Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, proč to Němci před pětašedesáti lety projeli. Neměli v armádě sympaťáky typu Michaela Cainea a Roberta Duvalla, nepomáhali jim zrzaví irští grázlové jako Donald Sutherland... A Himmler nebyl Donald Pleasance. Orel přistál je fikce s dobrým nápadem, senzačními herci (a to na obou stranách, včetně Hagmanova bojechitvého rangera), Schifrinovou návykovou hudbou a Sturgesovou precizní režií. Film má všechno - povedený příběh, skvělé dialogy prvotřídní přestřelky i závěrečné zamyšleníhodné "co kdyby" vyústění.__P.S. DVD vydání ze 14.6.2010 je narozdíl od někdejší zprzněniny bezproblémové. Obraz není oříznutý, na disku je původní i český dabing a české i slovenské titulky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nic moc sem necekal a nakonec to byl docela slusnej valecnej film. Sice to neni o valce a nejakych bitvach, ale jen o jedne misi, ale ta je hodne dobra. I kdyz je pribeh docela slusnej a spolu se slusnou hubou i na rok kdy vzniknul docela sviznej, hlavni podil na kvalitach filmu maj herci. Michael Caine je fakt spravne charmismatickej, aby jste mu jeho Kurta verily a Robert Duvall s paskou pres oko vypada huste, ale nejvic me zaujal Donald Sutherland. Takova kladne zaporna slizka postava, fakt skvely. Film ma mozna trosku premrstenou delku, ale vubec sem se nenudil. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové natočili velice netradiční námět - o tom jak hrstka hrdinských(!) německých parašutistů plánuje únos Churchilla. Je to sice trošku zdlouhavé, plné politických čachrů a ten romanticko-idylický život na vesničce je tu trošku navíc. Nicméně táhne to hvězdné herecké obsazení a perfektní postavy. Pleasance je dokonalý Himmler, Duvall jako realistický německý důstojník, nechybí tu "džejár" Hagman jako pořádný pitomec a Jenny Agutter. Hlavní je ale ústřední dvojice - charismatický podvodník, zrádce, vlastenec i milovník Donalda Sutherlanda a samozřejmě dokonalý Caine. Ten tu hraje absolutního frajera, co se uvede tím že zachraňuje židovku od esesáků, stojí za svými muži, odmítá brát rukojmí a nakonec chce dokončit misi i s prakticky nulovou šancí. No a zhruba 40 minut před koncem začne i parádní urban (či spíše village) akce, zejména dobývání kostela je naprosto fantastické. Jak to dopadne? Inu scénárista mě překvapil jak to chytře vyřešil. Takže tentokrát bez přemýšlení za 4*. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Expertne natočená válečná adventura. Starý pardál Sturges na režisérskej židli sa hneď pozná. Je pôžitok sledovať frivolne obsadenú hereckú smetánku (Caine, Duvall, Sutherland) na absolútnom kariérnom peaku. Veľkou devízou je scenár, ktorý nezaprie Mankiewiczov vykalkulovaný komerčný otisk, vypilovaný na bondovkách s Rogerom Mooreom. Pre mňa osobne je tohle ešte o triedu vyšší level ako Where Eagles Dare. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Anglický smysl pro humor v plné kráse. 1) Ze skutečností jen lehoučce šmrncnutého filmu čiší čistě anglický duch a tvůrci se to ani nesnaží nijak zamaskovat. Němci jsou šaramantní protivníci, někteří z nich dokonce s výrazným smyslem pro čest a poctivost a hlavně pro humor (!). Navíc je německý plukovník Steiner hlavní postavou filmu a je zobrazen se značnou dávkou sympatií. Žádná zavilá nenávist, je to jakési sportovní utkání, v němž ti lepší vítězí. Jak britské..._____ 2) Film, zvláště zpočátku, působí velmi nezvykle až hloupě absurdně. Když pak dojde na akci, trochu se to zlepší, ale celkový pocit nepatřičnosti mě po celou dobu neopustil. Ovšem je to stále lepší a lepší a konec, byť je zroben ve stejně naivním duchu, mě docela uspokojil._____ 3) Zaujal mě vysoce charismatický 41letý Donald Sutherland (strážce blat, irský odbojář Devlin) a fešný 25letý Treat Williams (americký kapitán Clark)._____ 4) Jak motivovat vojáky do boje názorně předvádí plukovník Pitts: Where you from, son? Omaha, sir. By this time next year pigeons are going to be crapping on statues of you across the whole damn state of Nebraska. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet. (Foxhound#1)
  • Film sa natáčal v mestách Charlestown, Mapledurham, Newquay, Reading a Twickenham (Veľká Británia) a Rovaniemi (Fínsko). (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama