Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

laik_60 

všechny recenze uživatele

veľmi dobre natočená a herečkami skvele stvárnená dráma. Príbeh a trápenie žien v ortodoxnom katolíckom prostredí, odchovaných snáď ešte ortodoxnejšími rodičmi, môže vyvolať v divákoch pohoršenie alebo snáď aj zlosť , ak nie vyslovene protikatolícku náladu. Film ukazuje na pomery panujúce v kláštore, na despotizmus a áno .. aj na akýsi pocit chuti ovládať a manipulovať s človekom. Vyslovujem obdiv že na produkcii filmu sa podieľali aj samotní Íri , a vôbec, že okrem mučeníckych filmov a filmoch o obetovaní a nezištnej láske, sa točia aj takéto diela dokresľujúc obraz dojem zo svetového náboženstva. Ale aby ste nemali len taký kriticky názor a pohľad skúste nazrieť do dokumentu --- síce neuhranom tak krásne a profesionálne, ale o to pravdivejšom vola sa VŠETKY MOJE DETI a nájdete ho tu : http://www.csfd.cz/film/350432-vsechny-moje-deti/ :) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Poměrně výživný snímek, který sice vůbec není dokonalý, ale rozhodně zaujme. Pár až příliš okatých "agitek" (mazlení se s penězi, posmívání ve sprchách,..) versus vcelku umné brnkání na divákovu trpělivost, se kterou musí vydržet bezmocně přihlížet zvěrstvům, která se kdysi nejspíš tu a tam vážně děla (mimochodem: Bernadette a její "netrpěla dost" styl přežívání v tom pekle je sympatický - jen mi k ní moc nesedělo, že by tam vydržela tak dlouho). Pokud se chce divák-masochista nervově odrovnat ještě více, doporučuji zhlédnout společně s tímto. (3,5*) ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Silné a >lidsky< (úmyslně nepíšu >nelidsky< , protože takoví zkrátka mnozí - zvláště mají-li příležitost - lidé prostě jsou) kruté drama. Pozor, tenhle příběh se neodehrál někdy v dávných a temných a bezprávných časech historie, tenhle film je náhledem do reality, panující v kulturní evropské zemi ještě ve druhé polovině dvacátého století! A lhostejno, zda šlo jen o výstřelek, systémové pochybení nebo cílevědomé a společností tolerované ponižování lidské důstojnosti a potlačování v té době již dávno deklarovaných a v moderní civilizaci pojímaných a v zákonech přijímaných lidských práv. Zde konkrétně nějakými pošahanými, zamindrákovanými a citově naprosto otupělými dělnicemi a dělníky na vinici Páně, skrývajícími svou zlobu a bigotnost za víru v Krista a Katolickou církev. Nemyslím si, že by tenhle film měl být (jak se zde domnívají někteří komentující - a nemůžu si pomoct, ale z jejich komentářů je právě cítit notná míra emočního nezvládnutí filmu a pokrytectví...) nějakým jednostranným pohledem a samoúčelnou či černobílou obžalobou církve. Je jen (jak režisérovi věřím!) realistickým ztvárněním konkrétní reality, byť umělecky vyhroceným a pomocí vyhraněné autorské licence! Navíc je filmem natočeným právě ku prospěchu věci vskutku syrově a bez nějakých (k tomu v rámci žánru svádějících) klišé!... Ano, není snadné se dívat na takto vizuálně pojaté ztvárnění lidského utrpení, ale tím je právě Mullanovo dílo působivé a svým způsobem i očištující a varující! - - - - - (Poprvé viděno 31.8.2008 na ČT2, komentář zde jako jedenatřicátý - 1.9.2008) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne natočený a odohraný film so silným námetom. Je neskutočné, že sa toto dialo ešte pred pár rokmi pod záštitou svetového náboženstva. A kto vie, možno sa niečo také, pod rovnakou zástavou, stále ešte aj deje. Film vo mne zanechal jeden neskutočne silný pocit - hnev. Hnev na toľkú absurdnú nespravodlivosť páchanú v mene kríža. Miesto lásky sa rozdáva iba trápenie. Tak to dopadá, keď si niekto uzurpuje právo na morálku a potom ho násilím presadzuje, ako keby na svete existovala iba jedna pravda - tá jeho. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíš než to, co se v těchto klášterních "koncentrácích" dělo, mě šokuje, že se podobné věci odehrávaly ještě relativně nedávno. A ačkoliv je mi známo, že katolická víra a víra vůbec je v Irsku silně zakořeněná, přijde mi to na druhou polovinu 20. století příliš. Tím ovšem nijak nechci popírat to, co se ve filmu dělo. S čím jsem měl ale problém bylo to dělení na černou a bílou. Na jedné straně zlé jeptišky libující si v psychickém i fyzickém týrání svých svěřenkyň a na druhé straně trpící nevinné oběti. Neříkám, že poměr by neměl hrát ve prospěch vězněných, ale vykreslovat řádové sestry pouze jako necitelné démony mi přijde přehnané. Trocha polidštění by neškodila. Na druhou stranu chápu, že když Mullan se svým štábem zpovídal bývalé chovanky magdalenských ústavů, muselo to na něj zapůsobit a neubránil se diferencování. Je to trochu škoda, ale i tak zůstává Magdalene Sisters bravurně zrežírovaným dramatem se silným příběhem a výbornými herečkami. 85% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Sám režisér Peter Mullan si zahrál otce chovankyně Uny, která se pokusí utéci z prádelen. (Amplifier)
  • Otec Jany Noone (Bernardette) býval v mládí řidičem dodávky pro Galewayský Magdalenský domov svatého Michala. Byl skvělý zdroj dodatečných informací. (Amplifier)
  • V roce 1996 byl zavřen poslední Magdalenský domov. Dodnes se katolická církev za Magdalenské domy neomluvila ani chovankyně nekompenzovala. (Amplifier)

Reklama

Reklama