Reklama

Reklama

Bohové a generálové

  • USA Gods and Generals (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Ronald F. Maxwell se po úspěšném snímku Gettysburg pustil do práce na filmu Bohové a Generálové, který vypráví události, které Gettysburgu předcházely. Tento film je téměř čtyřhodinovým vyprávěním o americké občanské válce, kde si zopakovaly své herecké umění některé hvězdy z předchozího Gettysburgu. Scénář k němu napsal Jeff Shaara, syn Michaela Shaary, autora novely The Killer Angels. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

alchac 

všechny recenze uživatele

Motto: "Generálové, co mají bílý stan na kopci, popíjejí Sancerre a řídí bitvu. Ti jsou úctyhodní." - Arnold J. Rimmer. Tak jsem si to s odstupem více než tří pětiletek dal znovu i s „prvním“ dílem a ty tři tomu s hodně odřenou (či v tomto případě opruzenou a krutě otlačenou) řití ponechávám. Nicméně dvakráte do stejné řeky vstoupit vskutku nelze, pročež oproti celkem fifty – fifty pojatému Gettysburgu to tvůrce již bez jakýchkoli zábran posunul do extrémně patetické jednostranně jižanské rohypnolijády, u které sice mnoho zavilých Ztracených Věcařů jistě pravidelně cídí bajonet a roní, a to zejména v závěru jistě i slzy, ovšem pro průměrného Středoevropana, byť s reáliemi obeznámeného, je to pruda k nepřežití. Přestože stopáž obou filmů je cca stejná, měl jsem subjektivně pocit, že B&G jsou tak čtyřnásobně delší a nebýt několika celkem pohledných bitevních scén, tak by se mé hodnocení limitně blížilo hladině septiku. A kvitovat musím rovněž ztvárnění ústřední postavy jižanského mučedníka non plus ultra, který je zde úplně přesně taková bigotní kudlanka, jakou jsem si v jeho případě představoval – skvělé. Byť je mi jasné, že záměrem nebylo demonstrovat neblahé následky vyplachování se nejpopulárnější sbírkou židovských pohádek, neb cílovka je na tom v tomto ohledu asi dosti podobně. Jo, a ač Duvalla rád celkem velmi, tak starej Sheen jako Bobík podle mě lepší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na to, že uvidím americkú občiansku vojnu komplexne od jej začiatku po koniec. Bohužiaľ, film začína v čase, keď už sú všetky kocky hodené, akurát generál Lee odmieta viesť vojakov proti Južanom a pripája sa na opačnú stranu. Veľké patetické dielo, ktoré pôsobí svojim spracovaním skôr televízne ako určené do kín. Aj keď niektorí herci hovoria o opaku - Daniels, ktorý si zahral podobnú rolu vo filme Gettysburg, naozaj skvelý Stephen Lang a čerešničkou na torte je Duvall. Napriek tomu sú vojnové scény kvalitné, akurát neobsahujú klišovité hrdinské výkony pár jednotlivcov, práve naopak, dávajú tomu realistický fííling, čo je jedným z veľkých plus tohoto snímku. Prím dostávajú Konfederačné štáty a ich vojna "za nezávislosť" a tak pochopiteľne nemôže ísť o historicky realistické vyobrazenie tejto vojny, je to len jeden z uhlov pohľadu. Popri tom však všetko ostatné pôsobí veľmi rozvláčne, až nečakane silno pateticky, ako keby to bolo tvorcom úplne šum-a-fuk. Gigantická stopáž je kapitolou samou o sebe. Ale kto sa o americkú občiansku vojnu zaujíma čo i len sčasti, musí tento film vidieť. ()

Reklama

powell 

všechny recenze uživatele

Film se snaží o maximálně realistické zobrazení Americké občanské války. Bojové scény jsou precizně natočeny a dobře odehrány. Přiznávám, že některé pasáže mohou se zdát být krapánek protáhlými, ale to v žádném případě nesnižují historickou realitu filmu. Filmu pomohlo také dobré obsazení generála Lee v podání Roberta Duvalla. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Ako najvýstižnejšie zhodnotiť tento film, aký dojem som mal z neho: príliš dlhé a rozvláčne, čím film stráca úplne na dynamike, plné zbytočných, nabubrelých a idiotských vlasteneckých žvástov, hlboko podpriemerné výkony tzv. "hercov" - skôr pozbieraných dedinských divadelných amatérov a aj to dosť úbohých. Nepodarený guláš, niečo medzi dokumentárnym filmom, vojnovým filmom a amateérskym záznamom o stretnutí historických fanúšikov, ktorí sa rozhodli zahrať divadlo svojim príbuzným a urobiť dosť nepodarenú rekonštrukciu nejakej historickej bitky. Jedna * aspoňa za snahu, inak obyčajný odpad. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Zopakovat Gettysburg se nepodařilo. Pořád to ale strká do kapsy většinu filmů o občanské válce. Navíc ve srovnání s Lincolnem je tady ten patos alespoň trochu autentický. Pravda, nebýt toho Fredericksburgu, tak jdu s hodnocením daleko níž. Navíc, po Chancelorsvillské bitvě tam již opravdu není nic zajímavého. Zůstává otázkou, jak dopadne Appomatox... ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama