Reklama

Reklama

2009 Loseuteu maemorijeu

  • Jižní Korea 2009 로스트 메모리즈 (více)

Obsahy(1)

26. 10. 1909, železniční stanice Charbin. Korejský patriot Choong-kun Ahn se neúspěšně pokusí o atentát na japonského politika lta Hirobumiho. Následuje japonská okupace Korejského poloostrova. Japonsko a USA se stávají vítězi 2. světové války po svržení atomové bomby na Berlín. Korea je již dlouhou dobu nedílnou součástí japonského impéria ke spokojenosti všech obyvatel. I přesto však v 21. století existuje teroristická skupina "Hurei-Sen-Jin" bojující za nezávislost Koreje. Jejich sebevražedné mise zaujmou dvojici vyšetřovatelů JBI (japonská obdoba FBI) a to především detektiva Sakamota. Veškeré indicie vedou k na první pohled nesmyslné spojitosti odbojové skupiny a mocné japonské Inoueovy nadace, která spravuje artefakty nejen z korejských dějin. Nikdo z JBI ale nemá zájem tento případ dále řešit a tak je detektiv Sakamoto eliminován. (Ketri)

(více)

Recenze (10)

honajz 

všechny recenze uživatele

Už jen to, že Korejci dokázali natočit lineárně vyprávěný film, mě překvapilo. Navíc ta alternativní linie se mi moc líbila. A ostatně i provedení - hudba, kamera, výprava, déšť... Hodně mi to připomnělo Equilibrium, kde mne také logika netrápila. Jo, jsou tu uslzené zpomalené pasáže, ale na korejský film se tvůrci hodně drželi. Moc se mi to líbilo, a rád si to časem pustím znovu. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto snímku vidím v tom, že výbušným začátkem navnadí na strhující akční sci-fi podívanou, avšak dojmy po závěrečných titulcích zůstanou mírně rozpačité. Úvodní přestřelka v kulturním centru mezi několika příslušníky Korejské osvobozenecké armády a přesilou japonských speciálních jednotek provedením připomene Face/Off (přeběhy mezi zběsilou palbou tříštěným sklem, zpomalovačky) a PS2 videohru Killzone (černé uniformy zvláštních jednotek, těžkotonážní kulomet s odpočitávadlem nábojů v rukou svalovce nemilosrdně kosící vše živé v dostřelu). Pozorný divák znalý vedle již zmíněného Face/Off též Equilibria či The Rock bude mít v některých scénách pocit déja vu. Jenže vysoce nastavenou akční laťku film neudrží. Akce s kamióny je ještě slušná, ale ku konci počne přetékat patosem, až to působí místy směšně. Navíc je rozmělněna v předlouhé stopáži 136 minut v nikterak extra zajímavé dějové omáčce. Vedle přestřelek a zvláštního výkladu japonsko-korejských dějin mi z 2006: Lost Memories utkví v paměti především tvář ústřední herecké představitelky, jež je jednou z nejnádhernějších bytostí, jaké jsem kdy nejen ve filmu spatřil... ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film je ide po sínusovke. Výborný začiatok, hluchý stred kedy som skoro zasapával a akčný koniec trochu pokazený pár zlými seriáovými strihmi a lacnými efektami. Čo sa týka žanrov tak je to fakt guláš a akcie je predsa len pomenej ako by sa mohlo zdať, pričom mi trochu vadily niekedy až patetické spomalené zábery s orchestrálnou hudbou. Hold v tomto filme sa tlačí dosť na city (niekedy viac, niekedy menej úspešne). Asi najlepšia na je kupodivu dejová linka s malými výletmy do histórie kórejsko japonských vzťahov a dosť priestoru dostala aj psychológia postáv (pripomínam že ide o akčné sci-fi). Každopádne je to netradičný, nehollywoodsky film, ale asi menej ako iná Juhokórejská tvorba, ktorý by po šikovnom zostrihaní mohol pobehovať medzi štymi až piatimy hviezdičkami. Takto to vidím na 70% (smerom dole). ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film, rozvíjajúci alternatívnu históriu japonsko-kórejskych vzťahov už od prvej sekvencie ukazuje nielen to, že pôjde o "high-explosive action scifi-thriller" pumpujúci do vás permanentne adrenalín, ale svojím "lookom" a "feelingom" jasne ukazuje na to, ktoré sú jeho najväčšie formálne (tak obraz ako aj hudobné podfarbenie) a štruktúrove zdroje - Michael Bay mierne reznutý Johnom Woo. Tou štruktúrou myslím hlavne to, že rovnako ako "Bayoviny" je utrhnutý od reality (teraz nemám na mysli scifi linku príbehu, ale skôr jeho usadenie v priestore action-fiction), pričom svoje inšpiračné zdroje v mojom prípade prekonal hlavne vďaka pútavému príbehu mixujúcim žánre. Je pravda, že jeho logika stojí tak povediac vo vzduchu a vývoj deja je odhadnuteľný, ale celé to bolo pre mňa príťažlivo zabalené. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Akčná sračička ktorá je fiaskom takmer po každej stránke. Klišovitý príbeh, krajne nenápaditá akcia, a slabé technické spracovanie (pár doslova trápnych kiksov) by som ešte prehrýzol, ale kvantum príšerne patetických, a logike sa vymykajúcich scén už nie (hlavne záver). Čistý štít si držia hádam iba herci, ktorí sa snažia čo to dá. Najhoršie na tom je hrubo prepísknutá stopáž, ktorá z poslednej polhodiny robí skutočné utrpenie :(. (3/10) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Koh-il Bok (거일복), populární jihokorejský novelista, spisovatel, literární kritik a básník, a také autor původní literární novely 'Bimyeong-eul Chajaseo' (1987, 'Looking For an Epitaph'), s níž futuristický filmový snímek pracuje, byl s výslednou formou filmového scénáře natolik nespokojen, až se rozhodl distancovat se z celého filmového projektu. Filmoví tvůrci obdrželi soudním příkazem dokonce i nařízení, které jim zakazovalo uvedení autorova  jména v titulcích. (Conspi)

Reklama

Reklama