Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1887. Do města přijel tvrdý, samotářský šerif Jared Maddox, pátrající po vrazích muže, který zde byl před časem zabit za značně podivných okolností. Stopy jej neomylně vedou k majiteli zdejšího ranče, jenž však svou mocí a vlivem ovládá celý kraj. Maddox se pokusí o nemožné, přitom je si dobře vědom, že v nastávajícím boji půjde sám proti všem… Hlavní postavu v tomto westernu ztvárnil Burt Lancaster, známý z filmů Norimberský proces, Co se nepromíjí, Půlnoční muž, Seznam Adriana Messengera, Ulzanův nájezd, Ostrov Dr. Moreaua a řady dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden chce v městečku Sabbath spravedlnosti a pevných zásad, druhý zastává teorii, že než střílet, je lepší člověka podplatit a pokud to odmítne, koupit toho nad ním. Myslí jako Boha? Takže se bude střílet.. Burt si tentokrát nesvítí úsměvem na cestu a využívá tři věci válcovitého tvaru k devastaci desperátů a jejich okolí. Příčnou flétnu, hlaveň svého koltu a toho dole zapařeného od sedla, aby pak mohl na konci ještě více cyničtěji dostát své přezdívce „Widowmaker“.. Pár ne úplně hloupých replik, relativizace pojmu „hrdina“, legračně přehnané cákance umělé krve a charismatický střelec Lancaster, který za pár dnů patřičně vytahá hrobníkovy popruhy na spouštění rakví a razí, co se posloupnosti týká, pro protivníky poněkud paradoxní pravidlo „tasíš první, zemřeš první“. Teda jsou z něj i výjimky, třeba když vám obhospodaří starou. Pak se spokojí i s ránou do zad, aniž byste tasili.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu western s troma hlavnými hrdinami, ktorí sú už pomaly v dôchodkovom veku a je jasné, že takýto chlapi sa už novým kúskom nenaučia. Spočiatku je tu jasný konflikt spravodlivosti voči pozícii moci, ktorá, ako to už chodí, je stále o krok vpred. Postupom času a s pribúdajúcimi minútami ale začne byť zrejmé, že scenáristovi a režisérovi nejde o čiernobiele videnie sveta a postavy začnete aj vy vidieť v ambivalentnejšom svetle. Čiže z polovice akýsi návrat do zlatých časov westernu a z polovice western revizionistický. Podstatné ale je, že to funguje ako celok. No a ten ústredný plagát prezrádza až príliš... :) ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Poctivý western s priehrštím známych westernových hercov, z ktorých boli až na Duvalla všetci starci. Na rozdiel od ostatných klasických westernov mali tu ale títo páni v rokoch svoj význam. Veľmi dobre napísaných charakterov sa zhostila hlavne trojica Lancaster, Cobb a Ryan. Od začiatku po koniec mi film pripomínal zašlú slávu neskoropäťdesiakových westernov a ak toto bol aj zámer autorov, tak klobúk dolu. Samozrejme, strelecké súboje a vôbec akcia vyzerali už novodobo. Ku koncu síce film strácal tempo, ale vyžehlil si to parádnou záverečnou prestrelkou. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

9/10 Hmm, tak to bylo neco! Burt tady potvrdil svou platnost hned vedle ikonicke western trojice Steward-Wayne-Eastwood. Jedine minusy jsou: romantika s blondynou a opomenuty polepseny pistolnicek. RR mi prisel hodne nevyrazny, ale holt jeho postava uz tak byla napsana, coz je skoda. Ale super - zadna veskrze pozitivni postaval - tak to mam rad ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Michael Winner své "hrdiny" rád nechá střílet do zad. Režisér slavného Přání smrti točí  vcelku nemorální či spíš nemoralizující western, kde  hlavní hrdina nepobíhá jako John Wayne s čistým štítem, ale fanaticky lpí na svých vlastních pravidlech, jež alibisticky vydává za spravedlnost.  Lancaster je jako  temný a sarkastický téměř mstitel naprosto přesný, stejně tak Ryan jako šerif, co ztratil odvahu či Cobb coby velkorančer a záporák s lidskou, tedy nejen výhradně černou, podstatou. Krutý závěr mi pak definitivně otevřel oči ohledně amerického westernu, který rozhodně nebyl jen Waynův svět a tak nabíjím pět kulek. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama