Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký dosť vlažný western v ktorom prevláda dráma ako akcia. Prestreliek je tu minimum a sú také tuctové.  A tá Eastwoodova cesta za pomstou postráda poriadne grády. Ústredná banda zloduchov vlastne len spravila jednu blbú chybu, takže čím ďalej tým ťažšie sa Eastwoodovi fandí. Našťastie úlohu nekompromisného krutého kata prevzal sudca, takže nakoniec divák môže najviac nenávidieť systém. Záver je tiež taký horký. Divný film, ktorý ma v žiadnom ohľade nenadchol. 6/10. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Trochu mi připadalo, že se Ted Post snaží okopírovat charakteristické rysy Leonových 'spaghetti' westernů. Dle mého názoru se mu to příliš nepodařilo. Námět neni špatný, děj mě také zaujmul, a i hudba nebyla k zahození, ale přece jen to nějak nebylo ono. Postrádal jsem ten správný náboj, který by mě nějak oslnil. 65% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Až Eastwood jednou zemře, bude svět postrádat tu největší westernovou legendu... Hang'em High není buhvíjak sofistikovanej a promyšlenej western, ale on ho prostě opět posouvá o úroveň vejš. Mě už snad stačí vidět jen ty jeho grimasy a dvě hvězdičky dávám zadarmo :D Pro lepší hodnocení to možná chtělo o něco monumentálnější závěr, byla škoda, že 3, co ho chtěli pověsit, nechal dá se říct utýct. Chyběla mi tady rychlost jeho koltu no, ale co se dá dělat :) Překvapil mě hudební motiv, kterej kdyby se ve filmu ozýval častějc, mohlo to tomu dát ještě větší rozměr. Morriconova hudba zněla v dolarový trilogii taky vesměs pořád a odvedla třetinu práce, tohle moh bejt podle mě podobnej případ a vidim v tom nevyužitej potenciál, kterýho je fakt škoda. Od televize jsem ale v žádnym případě neodcházel zklamanej, Clint je prostě Clint... :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood byl vždycky frajer. To by se totiž nikdy nedostal tam, kde dneska je. Tady se v roce okupace Československa ruskými vojsky vyšvihl v roli westernu, který bych chvílemi neměl problém označit jako hororový western. Překvapivě místy hodně ponurý a depresivní western. Ale bavilo mě to. V rámci posledně viděných westernů je tenhle atmosférou hodně jiný, i když v něm cítíte takové ty klasické spagetti motivy. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • V tomto filme Clint Eastwood predstavil výrazne modernizovaného kovboja v príbehoch veľmi podobných westernoch Johna Wayna, ale oveľa serióznejších. (westerns)

Reklama

Reklama