláru z moci zlého čaroděje Manettiho. V rolích potulných muzikantů, kteří museli svést komický hudební souboj se svými houslemi a klarinetem proti Manettiniho kouzelné flétně, se objevil M. Suchánek a R. Hrušínský nejml. Hrdinský čin, v tomto případě ve velkých uvozovkách, byl vykonán hned na začátku a v dalších částech filmu si nepříliš sympatická princezna M. Žáková vybírala svého ženicha mezi dvěma hudebně nadanými nápadníky. Pohádce nesmírně uškodil nevhodný nafouklý oděv a katastrofální ovčí paruka princezny, která díky mizerné práci vizážistů vypadala značně neohrabaně a objemně, příjemná tvář a postava této herečky tak naprosto zbytečně zanikla. V závěru bylo nutné překonat kletbu zlého čaroděje R. Hrušínského ml. a definitivně zlomit jeho moc. V dalších rolích se objevil král L. Křiváček, královský rádce opět téměř nemluvný J. Lír, komoří J. Bruder a tajemný skřítek L. Mrkvička, který muzikanty nasměroval za svým štěstím do zakletého království. Přestože se pohádka J. Bonaventury jeví dosti nevýrazně, výprava a kulisy vypadají dost lacině a její příběh je velmi jednoduchý, zaujali mě hudební doprovod a píseň, kterou složili hudebníci jako hold své princezně. Obává se, že v tomto případě není vyhnutí a hodnotím po zásluze dvěma hvězdami. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Trochu strašidelná pohádka o manipulátorském kouzelníkovi-hudebníkovi, který se zamiloval do princezny v tragicky ohavných šatech a místo, aby holku okouzlil, což by mu jako kouzelníkovi nemělo dělat problémy, zkusil to vydíráním a zastrašováním. Proti jeho kouzlům se úspěšně postavila sourozenecká dvojce muzikantů. Problém byl v tom, že ač měla princezna ruce dvě, za její osvobození byla nabídnuta jen jedna. Jeden z chlapců to tedy vzdal a jen zpovzdálí princezně zachraňoval život. Sice se při tom choval jako balvan, ale byl ve své snaze úspěšný. Princezna přežila. Velkým plus je milostný song zpívaný zamilovaným klarinetistou Suchánkem, je to jedna z nejlepších milostných písní českých nedělních pohádek. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • V exteriérech můžeme vidět zříceniny hradů Točník a Valdek. (rakovnik)

Reklama

Reklama