Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Závozníci Ion (Constantin Diplan) a Savu (Mircea Albulescu) jsou pověřeni dopravou nadměrného nákladu, obrovské turbíny, přes hory, na druhý konec země. Ion potkává při první přestávce dívku Marii (Tora Vasilescu), která cestuje za svým milým do stejného města. Ačkoliv se dohodnou, že pro ni bude rozumnější původně plánovaná cesta vlakem, dozvídá se Ion druhý den, že byla okradena a vlak jí ujel. Tato náhoda Marii s muži definitivně spojuje. Přítomnost mladé ženy představuje především zatěžkávací zkoušku pro přátelství obou mužských hrdinů. Směrem k cíli se však zásadně promění i směřování samotné Marie. (garmon)

(více)

Recenze (6)

neo93 

všechny recenze uživatele

Filmová road movie s netradičním dopravním prostředkem. Sledujeme dva muže, řidiče, kteří převážejí pomocí svého náklaďáku značky Tatra, na přívěse obrovskou kovovou součást pro důlní průmysl. Jejich poklidnou, ale velmi zdlouhavou cestu, jelikož se musejí pohybovat velmi omezenou rychlostí kvůli váze naloženého tělesa, naruší žena, která byla okradena o peněženku, doklady, veškeré peníze i jízdenku na vlak, a stane tak součástí kabiny vozidla, jenž míří stejným směrem jako tato okradená žena. Snímek se zaměřuje především na tyto tři postavy jako takové, které svede dohromady náhoda. Postupně pozorujeme jak oba dva muži, Savu i Panait, se více sbližují s Marií. Jelikož se jedná road movie, můžeme v některých záběrech zahlédnout nádhernou rumunskou přírodu, která se line podél silnice, na které jede naše ústřední trio postav. Pro mě rozhodně nejzajímavější scénou a také velmi napínavou, je však sekvence, kdy auto i s nákladem málem spadne do údolí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Popravdě nadhodnocuji, protože sehnat k tomuhle nějaké normální titulky se snad ani nedá a dost to ovlivnilo můj celkový dojem z filmu. Ačkoli bych šel subjektivně o hvězdičku níž, věřím, že za normálních okolností bych ty slabé čtyři určitě dal, jelikož se na to příjemně dívá, má to svou poetiku, postavy jsou dostatečně zajímavé a člověk pak chce vědět, kam se jejich osud posune dál, po filmařské a herecké stránce mi to taky přišlo dost povedené, některé scény mají dost do sebe... Akorát se to dalo určitě víc rozpracovat, to mi na tom krapet vadí. Nicméně i přes zhoršené podmínky sledování jsem si ten film celkem užil a slabé čtyři si podle mě zaslouží. Akorát těch road movie o kamioňácích vozících těžký náklad odněkud někam jsem v poslední době viděl celkem dost, takže bych si od nich dal nějakou menší pauzu... Slabé 4* ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S velkým citem natočené road movie dvou mužů a jedné ženy plyne v zdánlivě oddechové atmosféře, aby se stále bližším cílem pomalu spělo k pocitově hořkému konci. Už z úvodní scény s natáčením dokumentární reportáže dýchá velký tvůrčí zápal pro filmařinu, který se přenáší i do záhy rozehraného pohltivého příběhu. Ten v průběhu času střídá různé „podoby“ od humoru, přes romantiku až po drama, a nechybí ani jedna skutečně vypjatá dobrodružná chvilka, která mi připomněla francouzskou Mzdu strachu. Cestu velkým vozem s těžkým nákladem napříč rumunskou krajinou doprovázejí vedle často působivé kamery a hudby i velmi zdařilé civilní výkony a to vše vytvořilo jeden velmi pěkný filmový zážitek. Za mě spokojenost a budu jedině rád, pokud se po případném opakovaném zhlédnutí časem rozhodnu i pro pátou hvězdu. [85%] ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Řidič tvrdej chleba má. Trochu mi to připomnělo Mzdu strachu. A to i ve vztahu k babě: Tora je na obtíž, měla by radši prát trika v noci, stejně jak Véra Clouzot, která dělala nejlíp, když myla podlahy. Kde jsou jen osudové trojúhelníky typu Julese a Jima?! Samotná zápletka působí trochu jak z povinných úliteb typu Šepitkové Ty a já anebo Muratové Poznávajíc širý svět - co lze ještě tak roubovat na zážitky uprostřed dělného prostředí. Režie ale pěkná, Daneliuc měl nakročeno. Hezké fóry s kamerou v úvodních titulcích, to vůbec nezestárlo. Obecně kamera vynalézavá! Občas nebyly v titulcích přeložené klíčové věty, takhle konverzační film to trochu shazuje. Komediální poloha trochu taky. Jakoby se ten film neuměl rozhodnout, čím bude. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dva muži, jeden pohledný, druhý sympatický, a jedna žena; a už tu je napětí bez ohledu na to, zda sedí v pokoji nebo něco někam vezou na návěsu. Podobně jako v pokoji, v němž by každý chtěl být někde jinde a nejspíš s někým jiným, zde jedou v jednom vozidle různými směry. Přes veškerou akčnost se jedná spíš o lyrický či romantický film. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama