Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Texas roku 1902: Mladý Horace se dře na mizerné plantáži, aby mohl koupit náhrobní kámen pro svého zesnulého otce. Soll, starý nerudný majitel, musí chlapci zaplatit peníze, které mu dluží. I přes nastupující senilitu se snaží udržet farmu v chodu, ale zároveň je stále více posedlý svou vlastní smrtelností, a tak učiní jeden velký slib... čímž donutí Horace ke konfrontaci se strachem ze smrti a s tvrdými pravdami charakterizujícími dekadentní společnost. Příběh je adaptací z cyklu her Hortona Footea s názem The Orphan's Home. V tomto snímku podává obdivuhodný výkon Robert Duvall - jeho hlavní postava filmu je sice starý, již nepříliš bystrý opilec, ale Duvall se svým hereckým umem dokázal vyhnout tomu, aby byl nudný - což by se vzhledem k charakteristikám postavy mohlo snadno stát. Zajímavé je, že ačkoli se k vězňům pracujícím na jeho plantáži často chová hrubě, ve finále s ním má divák tendenci spíše sympatizovat. Rovněž Haas, jehož postava mladého chlapce je sice nevinná, ale ne hloupá, velmi dobře přispívá k celkově realistickému pocitu z tohoto filmu. Snímek tak nabízí věrný portrét upadající, rasistické společnost na americkém Jihu počátku 20. století, jenž se opírá o realistické dialogy, výtečnou charakterizaci postav a skvělé herecké výkony. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film- dohromady se v něm nic moc nestalo.Představte si na začátku 20. století plantáž, kde za pár šupů s vidinou lepšího zítřka pracují trestanci, především černoši. Dostáváme se do příběhu v době, kdy jeden z trestanců zabil druhého. Malý chlapec Horace, ústřední postava filmu, si s na řetěz přivázaným barevným vrahem povídá až do doby, kdy přijede šerif a vraha zastřelí. Horace už půl roku pracuje na plantáži v naději alespoň malého výdělku, který mu majitel plantáže neustále slibuje. Jeho snem je zaplatit zesnulému otci pořádný náhrobní kámen. Majitel plantáže je ale čím dál senilnější. Sledujeme zvláštní nerovný vztah chlapce a muže na sklonku života. Jak říkám, fakt hodně zvláštní film. Nezaujalo mě to, ale nějak nedokážu tenhle film poslat do kytek. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nenabízí zhola nic. Zcela marné je jakékoliv očekávání zápletky, většího spádu nebo chvíle, kdy by odehrávající se příběh dostal hlavu a patu. Snímek je poskládán z dialogů, či spíše monologů bláznivého, paranoidního a senilního kmeta se stařeckou demencí, jejichž hodnota odpovídá duševnímu stavu této postavy. Nevyužívá možnosti více se opřít o otázku rasismu, která je naťuknuta, a celkově žádné city nevzbuzuje. Nekonečné opakování se dědka i tupě zírajícího synka bylo ubíjející. Nemám potřebu za vším hledat umění nebo krásu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mám pocit, že dřív americké filmy nebyly zase tak kritické vůči své historické minulosti, jak je tomu třeba dnes. Robert Duvall hraje otrokáře, ale ve výsledku mu fandíte, protože přece není zase tak špatnej. A do toho, aby to tvůrci zjemnili, do příběhu nacpali haranta, kterej je chytrej jak rádio. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Děj filmu nás přivádí kamsi na jih Spojených států. Je asi šest let, kdy se píše dvacáté století a nacházíme se v místech a době, kdy život barevného člověka neměl žádnou cenu. Tento snímek jsem vnímal jako podivný. Tedy podivný v tom, že jsem vůbec nepochopil proč byl natočen. Jestli je to jen sondáž do života tehdejší doby na jihu USA, budiž. Lehký nadprůměr. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

"Yes sir, no sir". Keby mám počítať koľkokrát Lukas Haas vyslovil slovíčko "sir" určite by som sa nedopočítal. Už mi to časom liezlo na nervy. Ako spomenuli kolegovia predo mnou, taktiež dosť dobre nechápem čo viedlo tvorcov filmu k natočeniu takéhoto príbehu. Nič zaujímavé sa v ňom dokopy nestane a jediné čo môže ponúknuť je príjemná retro atmosféra s dobrou hudbou a oldschool réžiou. Odohráva sa to v zaujímavom prostredí a tých pár hercov čo v tom hrá bolo dobre obsadených. Ale prečo sa scenáristi nepoprali lepšie s tým scenárom a neprišli s niečim lepším než s príbehom senilného dedka dožívajúceho svoj život v drevenej chatrči na plantáži. Hlbšie vykreslenie postáv, nejaký ten dejový zvrat, hocičo. Je to škoda, ten film mal na viac. Od 2* ho zachraňuje len umiernená 90 minútová stopáž takže tá nuda našťastie netrvá až tak dlho. 55% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama