Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v roce 1945 na německých územích zabraných Polskem. Andrzej Kenig (Gustav Holoubek), bývalý vězeň koncentračních táborů v Osvětimi a Dachau, se hlásí o práci u vládního zmocněnce (Bolesłav Płotnicki). Je zařazen do skupiny vedené doktorem Mieleckim (Jerzy Przybylski), která má za úkol zabezpečit majetek v nedalekém lázeňském městě Graustadt (Siwowo). Město je opuštěné, přebývá zde pouze skupina čtyř žen a německý vrchní hotelu Tivoli. Na místě Kenig zjišťuje, že Mielecki není lékař, a že pravým cílem jeho kumpánů je rabování Němci opuštěného majetku. Aby tomu zabránil, snaží se získat na svoji stranu Smółku a Cześka. Skoro přesvědčený Smółka (Wiesław Gołas) je zabit Wijasem (Richard Pietruski). Podobný osud postihne po příjezdu mladého policistu (Michał Szewczyk), který je do města poslán vládním zmocněncem. Kenig se rozhodne zloděje zastavit silou. (kamals)

(více)

Recenze (3)

mrart 

všechny recenze uživatele

Hlavní kulisa - jednoho z bědně vybydlených měst v “novém území”, které bylo k Polsku po válce připojeno za části anektované Sovětským svazem (a z něhož bylo vyhnáno německé, tedy prakticky veškeré obyvatelstvo). Mírně desperátní skupinka se vydává do města “připravit” situaci ke znovuosídlení. Morální hodnoty už od prvních minut stanoveny a uplatňovány pěkně zostra předválečným učitelem, který si prošel odbojem i koncentrákem. Právoplatný žánrový western – eastern, se vším co k němu patří! ()

kla_ra 

všechny recenze uživatele

Obzvlášť zajímavé na tomto snímku je to, jaké situace se musely v té době v Polsku řešit. Zabezpečení celého vylidněného města není typická věc, kterou si člověk představí v souvislosti s koncem války. Hlavní hrdina se sice tváří bezskrupulózně, ale pak se úplně v rozporu s tím pustí do ochrany státního majetku s naivní představou, že se k němu ostatní přidají. Závěr dramatická honička ve sklepě se sudy vína je taková žánrová povinnost :) ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Kino morálního neklidu se na konci 70. let nezrodilo jen tak z ničeho nic. Jak je vidět třeba v tomhle filmu, Poláci měli ten morální neklid v sobě už dlouho předtím. :) Ne, vážně: Prostředí vysídleného Německa se k řešení otázek cti a smyslu života perfektně hodí, do toho nějaká ta přestřelka, skvěle napsané postavy... co byste chtěli víc? Eastern par excellence. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama