Reklama

Reklama

Nejkratší paměť na světě

(TV film)
  • Velká Británie Real Life: The Man with the Seven Second Memory
všechny plakáty
Velká Británie, 2005, 48 min

Obsahy(1)

Dnes pětašedesátiletý Clive Wearing trpí jednou z nejhorších forem ztráty paměti na světě. V roce 1985 onemocněl těžkou formou chřipky, po několika dnech vysokých horeček a bolestí hlavy nastoupila zmatenost a hluboká amnézie. Dnes si bývalý dirigent pamatuje nanejvýš to, co se odehrálo před sedmi vteřinami. Proto má stále pocit, že vidí svět i lidi kolem sebe poprvé... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

mirec88 

všechny recenze uživatele

Sila. Skutočné Memento. Podľa mňa sa Nolan inšpiroval pri svojom filme týmto prípadom. Ale to musí byť strašný život, mať takéto poškodenie mozgu. Veľmi smutné. ()

Rufete 

všechny recenze uživatele

Dokumenty, které se snaží vydělat na neštěstí druhých, se mi hnusí. Přesto se mi zdá, že u tohoto případu to dokumentaristé zvládli pěkně podat, takže to nijak zle nedopadlo. Všechny scény byly natočeny s citem, upřímnou lítostí a touhou jakkoliv pomoci. Nemoc pana Wearinga je nejhorší, jaká může pro člověka vůbec nastat, protože v dnešní době není léčitelná. A co teprve dopad na jeho blízké... No hrůza. Přeji si, aby se na léčbě mozkových onemocnění pracovalo ještě usilovněji, než nyní a brzy se povedlo vynalézt nějaký lék (a pojmem lék myslím opravdový lék, ne ty dnešní chemické splácaniny, které nemoci akorát prohlubují). Bylo by neskonale krásné, kdyby takto postižení lidé mohli zase, alespoň na pár dalších let, žít normální život. ()

EIa odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument to rozhodně není, jediné, co se za celou dobu divák o nemoci dozví, je, že byl poškozený hippocampus kvůli chřipkovému viru, který se omylem dostal do mozku. Zbytek je špatně natočená citová vydíračka, sestávající z výpovědí rodiny i samotného pacienta, ve které se neustále opakuje, že je život bez paměti stejný jako smrt, že den a noc jedno jsou a že chudák manžel/tatínek. Jestli tvůrci chtěli dojímat, měli udělat celovečerní rodinné drama "na motivy skutečného příběhu". Tenhle snímek má nulovou informační hodnotu a navíc neskutečně nudí. ()

Reklama

Reklama