Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film som videl prednedávnom a musím povedať že ma zaujal snáď najviac zo všetkých Clintových westernov, až na Dobrý, zlý a škaredý. Inak samozrejme klasický western, s už nie začínajúcim Clintom Eastwoodom. V čase nakrúcania mu bolo takmer 40 rokov a za sebou mal už dolárovú trilógii Sergia Leoneho. Je to jeden z raných westernov Clinta Eastwooda, ktorým začala dlhá séria jemu podobných a to väčšinou viacmenej kvalitných westernov. Clint Eastwood je jednoducho ideálny predstaviteľ týchto úloh a navyše vie aj hrať a režírovať. Vynikajúci western ktorý prekvapí mnohých. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V černé barvě se stříbrnou hvězdou na prsou je Clint Eastwood nepřekonatelný, on je nesmírně charismatický a svou výškou nepřehlédnutelný.. Příběh farmáře, který je neprávem obviněn z krádeže dobytka, zabití majitele, vzápětí bez soudu oběšen, je poutavý a strhující od samého začátku.. Zajímavé jsou dialogové střety se soudcem, který ctí pouze zákon, tak nějak bez srdce.. Zdařilý western, po tolika letech stále koukatelný a pěkný, čas se do něj nezakousnul a jsem za to ráda, mohla jsem se k němu bezpečně vrátit i po dvaceti letech.. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Už úvod je zaujímavý, ostrý a bez okolkov. Prakticky to čo rieši celý 'The Ox-Bow Incident' sa tu odohrá behom desiatich minút. Tu však ide samozrejme o niečo iné. Dráma a myšlienková forma sa dostávajú do úzadia a nastupuje (h)rana Eastwood a ten sa s dejom a priebehom len tak nebabre, takže by som kľudne k žánru zaradil aj akčný. Len ten trošku spatetizovaná záverečná (našťastie len krátka) zápletka by sa kľudne dala vystrihnúť. A titulná skladba tiež dobre známa, aspoň už viem odkiaľ. 75%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné, jak dokáže Clint Eastwood svou přítomností pozvednout o dvě kategorie výš zcela průměrný western. Tenhle snímek z roku 1968 zcela splnil má očekávání. Název totiž odpovídá tomu, co se na plátně bude dít. :-) Klidně bych snesl ještě půlhodinku navíc. Rád bych se podíval na to, jak Cooper dokoná dílo spravedlnosti. 85% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)

Reklama

Reklama