Reklama

Reklama

Jako zabít ptáčka

  • USA To Kill a Mockingbird (více)
Trailer

Obsahy(1)

Spravedlnost musí být slepá. Ale neměla by být zaslepená. Sedmiletá dívka Scout (Mary Badhamová) a její starší bratr Jem (Philip Alford) žijí v zapadlém jižanském městečku Maycomb na počátku třicátých let 20. století jen s ovdovělým otcem Atticem (Gregory Peck). Ten je právníkem a většinu dne je pryč, takže oba sourozenci se během léta věnují různým dobrodružstvím v nejbližším okolí domu. S dětskou nevinností vnímá Scout právnický případ, kterého se její otec ujme. Atticus totiž obhajuje černocha Toma Robinsona (Brock Peters), jenž je obviněn ze znásilnění bělošské dívky. Zatímco obyvatelé Maycombu považují věc za jasnou a chystají se Toma zlynčovat, smysl pro právo a spravedlnost velí Atticovi postavit se proti všem. Tím spíš, že podle všech indicií k žádnému znásilnění nedošlo… Americký film režiséra Roberta Mulligana vznikl v roce 1962 podle románu Harper Leeové, který vyšel o dva roky dříve a získal Pulitzerovu cenu. Kniha i film patří v USA k velmi oblíbeným klasickým dílům. Snímek získal kromě řady jiných cen též Oscary za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (G. Peck), nejlepší scénář (Horton Foote) a nejlepší výpravu v černobílém filmu. Kromě toho měl ještě pět oscarových nominací: herečka ve vedlejší roli (M. Badhamová), černobílá kamera (Russell Harlan), hudba (Elmer Bernstein), režie a nejlepší film. (Česká televize)

(více)

Videa (12)

Trailer

Recenze (297)

lamps 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem klasické soudní drama postavené na myšlenkách o rasismu, dostal jsem velmi originální a nádherně převyprávěný příběh z amerického venkova, který skrze vzpomínání malé holčičky odráží nehezkou dobu nejen deprimujícím, nýbrž i příjemně nadneseným a ryze dětským způsobem. Herecky samozřejmě dominuje civilní Peck, ale určitě je také fajn vidět mladého Roberta Duvalla před tím, než se dal do služeb mafie:-) Vytknul bych jen trochu zvláštní závěr, který se neubránil patetismu a z vymezených kolejí dle mého až příliš vybočil. Nebo se do nich naopak přehnaně ponořil. :) 85% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pár slabších chvil, ale jinak naprosto krásné rodinné soudní drama z USA 30. let. Krásná, nostalgická černobílá kamera, vynikající herecké výkony dětských představitelů (v dobrém smyslu slova zodpovědný Jam a příjemně trhlá Scout) a naprosto přirozeného Gregoryho Pecka, jako jejich nevlastního otce a čestného právníka Attica Finche. Jeho "rodičovské" rady dětem by mi v řadě jiných filmů, popřípadě z úst jiných herců, přišly šíleně trapné a patetické, od něj jsem je však hltal a ještě s takovým tím přiblblým úsměvem na rtech. A pokud se těšíte na Roberta Duvalla, tak toho se dočkáte až na konci, ale (věřím tomu) stejně si jeho kreaci určitě docela užijete. Podtrženo, sečteno - hodně dobrý a vcelku nadčasový film, který nejednoho diváka pobaví (věřte nebo ne, ale je tu poměrně dost strašidelných a napínavých scén!) a potěší i v roce 2015. ;-) 90 % ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný film nejen o rasových předsudcích, ale především o pohledu na Americké maloměsto 30. let dětskýma očima. Lyricky a přitom bez příkras a na tvrdo vypráví příběh o právníkovi Atticu Finchovi, který se dobrovolně ujal obhajoby nespravedlivě obviněného černocha. Gregory Peck ho zahrál znamenitě. Velkou pochvalu si zaslouží také představitelé dětských rolí a Robert Duvall v jednom ze svých prvních představení za kamerou. Robert Mulligan mě dávno přesvědčil o svých režisérských kvalitách, jenomže tímto mě zasáhl nejvíce. Celý je natočen tak nějak nadčasově a novátorsky (například úvodní titulky tohoto typu se hojně začaly využívat až o dost později). Celý film je vlastně takový mladík, mezi těmi staršími filmy. Okouzlující silné drama, které by pro mne ohodnotit méně než maximem bylo jako zabít ptáčka. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Tohle byla velmi šťastná černobílá volba. Hodně silnej film, kterej jenom potvrdil můj obdiv ke Gregory Peckovi. Ten člověk býval prostě největší machr pod sluncem... Další černobílej klenot na řadě asi bude.... Jo, a "čiperka" byla pro mě jedna z nejsympatičtějších dětskejch filmovejch psotav vůbec. A závěrečná cesta lesem neprosto něčekanej hororovej zážitek... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Natáhnout, zamířit, vypálit. Je to tak snadné. Jako zabít ptáčka. Nejenom v tomto významu používá Harper Leeová titul svého slavného autobiografického románu. Jde rovněž o stěžejní poznání hlavní hrdinky, Čipery Finchové. Zabít sojku a zabít drozda není totéž. Filmové zpracování strhující knihy již tak strhující není. Vůči černochům (a komukoli, kdo táhne s nimi) nepřátelská jižanská atmosféra je přítomna předně zásluhou jedné postavy, vskutku ďábelského burana Boba Ewella (= evil). Z filmu ovšem není cítit, že „to“ je v lidech, v naprosté většině z nich. Téma rasismu je přitom ze všech témat v knize obsažených filmaři upřednostňováno, čemu odpovídá vystřižení poučné epizody s morfinistkou Duboseovou i naprostá nepřítomnost dalších postav (teta Alexandra), jež ovlivňují smýšlení dětí. Dlouhá scéna u soudu a následná rychlá dohra (knižní dění tří let bylo vměstnáno do cca jednoho roku) vytváří dojem, že by dokonce mělo jít o soudní drama. Pomohly by přidané minuty? Ne, dvě hodiny dostačují, akorát se dle mého mínění nezabývají tím podstatným. Chybí temná magie dospělého světa, jenž jsme jako děti toužili objevit, matně tušíc, jaká nebezpečenství s ním souvisejí. Přesně to vystihnuje název celovečerního dokumentu o filmu: „Fearful Symmetry“. Jiný, slabším příběhem vybavený film, zrovna svou „děsivou souměrností“ září do všech stran. Lovcova noc. Apendix: k alternativnímu pohledu na Jako zabít ptáčka a jemu podobné mainstreamové filmy vybízí Arnoldův zábavný experiment Passage á l'acte. 75% Zajímavé komentáře: mm13, agathon ()

Galerie (122)

Zajímavosti (32)

  • Harper Lee dala po skončení natáčení Gregorymu Peckovi (Atticus Finch) hodinky po svém otci, protože jí ho velice krásně připomenul. Ve filmu jsou však použity jiné. (Kulmon)

Související novinky

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Reklama

Reklama