Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Během čtyřicátých let minulého století se patnáctiletému Jayovi a třináctiletému Artymu obrátí život vzhůru nohama poté, co jejich otec odjede za prací a pošle oba bratry do newyorského Yonkers k jejich tyranské babičce a bezdětné tetě. Filmová adaptace hry Neila Simona, za niž autor získal Pulitzerovu cenu, se odehrává v roce 1942 v Yonkers. Je válka a ovdovělý otec posílá patnáctiletého Jaye a o dva roky mladšího Artyho k babičce, protože se o kluky nemůže sám postarat. Tyranská babička, která všem nahání strach, žije v bytě nad svým obchodem s cukrovinkami a chlapci blíže poznávají také tetu Bellu a občasného návštěvníka, strýčka Louie. Oba bratři se musejí vyrovnat s novými okolnostmi, naučit se vycházet s babičkou a životní lekci jim poskytne i Belle s její snahou vymanit se z matčina područí kvůli vztahu s Johnnym, uvaděčem v kině. (HBO Europe)

(více)

Recenze (7)

freddy 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé komediální drama od mého oblíbeného spisovatele. Filmy a divadelní hry Neila Simona mi asi sedí. Nevím, čím to je, ale z jeho scénářů mám pocit jakési svižnosti, jakoby to všechno psal tak lehce a s radostí, jakoby si to psaní užíval. Prostě z jeho tvorby sálá nadšení, radost k životu, ale zároveň má talent i pro vtipné a sarkastické scénky. Tohle už dokázal ve své divadelní hře a následně i v podle této hry natočeném filmu Biloxi Blues. A zde to jen potvrzuje. Toto je totiž také původem divadelní hra, kterou sám autor Neil Simon přepsal do podoby filmového scénáře. Film se odehrává za druhé světové války, během roku 1942. Hlavními hrdiny jsou dva chlapci, bratři Jay a Arty. Nedávno jim umřela matka po dlouhé nemoci. Léčba jejich matky stála jejich otce 9 000 dolarů, které si půjčil od věřitele a musí je do jednoho roku splatit. A aby je mohl splatit, tak si najde práci jako prodavač ocele na stavbu lodí, ponorek, atd, což vyžaduje neustálé cestování po Státech. A s oběma chlapci by to bylo dost nepohodlné, a to jak pro ně, tak pro jejich otce. A jedinou možností je nechat oba chlapce u jejich babičky, matky jejich otce, která vlastní cukrárnu. Kromě ní zde bydlí už jen její dcera a teta obou chlapců jménem Bella. Babička je proti tomu, aby tam chlapci zůstali. Ale Bella ji donutí, aby je tam nechala. A tak kluci zůstávají a jejich otec odjíždí s tím, že se pro ně do roka vrátí. Chlapci zažívají pod babiččinou tvrdou rukou galeje a poznávají, jak tvrdý umí život být. Prostě pohodový film, který, ač se to podle popisu nemusí zdát, je i místy velice vipný a dá se u něj solidně pobavit. Prostě suprová záležitost, kterou stojí za to vidět. A já se asi začnu shánět po dalších filmech Neila Simona, protože jeho styl psaní mi opravdu sedí. Po herecké stránce velice solidně zahrané, oba dětští herci si udržují vysoký standart a i dospělí herci si se svými rolemi dobře poradili. Já jsem velmi spokojený, je to za čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nápaditý scénář Neila Simona (přepisoval svoji vlastní hru). Zdatná režie Marty Coolidge a všudypřítomná hudba Leonarda Bernsteina. Richard Dreyfuss jako malý kriminálníček strýček Louie a Irene Worth jako pěkně tvrdá babička. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Fajn film (komédiu nečakajte), ktorý sa odohráva v 40tych rokoch. Už od začiatku ma dostalo skvelo vytvorené prostredie do tejto doby. Čakal som však o málinko viac. Film pojednávajúci predovšetkým o vzťahoch medzi členmi jednej rodiny na americkom malomeste. I cez vážnu tému a akoby ponuré a dusné ovzdušie, napriek tomu vyznieva vcelku pozitívne. Herecké výkony boli prinajmenšom zaujímavé a určitá zvedavosť, ako vlastne všetko dopadne, udrží diváka v napätí až do konca. Nečakajte síce nič prevratné, ale už len kvôli skvelej postave zahranej Richardom Dreyfussom, by ste si to mohli pozrieť. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama