Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (338)

verbal 

všechny recenze uživatele

Může být pro NEobolševickou Televizi Flagrantně Liberálních Imbecilů a Xenokratů větší stimul ke slastnému mnutí všech pseudoasimilačních a pseudointegračních orgánů a k nechutně demagogickému globalizování statisticky naprosto nepodstatných událostí z minulosti na současný celospolečenský problém, než když nějaká zkurvená bílá huba vraždila černoušky? Jistěže může! A sice, když jsou ti negroameričané navíc ještě buzeranti. To je pak prostě totální orgáč! Čili, není divu, že po takovém skutečném příběhu skočili soudruzi od politruků jako slepice po NETFLUSu a k maximálně pěti epizodám, jinak zcela dostačujícím a snesitelným k vykreslení veškerých zrůdovitých Dámrových psychotrampot, přičinlivě a angažovaně přidali ještě jednou tolik BLMLGBT+ manipulativně účelového lkaní, jako obvykle na úkor například invalidů, slepců a dětí s rakovinou bez ohledu na rasu a pohlavní dezorientaci. Výsledkem je brutálně vatěná, úmorně rozplizlá až k posrání vleklá agitka o miloučkých a spořádaňoučkých homomouřenínech, z nichž by bezesporu byli doktoři, inženýři a světoznámí umělci, kdyby v rovněž veskrze spořádaných, mravných a čisťoučkých ghettových HIVklubech nenarazili na predátora. Agitka, kde známého masouna téměř vymazává naprostá osina v prdeli v podobě sice kurevsky labilní, ale patrně veskrze uvědomělé prdelaté čokofeministky, čokoaltruistky a čokomandelinky, evidentně strádající bez čokohada, jejíž jediným příkořím byl občasný smrad v bytě ze sousedovic kulinářských experimentů, ovšem polovinu stopáže tu řádí více než zdivočelý Luther King a zachraple vyřvává, jako by ji samotnou Džefry právě pomlel do karbošů a pod bitchem otrokáře rozházel po bavlníkové plantáži. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat nějaký strašně satirický komentář jako jsem to udělal u komentáře k Johnu Waynu Gacymu a Tedovi Bundymu, ale myslím si, že si to zrovna tenhle počin tak úplně nezaslouží. Víš, tihle sérioví vrazi můžou být zobrazeni dvěma způsoby, buďto ve formě real krimi dokumentů, kde se dělají rozhovory se skutečnými obětmi a policisty, nebo se může natočit seriál s dosazenými herci a scénářem. První případ funguje ve valné většině pokusů, kdežto druhý hraný případ prakticky nikdy. Tím se dostávám k jádru věci, protože Monster: The Jeffrey Dahmer Story, je jedna z těch světlých chvilek, kdy je to zkrátka udělané dobře. Myslím si, že je to udělané dokonce tak dobře, že kdyby bylo trochu víc zatlačeno na nějakou policejní linku a ubráno z linky černošské sousedky, mohlo by to připomínat jakýsi spinoff Mindhuntera (i ten soundtrack je ve vyhrocených scénách prakticky identický). Celá šestá epizoda, je topově natočená, sonda do hlavy sociopatického vraha, který se naposledy ohlédne a pak už se naprosto oddá své posedlosti. Jo a to zatmění je taky sick af. No a co samotný Jeff? Taťka si o prášcích během těhotenství může říkat co chce, ale vzít šestiletého syna a učit ho jak pitvat přejeté zvíře je z hlediska naprosto základní psychologie bezpochyby spouštěč pro sériového vraha. I přes občasné k uzoufání pomalé tempo doporučuju. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejprve ho doma dostatečně psychicky vyždímal, aby si pak třeba na části jeho těla pošmáknul k večeři. Než policejní hlídku upoutá velký umělohmotný barel a hlavně silný mrtvolný zápach, který se line z jeho bytu (prý mu lekly rybičky), svede v něm mladý černoch boj o holý život. Sice napáchá hned několik chyb, ale uteče... Celé je to detailní, depresivní a děsivé pomalé. A to je teprve začátek. Média mají žně, ale my se dle očekávání vracíme na úplný začátek. Léta páně 1966 a malý Jeffrey Dahmer je častým svědkem rodičovských hádek. Matka silná neurotička, otec často nebýval doma, přesto se Jeffovi snažil věnovat. Ten byl melancholickým samotářem, kterého s postupem let víc a víc fascinovala mrtvá zvířata. Sbíral je u silnic, kde každou chvíli našel nějaké přejeté. Doma na nich různě experimentoval, pohled na vnitřnosti pro něj byl zdrojem vzrušení. Když se TO stalo poprvé a případně zopakovalo, Jeffrey to o sobě věděl, hledal stabilitu, snažil se s tím pracovat a potlačovat to, ale okolí ho v tom jaksi „nechalo“. Přesto tvůrci opakovaně vytvářejí prostor pro záblesky empatie. Řada neúspěšných pokusů (vystřízlivět, dostudovat, zkusit to v armádě) i série špatných rozhodnutí pokračují. Líbí se mi i pečlivé sociální a dobové zakotvení příběhu. Stejně jako linie policejní necitlivosti, která se opakovaně vrací na scénu. Komunita cítí, že ji roky nikdo nevyslyšel (sousedka Glenda by mohla vyprávět). Zároveň se mi zamlouvalo, že se tvůrci po čase rozhodli obrátit perspektivu, odsunout Jeffa na čas na vedlejší kolej a zaměřit se na jizvy v okolí. Co zanechal na své rodině, na rodinách obětí, na sousedech. I když jakmile Jeffreyho vyvedou v poutech, psychologická sonda do života několika lidí „poté“ je už poměrně zdlouhavá. Evan Peters byl u mě prozatím hlavně vyšetřovatel Colin, který v Mare of Easttown kryl záda Kate Winslet. Tentokrát se dá očekávat, že za jeho výkon padnou nějaké ty nominace. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

"Chtěl bych si najít někoho normálního." Tuto větu řekla jedna z obětí.... Dahmer byl nelidská zrůda, s nulovou empatií a nulovým sebevědomím (i proto nedokázal mít s nikým vztah). Evan Peters ho ovšem zahrál naprosto nepochopitelně reálně, až nechápu, jak to mohl psychicky zvládnout.... Hluchoněmého kluka mi bylo líto snad nejvíce... člověk si to dítě vychová, bojí se o něho ve dne v noci a nějaká psychopatická nula - jen tak, z nudy a kvůli svým vlastním úchylným choutkám a vlastní nejistotě, ho prostě jen tak zabije. A ti policajti - CO TO JAKO BYLO???? Sousedka byla skvělá, jen nechápu - jak to mohla vedle tak dlouho vydržet, normální člověk by utíkal pryč...  Jak tu již někdo trefně poznamenal - "šestý díl mi zlomil srdce".... velice výstižné....  Výborná hudba. Všechny díly nekompromisní a náročné. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Peters překvapivě dobrá volba a špatný to rozhodně nebylo, ale zkrátil bych o 2-3 díly a celkově popohnal (linie sousedky je ta nejvíc rozvleklá a nejotravnější), nechal fokus výhradně na Dahmera a jeho otce. A tak nějak mi tu chybí co jsem vždy měl nejradši na tématu sériových vrahů - zvrhlý a morbidní aspekt, gore maso, krev a násilí - ne že by to byla verze pro děti, ale pořád až moc decentní, neexplicitní a po většinou mimo záběr... Kontroverze kolem byla, takže jsem to čekal temnější, drsnější a tvrdší. 70% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Všechny mužské postavy v seriálu používají stejný typ dioptrických brýlí. (Dvojirakri)
  • Ve scéně, kdy rodiny obětí mluví k Jeffreymu Dahmerovi (Evan Peters) v soudní síni, jsou všichni stejně oblečeni, jako lidé ze skutečných záběrů z jeho soudu. (Takeshi666)
  • Zatímco rodiče Jeffreyho Dahmera (Evan Peters) zůstali na očích veřejnosti, jeho bratr David si nechal změnit jméno, nedostavil se k soudnímu líčení a neposkytl jediné interview. Jeho osud je tak víceméně neznámý. Objevily se však informace, že vystudoval univerzitu v Ohiu, měl stabilní kariéru a minimálně dvě děti. (Delock)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama