Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (344)

Falko 

všechny recenze uživatele

Nepamätam si, pred kolkymi rokmi som videl tuto prvu kinoverziu Akt X, ale pamätam si, ze zazitok bol omnoho väcsi, nez pri vcerajsej reprize. Nerozmyslal som vtedy nad roznymi politickymi intrigami alebo agentmi FBI, nechal som sa unasat napinavym dejom, ktory ma vtedy velmi bavil. Dnes sa mi to zdalo byt o nieco rozvlacnejsie, ale stale si myslim, ze je to omnoho lepsia cast, ako o 10 rokov neskor natocene pokracovanie AKTY X: CHCEM UVERIT (2008), ktore bolo este nudnejsie, aj preto zostavam u 4*. Ale som rad, ze som si tieto Akty mohol opät zopakovat. Myslim si, ze Armin Mueller-Stahl sa pre tieto ulohy narodil, naposledy mi utkvel v pamäti pri politicko-spionaznom thrilleri INTERNATIONAL (2009) a v tomto filme klul opät nejake tajne veci, pri ktorich moze ist opät o zivot :-) _______ David Duchovny - (Fox Mulder) +++ Gillian Anderson - (Dana Scully) +++ John Neville - (The Well-Manicured Man) +++ Martin Landau - (Alvin Kurtzweil) +++ Blythe Danner - (Jana Cassidy) +++ Terry O'Quinn - (Darius Michaud) +++ Armin Mueller-Stahl - (Conrad Strughold) +++ Glenne Headly - (Barmanka) +++ Produkcia: Chris Carter +++ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Za veľa peňazí málo muziky. Seriál ma po počiatočnom nadšení z dobrého námetu unudil už pred piatou sériou. Film iba potvrdil, že nedostatky, ktoré v seriáli nestoja za povšimnutie, sa v celovečernom filme nepríjemne zvýraznia. A tak ani dramatická hudba, honosná výprava a odhodlané pohľady dvoch univerzálnych záchrancov civilizácie nemohli vyplniť diery v samotnom príbehu. Mulderove vysvetľujúce múdrosti iba dotvárali obraz zmarenej príležitosti. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Už chápu proč koncem minulého desetiletí byl kolem filmu takový poprask. Odpovídá, ukazuje a ohromuje. Narozdíl od některých posledních dílů (páté řady) seriálu na začátku diváka chytne a až do konce nepustí. Působivé lokace, výborná zápletka, výborní herci v titulních rolích. Dostal jsem přesně to v co jsem doufal. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Přesně jak to píše gouryella - seriál měl v době natočení filmu jednoznačně upadající tendenci a i proto je film takovým překvapením. Je ale třeba podotknout, že pokud někdo nesledoval seriál, může občas u filmu "vypadnout z rytmu", jelikož se zde vyskytují některé vazby na seriálový děj (viz Anthonyho komentář). Každopádně je ale nutno zdůraznit, že jde v rámci žánru o špičkovou podívanou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriál Akta X představoval svého času fenomén, kterému mnozí úplně propadli. Bylo to tajemné, lákavé a vzrušující. Přitažlivé obsazení a originalita zákonitě vedly k návykovosti a nové sezóny přibývaly bez ohledu na známý fakt, že nápady scénáristů se nevyhnutelně dříve nebo později musí vyčerpat. Závislost na Aktech X mě minula, zhlédl jsem jen pouhé dvě řady a několik náhodně vybraných epizod, abych seznal, že na můj vkus se to celé topí v náznacích a za vlasy přitažených konspiračních teoriích; že Akta X jsou projektem, který nejenže nedokáže, ale ani nesmí odhalit víc, než je nezbytně nutné, jinak kouzlo nenávratně zmizí. Film jsem viděl v kině a na rozdíl od seriálu na mě okamžitě zapůsobil a okouzlil mě. Odmítám tvrzení, že šlo jen o nafouklou seriálovou epizodu, výprava byla bez diskuze filmová, zjevný byl výrazně vyšší rozpočet i rozmáchlost scénáře. Je ale pravdou, že snímek pevně vězí v seriálové mytologii a bez znalosti aspoň jedné řady funguje výrazně hůř. Zhlédnutí po letech vysoké hodnocení nepotvrdilo. Triková stránka zestárla, je vidět, že v klíčových okamžicích si tvůrci nápadně pomáhali divokým střihem. Všudypřítomná konspirace je přehnaná a některé dialogy místy nutí k pobavenému úsměvu. I v rámci mysteriózního světa Akt X je znát, že logika u scénáristů opravdu nebyla prioritou. Celkový dojem: 60 %. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • Conrad Strughold, postava Armina Muellera-Stahla, byla pojmenována po skutečném Strugholdovi, nacistickém vědci, který během druhé světové války prováděl experimenty na vězních. (novoten)
  • Krycí jméno filmu při dopravě do kin bylo: "Nuts and Bolts." (cariada)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama