Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl před očima True Grit z roku 2010. Porovnání vůbec nedopadá zle. Přestože film plyne v určitých okamžicích pomaleji, vysvětluje pár okamžiků, které jsou v nové verzi vzaty zkratkou a má konec, který mi připadne být logičtější a víc se mi líbí. Mattie výrazně méně charizmatická, čímž jsou některé okamžiky pravdivější. Též překvapivě krásná krajina. Na druhou stranu, remake bratří Coenů má zase "dokonalejší" postavy a postavičky a je realističtější, drsnější a cyničtější. Obojí za 4*. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Na Johna Waynea western netradiční, na dobu svého vzniku tradiční až moc. Žánrová revize, která koncem šedesátých přišla v Hollywoodu do módy, spočívá především v posunu Wayneova kolohnáta do cyničtější roviny. Do trochu cyničtější roviny. Sice chlastá a střílí na zvířátka, ale v nitru je to pořád ten dobrácký strejda z amerického středozápadu. Významnou aktualizací nepředstavuje ani větší prostor pro ženskou postavu, neboť jde o postavu nedospělou a naivní, čili takovou, jaké byly ženy ve většině westernů. Maršál nakonec budí největší respekt tam, kde o novoty neusiluje – monumentální panoramata americké krajiny, Bernsteinův soundtrack (zkuste si při jeho poslechu nevzpomenout na Sedm statečných) a závěrečná přestřelka, kdy jsem chtěl věřit, že Wayne neuhání vpřed na motorovém vozíku, ale skutečně na koni. V té chvíli jsem pochopil, proč MUSEL dostat Oscara. 65% Zajímavé komentáře: Douglas, DaViD´82, mm13 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že True Grit od bratrů Coenů je vlastně remake jsem zjistil, až když jsem v televizi objevil tento western. Říkal jsem si, že v rámci porovnání určitě neuškodí, když se do něj pustím. Navíc v něm hraje John Wayne a tak jsem nepochyboval, že bych udělal špatně. Ve výsledku ale nevím, jestli jsem dobře udělal nebo ne. Hlavní postava Mattie je v českém dabingu tak brutálně vlezlá a protivná, že jsem doufal, že jí tam někdo z drsnejch rančerů zpacifikuje a bude pokoj. Jelikož se ale jedná o pomstu na slovo vzatou, dalo se předpokládat, že o zpacifikování tady řeč rozhodně nebude. John Wayne to tam obstřeloval obstojně, ale Mattie mu do toho pořád tak kecala, že mi z toho udělali spíš parodii, než adekvátní filmový zážitek. V porovnání s jinými westerny té doby na mě působí Maršál až moc dětinsky a lacině. Remake tak vnímám o mnoho lépe. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Slavný western, za který John Wayne dostal konečně Oscara. Hrát ožralýho kovboje mu prostě sedlo:o)). Kim Darby mi přišla v některých scénách extrémně otravná, ale asi tak byla napsaná ta role:). Finálová přestřelka je hodně zapamatovatelná, ale ve filmu jsou i slabší (nudnější) pasáže, přesto ještě za slabší 4 hvězdy. Remake od bratrů Coenů mě bavil o trochu víc! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo od 5. září 1968 do prosince 1968. (ČSFD)
  • Celosvětová premíéra proběhla 11. června 1969 v Los Angeles (Kalifornie). (ČSFD)
  • John Wayne zemřel na den přesně deset let po premiéře tohoto filmu. Maršál byl uveden do kin 11. června roku 1969, herec zemřel 11. června roku 1979. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama