Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíš než to, co se v těchto klášterních "koncentrácích" dělo, mě šokuje, že se podobné věci odehrávaly ještě relativně nedávno. A ačkoliv je mi známo, že katolická víra a víra vůbec je v Irsku silně zakořeněná, přijde mi to na druhou polovinu 20. století příliš. Tím ovšem nijak nechci popírat to, co se ve filmu dělo. S čím jsem měl ale problém bylo to dělení na černou a bílou. Na jedné straně zlé jeptišky libující si v psychickém i fyzickém týrání svých svěřenkyň a na druhé straně trpící nevinné oběti. Neříkám, že poměr by neměl hrát ve prospěch vězněných, ale vykreslovat řádové sestry pouze jako necitelné démony mi přijde přehnané. Trocha polidštění by neškodila. Na druhou stranu chápu, že když Mullan se svým štábem zpovídal bývalé chovanky magdalenských ústavů, muselo to na něj zapůsobit a neubránil se diferencování. Je to trochu škoda, ale i tak zůstává Magdalene Sisters bravurně zrežírovaným dramatem se silným příběhem a výbornými herečkami. 85% ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle názorově černobílý snímek je ke svému účelu výborně natočen - výběrem tlumených studených odstínů barev, drastických detailů; "zmatená" a "stísněná" kamera - nízká hloubka ostrosti; emotivně šokuje nedovolí vám svobodně dýchat; mám dvě možnosti, jak se na film dívat - jako na hraný vysoce tendenční dokument, který a) dovedl do krajnosti obraz sexuální kulpabilizace žen, nebo jako na snímek, který b) poškodil obraz irské společnosti a katolické církve. Ale to je na velmi dlouhou debatu, která sem vlastně vůbec nepatří. V každém případě muselo dojít k závažnému selhání společnosti. P.S.: V naší sekularizované a téměř rovnoprávné vlasti (až na tu feminizaci chudoby a pár drobností), může film působit nadmíru kontroverzně - ale ... ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nejak ma tento snímok s inak silným námetom, ktorý zaráža najmä zistením, že prezentované udalosti, ani z ďaleka nesiahajú do (až tak) dávnej minulosti, citovo minul, pričom zistenie, čo všetko napáchala (stále pácha a bude páchať) cirkev v mene Boha, pod rúškom solidarity, už nemôže ani nikoho so zdravým rozumom zaraziť. Smutné fakty .. ()

PADDY 

všechny recenze uživatele

Tento film má pro mně obzvlášť velkou váhu, protože již šestým rokem žiju v Irsku a kdýž si uvědomím, že prádelny jako jsou v tomto filmu prakticky fungovaly ještě těsně par let před tím než sem do Irska poprvé přišel, tak mi chodí mráz po zádech. Je to drsný příděh tří dívek , které se staly ne vlastní vinou nepohodlné pro své křesťanskokatolické okolí a proti své vůli byly odvezeny a drženy v Prádelnách.Církevních pradelnách, kde jim nezbývalo nic jiného než podřídit se pravidlům a čekat. Skvělý scénař a režie, výborné herecké výkony a dojemná hudba.Skvělý film all together.Dávam *****. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Naozaj máločo je možno vytknúť tomuto filmu - jedným dychom som sledoval filmársky jedinečne spracované príbehy nešťastných dievčat uväznených za nemravné správanie (slobodné matrestvo, znásilnenie, vyzývavosť - to všetko boli hriechy len a len žien) v kláštore kdesi v Írsku rokov 60. Neustály kolobeh ťažkej práce v práčovni, ponižovanie, modlenie, tlmenie náznakov priateľstva, ktorému zo strany rádových sestier boli tieto nešťastnice vystavené vyvoláva otázky, či to tak funguje len v Írsku a akú slobodu požívajú napr. pobožné dievčatá, ktoré upíšu život bohu. Smutno-krásne dielo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Sám režisér Peter Mullan byl šokován, když zjistil, jak drsné ve skutečnosti bylo to, o čem se rozhodl natáčet. (Amplifier)
  • V roce 1996 byl zavřen poslední Magdalenský domov. Dodnes se katolická církev za Magdalenské domy neomluvila ani chovankyně nekompenzovala. (Amplifier)

Reklama

Reklama