Reklama

Reklama

Strom pohádek

(seriál)
Pohádka
Československo, (1987–1989), 4 h 32 min (Minutáž: 20–38 min)

Předloha:

Božena Němcová (kniha), František Hrubín (kniha), Pavol Dobšinský (kniha) (více)

Hrají:

Věra Galatíková, Jan Kačer, Petr Nárožný, Dagmar Havlová, Ondřej Havelka, Filip Renč, Martin Růžek, Dáda Patrasová, Josef Somr, Jana Preissová, Květa Fialová, Jiřina Bohdalová, Pavel Trávníček (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze uživatele Jezinka.Jezinka k tomuto seriálu (5)

O bílé laňce (1987) (E01) 

Zajímalo by mě, jestli se lovcova touha po bílé laňce změnila v povzdech nad tím, že si kdy tu kozu bral. ()

Divoké labutě (1988) (E04) 

Jedna z klasických pohádek o odvaze, odříkání a sourozenecké lásce. Eva Horká se mi jako malé v roli princezen líbila, dneska mi připadá poněkud tupá ve výrazu. Pohled na Antonína Navrátila, jak si zobákem pročesává peří na zadku také pobaví spíš dospělého. Je to kulisové, zjednodušené, dobrodružství se z toho vytrácí, ale tou zjednodušenou podobou a stopáží pro děti předškolního věku nejspíš přijatelnější, než sedmero krkavců. ()

O chytré Marině (1988) (E05) 

Chudák ta koza, co si budeme nalhávat, Zlatu by neuvezla. Královský zámek je omezený na tři schody, trůn, křeslo, jednoho přikyvovače (král byl skromný chlapec) a postel. Vsadím boty, že ta byla ve stejné místnosti jako trůn, jen z jiného úhlu pohledu. Princip královského soudu, kdy se král v úloze soudce rozhoduje podle toho, kdo lépe odpoví na hádanku, je hodně postavený na hlavu. V téhle kulisové verzi to z toho trčí víc, než v té s Dádou. Jen si říkám, že chudý chalupník, co měl kozu, na tom zas tak špatně nebyl. ()

O třech synech (1988) (E06) 

Kdo nezná kosu, kohouta a kocoura, je nepochybně hlupák. Do absurdna hnáno, třeba bylo v téhle pohádkové zemi hloupé království někde, kde běžně znali klokana, ptakopyska a bumerang. Každopádně, závěr je, že pokud máte dostatečně velkou sumu, můžete být klidně i mizerný hospodář a chronicky nezaměstnaný, stejně můžete žít z toho, co máte pod polštářem a nemusíte pracovat. Krásné, že nás pohádky naplňují takovým optimismem. Po hvězdě za ta živá zvířata a sympaticky důvěřivého krále, tohle zpracování mě nijak nenadchlo. ()

Dobro a zlo (1989) (E09) 

Herecký výkon Kateřiny Hrachovcové je horší, než lze vidět na školních besídkách, kde nedostatek talentu i hereckých zkušeností protagonistů kompenzuje jejich roztomilost. Královna, sudičky Dobro i Zlo i v krátkém štěku král, se snaží nadlidsky, ale kloudně nemají co hrát. Nejlépe tak z toho vychází vypravěčka a tak se nabízí otázka, proč to sakra není dobrá rozhlasová hra ale mizerný film? ()

Reklama

Reklama