Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Absurdní komedie. Jedenatřicetiletý Abel ještě v životě nevytáhl paty z rodinného bytu. Když všechny pokusy psychiatrů vyléčit ho selžou, přivede mu otec domů pečovatelku, aby se o něj starala. Matka však Abela s pečovatelkou přistihne ve zdánlivě kompromitující situaci a bez milosti ho vyhodí na ulici. Do tajů skutečného života ho pak musí zasvětit striptérka z otcova oblíbeného klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nizozemsko leží o něco níž, než skandinávské krajiny, ale koukám, že ani Holanďanům nebude vůbec cizí onen „seversky“ drsný absurdní humor. Abel je nekonvenční komedie jednoho velmi svérázného režiséra, scenáristy a herce v jedné osobě a pro mě osobně film, u kterého jsem spočátku v každé druhé scéně zažíval menší šok, až jsem se začal o to více najednou skvěle bavit. Takže: vezměte spolu s Alexem van Warmerdamem nůžky nebo otevírák, otevřte v sobě všechny své uzavřené konzervy a odhoďte z ní veškeré konvence a duchovní zábrany... a buďto se pak začnete velmi brzy také bavit, nebo to vytočeni velmi brzy vypnete. Jedno je téměř jisté: na tohle absurdní drama jedné rodiny jen tak nelze zapomenout. Abel, z větší části i nevlastní vinnou, byl slušné číslo, přesně takový výtečník, jakého byste rozhodně nechtěli dostat na starost ve škole či jiné práci, mě ale osobně nejvíc bavil tatínek v podání Henriho Garcina. Bizardním způsobem vyhrocené vztahy čtyř lidí spějí i přes několik hlušších míst k výbornému tragikomickému závěru... [75%] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem první Warmerdamův film viděl jako poslední. Jinak bych již možná tolik neviděl... Abel je silné jméno a připadlo mi, že ho nelze použít bez konotace k biblickému tématu (nomen omen), ale nic takového jsem tu nenašel. A tak už jen dodám, že tahle warmerdamská polívka je dosud příliš řídká, je jí třeba přesytit, aby z ní něco mohlo vykrystalizovat (Alexovi van Warmerdamovi se to nakonec přece jen podaří!) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* po letech odkládání jsem se dostal i k Warmerdamově prvotině, která kritika tehdy docela vychválila. I po těch letech tahle absurdní komedie o jedné rodince s rozmazlovaným synáčkem, neztratila své kouzlo a i když mám mnohem širší obzory v tomto žánru, tak furt na vyšší příčku dosáhne. Režisérův rukopis je dobře znát a kdo ho má rád, tak mu doporučuji i tento kousek. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2A /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Abel je trochu absurdný, zvláštny a neskutočný. Ale ostatné časti sú veľmi rozpoznateľné. Príbeh je zábavný a vývoj postáv je zaujímavý až do konca. Výtvarná réžia, celá atmosféra filmu je veľmi dobrá a tiež mi pripomína Felliniho. 7/10 ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Rodina dysfunkční tak, že by uživila malou armádu psychoterapeutů. Na první pohled úplně nudnej film, ve kterým se ale skrývá plno chytrých detailů lišáčtějších než Abel sám. Nebylo to tak rozkošně ujetý jako Warmerdamova pozdější tvorba, i tak se mi to ale líbilo víc než třeba Seveřani nebo Šaty, ať už kvůli scéně s domácím rande nebo celkovýmu vizuálu a atmosféře sterilního betonovýho města, kde se do bordelu jezdí eskalátorama. ()

pixy 

všechny recenze uživatele

Tedy podle oficiálního textu viděl distributor úplně jiný film než já. Jinak se mi tahle absurdní severská lososovo-slanečková záležitost líbila a věřím Pafliho komentáři v tom, že režisérovy pozdější filmy jsou ještě propracovanější a sofistikovanější. Doufám, že je doženu. Nizozemský film je pro mě docela neznámý a tohle je hádám dobrý způsob, jak ho alespoň trochu prozkoumat. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Dvaatřicetiletý Abel tráví veškerý čas doma. Tam se také odehrává seznamování s děvčaty (scény s tančením nebo se slanečky jsou z celého filmu asi nejlepší), tam má čas stříhat po mouchách a potají tam s matkou propašují i televisi. Ale po roztržce s otcem, jíž ani milující matka nedokáže zabránit, se Abel ocitne na ulici a netrvá dlouho a potká stejnou pracovnici Naakte meisjes, za kterou chodí jeho otec... a nakonec se u ní doma sejde celá famílie. Rozjezd dobrý, konec už taky vykazuje do jisté míry vzestupnou tendenci (děsivá scéna s točícími se popelníky), ale střední část filmu je pohříchu úmorně nudná. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Když jdete na film od Warmerdama, tak musíte vědět, do čeho jdete. Nebudou v tom normální lidé, nebude to jednoduchý příběh a nic do sebe nebude pořádně zapadat. A musíte vědět, že když se naskytne možnost naservírovat divákům nějakou bizarní absurditu, tak se jí režisér chytne, i kdyby ho to mělo stát koherenci dějové linie ... protože on to tak prostě dělá. Pozdější Warmerdamovy filmy (třeba Seveřané) jsou vyzrálejší a lepší, ale už tahle sranda má svoje kouzlo - nejenom ve vynikající scéně s domluveným rande. ()

Reklama

Reklama