Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (344)

anais 

všechny recenze uživatele

Akta X byla jednu dobu ohromným fenoménem. Producent Chris Carter chytře dávkoval spletitý příběh různých vládních konspirací, zaměřených hlavně na potlačení veřejné osvěty, co se týče mimozemšťanů. Divák se cítil být každým dílem blíž k nějakému důležitému odhalení. Bohužel to však bylo trochu jinak odhalení sice byla, ale za cenu mnoha dalších otázek. A tak se stalo, že seriál sice pokračoval dál, ale zájem diváků opadal a opadal. Úroveň si sice série držela stále vysokou, leč zdaleka ne tak dech beroucí, jako na svém vrcholu. Proč tento delší úvod? Jelikož hlavní kvalita Akt X filmu je nenávratně pryč – totiž moment překvapení. Tehdy jsme ještě mohli doufat, že se v celovečeráku Mulder dostane až na konec své „donquichotské“ poutiNebo k nějakému absolutnějšímu řešení Jenže touha tvůrců nalákat diváky na další díly seriálu nebohého Muldera dohnala pouze před další otázky. Ve filmu zodpovězeny nejsou, v podstatě tu přijdeme pouze na to, že spiknutí je mnohem hlubší, než se očekávalo. Dnes, když už opadla hlavní vlna fascinace Mulderem a Scullyovou, tak tento film nemá moc co nabídnout. Spíš než film je to natažený díl seriálu, a podotýkám, že jeden z těch slabších. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $66miliónovTržby USA $83,898,313Tržby Celosvetovo $189,176,423║ Kino verzia nestratila nič z lesku fenomenálneho seriálu a len doplnila časti tajomného príbehu o mimozemšťanoch a záhadnej čiernej tekutine, fungujúcej ako nezadržateľný mor pre ľudstvo pokiaľ by sa rozšírila. Réžie sa ujal Rob Bowman pre neho je to zatiaľ najlepší počin v ačkovej lige a samozrejme aj v jeho tvorbe, od tohto filmu nič poriadne už nedokázal natočiť. Vo svojich úlohách opäť excelujú David Duchovny a Gillian Anderson. ... už onedlho teda po 10rokoch od vzniku tohto filmu by mala prísť ďalšia kinoverzia, stanovená premiera v USA 25.07.08 /videl v kine: 90%/ ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jako bych už všechny složky filmu Akta X někde viděl... Zpočátku napínavý thriller měnící se v méně napínavé konspirační drama mixované se sci - fi a na závěr prvky z Vetřelce v kombinaci s létajícím talířem. Čekal jsem více, než jsem dostal. Trailer: http://www.csfd.cz/film/12312-akta-x-film-x-files-the/videa/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pravda není tam venku, má ji Mulder. A Scullyová místo toho, aby se o ní na vlastní oči přesvědčila, raději předstírá bezvědomí.. Nafouknutější rozpočet oproti seriálu jde poznat, konspiruje se do buněčného rozkladu těla, kukuřicí se utíká na Sever severozápadní linkou a včela je tu za bezcitného kazišuka. Pravdou je, že se znalostmi seriálových souvislostí vplujete do Bowmanova celovečeráku elegantněji a možná vám i pomohou při mhouření oči nad některými logickými lapsusy. Ač nejsem Timothy McVeigh, hvězdu navíc přidávám za dokonalou scénu s demolicí dallaské federální budovy (perfektní kombinace napětí i humoru). A taky chválím Bubáka Muldera, že dobře ví, na jaký filmový plakát nasměrovat moč ze svého měchýře.. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Akta X je jeden z nejlepších seriálu co byl, je a bude!!! Nic lepšího se stejným zaměřením být nemůže, takže bylo jen otázkou času, kdy to tvůrci přivedou na plátna kin v celovečerním provedení. Ale saka, tohle jsem nečekal!!! Film je vlastně jedna epizoda seriálu, akorát, že delší a bohužel je to rozvleklé a nezaživné. 2 hodiny!!! Nic moc příběh! Žádná akce. Jen docela vydařený konec, i když to bylo přemrštěný, až to hezký nebylo. Je to ale sci-fi, tak proč ne? Nejlepší na filmu je bezpochyby hlavni dvojce. David Duchovny a sexy Gillian Anderson! Mulder a Scullyová! Ketchup a špagety! Přesně takhle se ti dva k sobě hodí. Jenže i u nich najdu to znamé ALE. Jejich výkony byli slabé a to dost. Nepřesvedčili mně. Jen se vážně tvářili a hodně mluvili. Toť vše. A nejde mi vůbec do hlavy místní hodnocení. Dost vysoké. Já dávám 3*, což by odpovídalo 60% a tolik si podle mého názoru Akta X - Film zaslouží. Ani o desetinu víc!!! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • V chronologii televizního seriálu je film dějově mezi pátou a šestou sérií. (cariada)
  • Conrad Strughold, postava Armina Muellera-Stahla, byla pojmenována po skutečném Strugholdovi, nacistickém vědci, který během druhé světové války prováděl experimenty na vězních. (novoten)
  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama