Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický válečný film s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. Velkolepá podívaná z konce 60. let, kdy Clint Eastwood naplno rozjížděl svou kariéru i v USA. Tímto snímkem opět potvrdil svou image málomluvného muže, který hlavně koná, na úkor slov. V tomto filmu je trochu upozaděn geniálním Richardem Burtonem, ale jeho charisma a mladá vizáž na obrazovce působí naprosto skvěle. Dobývání Orlího hnízda, se nesmazatelně zapsalo do filmových dějin. Dnes již legendární, napínavá pasáž na lanovce, charismatický Clint, na druhou charismatický Burton, přesně padnoucí a napínavá hudba, která výborně podkresluje dramatické scény, válečná a mrazivá atmosféra a spousta nezapomenutelných scén. Tento snímek bezpochyby patří mezi válečnou klasiku, ke které se pokaždé rád vrátím a ponořím se do ledového dobrodružství s britsko-americkými hrdiny. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční špionážní snímek odehrávájící se v době 2. světové války. Kdo vydží poměrně pomalejší počáteční rozjezd, tak se dočká vytoužené odměny v podobě všudypřítomného napětí, strachu, očekávání a akce. Dlouhá stopáž nasadila snímku vysokou laťku, které však s přehledem dosáhne a divák je natolik vtažen do děje, že si ani neuvědomuje jak je film ve skutečnosti dlouhý. I výborně zvolení herci zaručí vynikající podívanou. Na rok 1968 je dost kvalitní i kamera a scény odehrávající se na lanovce působí velmi věrohodně. A mistrně zvolená hudba jen posílí pocit napětí. Ze začátku jsem opravdu nevěřil, že mě čeká tak kvalitní válečný film, který mě zaujal během reklamy na jiném televizním kanálu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,100,000Tržby Celosvetovo $8,500,000║ Akciou nabitý výbušný film, ktorý hravo predčí aj Bondovky svojím veľkolepím poňatím, možno miestami trošku viac zdĺhavé než by sa patrilo ale za to nechýba dobrá dávka napätia, dobrých hereckých výkonov, skvelých trikov a kaskadérskych kúskov. /80%/ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Preboha, kde sa ten Burton s Eastwoodom flákali. Veď keby ich nasadili, mohla druhá svetová skončiť v rovnakom mesiaci, ako začala. Je to úžasný film. Také niečo sa nevidí často. Scenárista sa musel pri písaní pomiasť a pyrotechnici museli mať po nakrúcaní prázdne sklady. Myslím, že som tak hlúpy film od dôb kapitána Klosa ani nevidel. Poznám príbeh o oslobodzovaní Mussoliniho Skorzenyho komandom, ale podobne úspešných a riskantných akcií bolo ako šafránu. Vysoké hodnotenie tohto filmu pripisujem tomu, že takýmto typom filmov začínala línia, ktorá úspešne funguje až do súčasnosti. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Natáčelo se v Rakousku ve Schlamingu a Werfenu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Zámek Hohenwerfen je dnes přístupný veřejnosti a chovají se v něm sokoli. Krom exteriérů znají filmoví fandové také nádvoří. (džanik)

Reklama

Reklama