Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

True Grit? True Western! Hathawayovi nechybí smysl pro kompozici záběrů a leckdy jsem se při pohledu na americkou krajinu s horami v pozadí neubránil nostalgické náladě. John Wayne mě zde poprvé přesvědčil, že není pouhé dřevo, co umí jezdit na koni a střílet z pistole, ale že také umí hrát. Celkově spokojenost. Mimochodem, rok 1969 se dá bez nadsázky označit za "Poslední rok westernů", kdy vznikly takové perly jako Divoká banda, Butch Cassidy a Sundance Kid nebo právě True Grit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že True Grit od bratrů Coenů je vlastně remake jsem zjistil, až když jsem v televizi objevil tento western. Říkal jsem si, že v rámci porovnání určitě neuškodí, když se do něj pustím. Navíc v něm hraje John Wayne a tak jsem nepochyboval, že bych udělal špatně. Ve výsledku ale nevím, jestli jsem dobře udělal nebo ne. Hlavní postava Mattie je v českém dabingu tak brutálně vlezlá a protivná, že jsem doufal, že jí tam někdo z drsnejch rančerů zpacifikuje a bude pokoj. Jelikož se ale jedná o pomstu na slovo vzatou, dalo se předpokládat, že o zpacifikování tady řeč rozhodně nebude. John Wayne to tam obstřeloval obstojně, ale Mattie mu do toho pořád tak kecala, že mi z toho udělali spíš parodii, než adekvátní filmový zážitek. V porovnání s jinými westerny té doby na mě působí Maršál až moc dětinsky a lacině. Remake tak vnímám o mnoho lépe. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

To jsem si zas "pochutnal". Dětinská a naivní šaškárna, která uráží mou důstojnost. Přitroublé dialogy, kterých se měli zhostit raději retardovaní šimpanzi( myslím, že by to byl větší zážitek). Hudba? Na dechovkách s Pepíčkem Zímou bych si smlsnul více a toho Oscara měl tehdy dostat Dustin Hoffman, protože John Wayne zde podle mě nijak extra nezáří, ale to je můj subjektivní názor. Otřesný zážitek a velké zklamání. 10% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Macho Wayne i méně výrazný kolega Texas Ranger jsou řízeni mladistvou ráznou mužatkou v inovativním a dobrodružném westernu o vině a pomstě. Originální Hathawayova verze True Grit / Maršál byla později ještě vylepšená bratry Coeny jako True Grit / Opravdová kuráž.. Původní film s výborným věčně opilým Waynem je laskavější než jeho remake, není v něm tolik černých hlášek a odehrává se na sluncem zalitých loukách. Oproti tomu Coení více pracovali s černou tmou, bílým sněhem a černým humorem, zato však vyšli z výtečné předlohy. Neobvyklý trailer porovnávající obě verze je zde: http://www.youtube.com/watch?v=YeVaheljVhY ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Henry Hathaway se na konci kariéry teda hodně pochlapil a natočil jeden ze svých nejlepších snímků. Chlastající a mazácky hrající John Wayne (čím starší, tím lepší) ovládá plátno a je tím nejlepším co film nabídne. Zápletka sice je klasická, ale s mnoha osvěžujícími netypickými scénami, stejně tak sentiment se tu mísí s nekompromisním cynismem, až jsem z toho valil bulvy. Jako by se tu starý Hollywood mísil s tím novým, nastupujícím. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • John Wayne dostal za hlavní roli Roostera Cogburna nejen Zlatý glóbus, ale také svého prvního a posledního Oscara v životě. Během své děkovací řeči prohlásil: "Kdybych to byl býval věděl, vzal bych si tu pásku přes oko už před pětatřiceti lety!" (Shaqualyck)
  • Wilford Brimley v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Charlese Portise. (Hans.)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama