Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Radiq 

všechny recenze uživatele

I když to vypadá na zajímavej děj, nakonec to tak nějak vypudí doušek smradlavyho plynu do prázdna. Jo, počáteční lynch, jak jsem se stal marshalem a teď to všichni schytáte, to vubec nevypadá špatně. Taky tolik smyček na oběšení v jednom záběru jsem už dlouho neviděl. Eastwood ukazuje svoje drsny ksichty a cedí slova mezi zubama, ale stejně to neni taková zábava, jak bych si představoval... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mstí a dělá to v rámci spravedlnosti. Musím ale říct, že kdyby si vzal radši do ruky bouchačku, vykašlal se na nějakou minulostí sužovanou ženskou a vyzval všechny padouchy postaru na férovku, dopadlo by to mnohem líp. A hudba k tomuhle snímku také není žádná velká sláva - je až příliš dramatická a jednotvárná. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabsich Clintovo westernu. Pribeh je docela na western komplikovanej, je tu narvana sposta motivu, jenze bohuzel je to silena nuda a desne se to tahne, prvni pulhodinka je k nepreziti, pak nastesti Clint vyrazi na lov a to je nakejch 45 minut solidni zabava. Konec pak uz zase jede v nudnejch kolejich. Navic je to nejak podivne natoceny, obcas sice nejakej stylovej zaber, ale spis hromada debilnich, hudba dost hrozna a Clint, ackoliv krome svyho drsnackyho vyrazu tady jeste furt dela nasranyho, tak vlastne nic moc nepredvede, neohani se rychle s pistoli, neni zadnej vekej rvac a kazdou chvily je na sracky. No a tohle vsechno ma navic sileny dve hodiny. Snada o ozvlastneni pribehu se sice ceni, ale je to proste desna nuda. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Šťavnatá kovbojka s výborným netradičním scénářem o spravedlnosti, věšení a morálce. Clint parádní a úvodní lynč hodně překvapivý. Závěrečná přestřelka je dost neobvyklá stejně jako její koncovka. Ani ta romantická linka není zrovna běžná. Prostě velice originální pojetí westernu. Prezentace veřejného věšení, kde se prodává pivo a preclíky nemá chybu. Hudba tam úplně nepasuje být není úplně marná. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně svérázný příběh z oněch divokých časů, kdy zákon musel být prosazován velice striktně a nekompromisně, neboť vůle k jeho dodržování byla malá a nástroje k jeho vymáhání nedostatečné. Země, na jejímž území byl porušován, byla svou rozlohou naopak úctyhodná - a hemžila se drsnými chlápky, kteří uznávali jen vlastní pravidla a obvykle s vámi byli rychle hotovi. Nicméně touha po odvetě může svazovat a sžírat duši - a pomsta může mít i trpkou příchuť ... v těch končinách, kde ji vyhlížejí dokonce i blond krasavice s výmluvnýma očima. A zápletka ? Jakoby se zastavila na půli cesty - jakoby se zdráhala dopovědět všechno, co se jí honí hlavou ... nejen co se psaného práva a světské spravedlnosti dotýká ... 3,5* ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama