Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Severočeské městečko Chudoplesy v polovině 19. století: jediným místním průmyslem je domácká výroba rákosového zboží. Chudí rákosáci organizují vzpouru proti vykořisťovatelským faktorům. Další ilustrativní doplněk výuky dějin dělnického hnutí. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Plejáda skvělých herců, jen pro samé budovatelské nadšení zapomněl scénarista na příběh. Soudruzi se mohli radovat ze zdařilé agitky, divák ostrouhal. ()

GIK

všechny recenze uživatele

Pěkný výkon Plachty, který je zde evidentně v dobré formě. Vztahy na vesnici jsou na bodu mrazu. Kdyby to takhle bylo doopravdy, tak dělníci vyhnali pány již v roce 1870. Ale vybudovat socialismus o 80 let dříve se podaří pouze v Chudoplesích. Symbolika: Kreuzmann – do očí bijící skrytá ruka. Hanus – tři šestky při vystupování z kočáru. Zápletka o rákosových zvonech je pěkný nesmysl. Dobrý výkon Hanuse jako doktora. Množství půvabných hereček (Kolofíková, Kaucká, Dítětová, Kreuzmannová) 50 % ()

Reklama

cyglos 

všechny recenze uživatele

Musím konstatovat, že na dobovku, která se neohání srpem a kladivem, je to zajímavé, a stojí za to film vidět. Osobně cením vložení práce s rákosem, které je dokumentem zaniklého řemesla. Také si myslím, že na dobu, kdy film vznikl je míra patosu na docela rozumné úrovni a agitka je sice ústředním motivem, nicméně se z filmu nědělá zle. Jsou šílenější díla. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Mohl to být hezký film zobrazující život a práci dnes už zapomenutého řemesla rákosáků, tedy pletačů z rákosu, kdyby do toho tvůrci nezamíchali ten patos budovatelství, vykořisťování a revolucionářství čímž těm postavám, které kdyby byly reálné, hodili na hlavu problémy, jenž ve své době (1870) opravdu ale opravdu neřešili. Tudíž jde o ohýbání historie ve prospěch hnutí a strany, jenže to už je dobrému (filmovému) znalci známé. Ale protože mám slabost pro šikovné řemeslníky a zobrazení jejich kumštu, je moje hodnocení vysoké. Tady se to rudošství ještě dalo docela dobře snést. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Rákosáci si tady chtějí zřídit konzum.“ Tak jsem zhlédl asi nejlepší Kubáskův film točený za socialismu. Ani zde se ovšem nevyhnul schmetizaci lidí, kdy dav je jako jedno tělo a mysl. Jednání lidí je trochu toporné, hlavně u ,,záporáků“. Potěšilo mě městečko Úterý, ve kterém se film natáčel, má nádherné náměstí a staré domy, prostě opravdu filmová lokace. Také samotné pletení z rákosu bylo velmi poučné až dokumentární, na to bych se vydržel dívat klidně polovinu stopáže. Zbytek totiž tvoří černobílý boj chudiny utlačované prohnilými obchodníky. Na druhou stranu je nutné uznat, že k tomu docházelo, a že dělnické hnutí nevzešlo jen tak z ničeho, ale tahle pojaté je to hrozně tendenční. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v obci Úterý. (dyfur)

Reklama

Reklama