Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývaly tam sádky na tuňáky, dnes místo slouží něčemu daleko horšímu... Komisař kriminální policie v sicilském městečku Vigata Salvo Montalbano je rozhodnut se svou profesí praštit. Po neoprávněném zásahu policie v Diazových kasárnách, který státní byrokracie zametla pod koberec, přestává vidět smysl své práce. Zločiny však nečekají a tentokrát si Montalbana najdou při plavání v moři. Mrtvé tělo, houpající se na vlnách, tam přece nemůže jen tak nechat. Komu ale patří? A proč nevypadá jako normální utopenec? A malý tuniský chlapec, který se pokoušel utéct z transportu uprchlíků v přístavu, proč toho zabili? A kdo? Tohle Montalbano nemůže nechat být… (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Tak máme po delší pauze nové díly sicilského komisaře. Dlouho sem se na ně těšila a jak jsem podle dotazů na ČT zjistila, nebyla jsem sama. Tenhle jede v zajetých kolejích ale nenudí. Všechny důležité postavy i jednotlivé složky, které tenhle seríál odlišují od ostatních a kvůli kterým ho mám ráda tu zůstaly. I když nám Montalbano začíná maličko ,,měknout"... ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší díl celé dlouhatánské série a to pokládám celé tohle dílo za úžasné. Proč? Ukazuje totiž bez všech příkras, jak je to s těmi nebohými uprchlíky z Afriky a kdo stojí ve skutečnosti za onou "vlnou". Tuniský mafián Gafsa dováží na Sicílii lidský "kontraband", převážně děti, které slouží k tomu neodpornějšímu obchodu, snad ještě horšímu než drogy. Děti jsou určeny pro nelegální adopce, ale i pedofily a dokonce i jako zdroj "náhradních" dílů. Ale by Gafsa dostal děti ilegálně a za zády úřadů na Sicílii, vyšle na moře čtyři lodě přecpané uprchlíky, dvě napravo a dvě nalevo daleko od místa přistání toho jediného, o co mu jde. A tak zatímco se pobřežní hlídky zabývají zachraňováním těch "uprchlíků", on v pohodě přistane, vylodí "zboží"  "vyskladní" ho a po prohlídce ho "uloží" do již nepoužívaných sádek. Těžko si lze představit něco odpornějšího a katarze v podobě náboje z 9 mm beretty je jenom chvilková. Jistě, je to jenom detektivní příběh, fabulace, zábava - ale to pozadí je až děsivě aktuální a skrytě reálné. Mimochodem, kniha byla napsána a díl byl natočen dávno před poslední obrovskou vlnou "uprchlické" krize na přelomu druhé dekády 21. století. I na chudé a na práci skoupé Sicílii se v jednotlivých dílech setkáváme s řadou gastarbeiterů, především Tunisanů, Albánců, ale i Ukrajinek, samozřejmě ilegálně pobývajícíh a na černo pracujících...peníze přece nesmrdí. A budoucnost? Po nás potopa. To je dnešní obraz jejen Sicílie, ale celé vyspělé Evropy. Tady je dost jasně ukázáno, komu a čemu ve skutečnosti slouží ty mraky evropských dobroserů, křižujících u lybijských břehů a zásobující Evropu tísícovkami "nebohých" uprchlíků...a slavná Unie např. místo zákona proti obchodování s lidmi (jedná se jistou formu pirátství) ještě tyto v lepším případě pomatené a hloupé lidi brání proti "rasistům, xenofobům atd.". A že řada z nich jsou beskrupulózní zločinci, kteří zatraceně dobře vědí, co dělají, i když to halí do frází o humanismu, toleranci a solidaritě.  Inu,mafiáni a ti ostatní asi dokážou lobbovat v Bruselu nejlépe. Nakonec ona ta dobročinnost byla těch nejhorším zločincům vždycky nějak tak vlastní, stačí si připomenout třeba jistého Alfonse Capponeho nebo Paola Escobara. ()

Reklama

Galerie (13)

Reklama

Reklama