Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

jefff 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jediným důvodem proč jsem nedal maximum je průměrná režie., která film i herecké výkony drží v kleštích "pouze" lehké nadprůměrnosti. Slater dokazuje, že je to PAN HEREC a skvěle mu pomáhá Kevin Bacon. Oldman moc příležitostí nedostal. Vražda prvního stupně je kvalitní drama z prostředí soudu a vězení, zdobí ho pěkné herecké obsazení i nápaditý scénář inspirovaný zkutečnou událostí. Myslím si, že nudit se u něj určitě nebudete. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Povede se začínajícímu právníkovy (Ch.Slater) dokázat, že mladý delikvent Henry (K.Bacon) není nelítostný vrah, ale oběť nelidského systému legendární věznice Alcatraz v čele s brutálním dozorcem Glennem (G.Oldman). K tomuto vězeňskému dramatu jsem se na doporučení dostal až 15 let po jeho premiéře a musím říct, že nelituji. Ano, konec byl až moc umělí, Kevin Bacon nemusel tak tlačit na hereckou pilu, ale celkově dobře odvedená práce. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUDOU UMÍSTĚNI V SAMOVAZBĚ, BUDOU JIM ODEBRÁNY VEŠKERÉ VÝHODY. A ZAČNE PROCES JEJICH KOMPLETNÍ REHABILITACE.…“ /// Přesně tak, bylo třeba obnovit duševní, fyzický a morální zdraví jedince… Zajímavý vyprávění o procesu Lid vs. Henri Young, soudní drama se sháněním důkazů, trochou toho vězení a obžaloby systému, kterej se snažil zavřením do kobky na dobu neurčitou v Henrim probudit jeho lepší ,,já“. K. Bacon ve svý nejlepší formě a příběh o trestu, strachu a přátelství. Tohle se asi neomrzí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žeru příběhy podle skutečnosti. Byť lehce nepřesný. 2.) Chtěl bych se dozvědět něco o historii Alcatrazu. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Na opravdovém krutém fyzickém týrání je kromě velké bolesti nejstrašnější to, že v člověku nakonec zlomí i jeho lidskou důstojnost, jak v tomto snímku také předvedl Henry Young ve skvělém podání Kevina Bacona. Námět je podle skutečné události a v dnešní době už by se taková věc, alespoň doufám, stát nemohla, ale v roce 1938 neměl Henry i přes zjevnou nespravedlnost, která na něm byla spáchána žádné zastání. Jediný, kdo se ocitl na jeho straně byl začínající mladý právník, který chtěl vyhrát proces. A Henry, ten toužil jenom po příteli...Jediným důvodem proč jsem tomu nedala plný počet je až příliš doslovný závěr, ale jinak mně film velmi bavil, celou stopáž jsem byla zvědavá co se stane dál, líbily se mi herecké výkony a ty dvě hodiny mi utekly jak voda. A při sympatickém vystupování Christiana Slatera mi až přišlo líto, že v devadesátých letech tak nadějný herec, nakonec utápí svůj talent v samých podřadných hovadinách. Hodně silná čtyřka. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Strašně nerada to říkám, Kevina Bacona mám hodně ráda a považuji ho za výborného herce, ale tak, jak jsem se na tenhle film a na jeho roli "kriminálníka" těšila, jsem byla zklamaná. Nevím, jak je to možné, jeho role skýtala obrovské možnosti a on se jich jistě snažil využít, ale ......ale..... ale ..... prostě jsem v některých momentech měla neodbytný pocit, že ve snaze převalcovat všechny dosavadní "historické" ( a heroické:-)) ) herecké výkony těžce přehrával, někdy mě dokonce přepadl pocit trapnosti. A scénář byl taky tak tendenční a předvídatelný, skoro slovo po slově. Na závěr zas to hektické (když to není tleskání, tak ) mlácení hrnky o mříže...... Přitom postava Garyho Oldmana měla všechno ok, nevím, nebylo to zkrátka ono. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)
  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)

Reklama

Reklama