Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď niekto vedľa seba postaví Richarda Burtona a Clinta Eastwooda kosiacich náckov po stovkách, ten film proste musí byť skvelý. Keby sa ešte trochu popracovalo na charakteroch a ubralo na "videohernosti" (vážne žiadna podľa tohto filmu nevznikla?) mohlo to byť dokonalé. Záverečná takmer hodinová akčná scéna je aj po rokoch cool 9/10 P.S. teším sa na soundtrack, vo filme znel parádne ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Famózny vojensko-špionážny epos, ktorý je rovnako silný po stránke zamotaného špionážneho príbehu, ako i po stránke nesmierne nabúšenej akčnej pecky. Vynikajúca atmosféra filmu je ešte umocňovaná neodolateľným dejiskom, ktorým je hrad na alpskom úbočí a taktiež hudbou. Goodwinov soundtrack síce recykluje jediný motív, ale miestami dodáva filmu neuveriteľný šmrnc. Všetko sa samozrejme točí okolo výborne obsadených postáv. Eastwood je v Orloch nebezpečnejší než ho Divoký Západ kedy zažil, ale väčšinu pozornosti na seba strháva bravúrny Richard Burton. Nikdy som nevedel, kedy je to, čo hovorí a koná bluff, double-bluff alebo triple-bluff. Ale presne to je účelom geniálne premysleného scenára - poldruha hodiny diváka miasť a napínať, potom ho impozantným hodinu trvajúcim akčným masakrom vyčerpať a nakoniec vygradovať všetky aspekty filmu do takmer katarzickej roviny. Where Eagles Dare patrí medzi tie filmy, ktorých dlhá stopáž nenudí ani minútu a práve v tom tkvie ich čaro. Aj napriek drobným logickým nezrovnalostiam (ktoré ale k žánru bez pochýb patria), ide o skutočný žánrový klenot. Dnes sa už takéto filmy netočia. (10/10) ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ach tomuhle filmu určitě dám ještě jednu šanci, protože se mu nesešla dobrá konstalace hvězd, pořád na mě někdo zvonil a s něčím otravoval a ve finále, když tam byla ta blondska a vypadalo to že se slíkne, tak na mě zazvonil svědek Jehovův, nevím jak se dostal do baráku, ale měl štěstí že vystih mou momentální náladu a vzdal to dřív než začal, protože když se těšíte na ženskou v podvazkách a najednou čumíte na svědka johovova, jak se vás chystá zaangažovat hrozí velmi agresivní reakce. Zajímalo by mě kterej kreten ho vůbec pustil do baráku a proč musel jít smrdět hned ke mě. No a pak přišla sousedka, že je zlevněný zelí v Holešovicích, bylo 21:15 a já dostávám informace, že bych se posral. Čili i tohle všechno ovlinilo mé hodnocení. Film mě přišel překombinovaný, často jsem se neorientoval, kdo je nácek a kdo je nenácek. Občasná naivita některých scén mě taky nepřišla příliš štastná a navíc se přidal klasický neduh dabingu válečných filmu, amíci, angláni, němci, veverky všichni mluví česky, do toho zpráva o levným zelí, svědek Jehova, takže v tom aby se prase vyznalo, jenže já se v tom tentokrát moc nevyznalo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tak mne toto dosť pripomenulo Return to Castle Wolfenstein. Tajný agenti, dvojitý agenti, infiltrácia do nepreniknuteľného hradu nacistov, skvelí Richard Burton i Clint Eastwood (s najväčším počtom „killov“ vo filme) a fantastický útek z hradu, hlavne sekvencie s lanovkou sú peckové. A v českej Kronike filmu ani zmienka, hanba. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Do role Petera Barkwortha se nejprve počítalo s Kennethem Griffithem. (džanik)
  • Film bol obrovským úspechom a v roku 1969 to bol 7. najpopulárnejší film v Spojenom kráľovstve a 13. najpopulárnejší v USA. (westerns)
  • Zámek Hohenwerfen je dnes přístupný veřejnosti a chovají se v něm sokoli. Krom exteriérů znají filmoví fandové také nádvoří. (džanik)

Reklama

Reklama