Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu velice dobrý film s nádhernými kulisami, ale nečekejte válku jako takovou. Vše se prakticky odehraje v onom zámku, nebo teda spíše Orlím hnízdě a když už se nějaká akce urodí tak spíš díky přestřelkám, kterých je dost, ale na svojí délku by jich mohlo být poněkud více. A to je právě to, co mi na filmu vadilo, její délka a k tomu zmatenost, která právě oné délky s radostí využívá. Ale což, přesto je film Kam orli nelétají velice povedené, řekl bych, spíše válečné drama, které z historie čerpat má co a na svojí dobu je natočené se vší zručností, kterou neméně skvěle podporují slušné herecké výkony hlavně dvouch hereckých jmen: Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. I když si ale vzpomenu na Kubrickovi Stezky slávy, mohlo to akčně i tak být o něco lepší a vyspělejší. --- Někteří lidé mají 6. smysl. On má 6. 7. a 8. Proto je nejlepší ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

Reklama

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná pitomina plná neprůstřelných amíckých špiónů s nekonečnými zásobníky, netrefujících se Němců a celkově nevěrohodných situací vůbec. Válka jako dobrodružství pro pár správných hrdinů. Kdovíproč vlastně trvala šest let, když tahle skvadra azura by popadla Hitlera za kšandy a dovlekla by ho na zádech až před Eisenhowera a ještě přitom dvěma granáty zlikvidovala jeho SS pancéřovou divizi. Válčit Němci takhle, bylo za tejden po válce. Další z filmů, jehož proslavenost je mi skutečnou záhadou. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie som mimoriadny fanúšik vojnových filmov, ale nemôžem povedať, že sa v mojej pamäti nenájdu kúsky, ktoré by som naozaj nemal v obľube. Zaujal ma námet. Zámok vysoko v horách, tam uväznený nejaký trubiroh, ktorého treba odtiaľ dostať, to znie skrátka dobre. Škoda, že nie som rovnako nadšený ako ostatní, pričom Ja tak nejak ani neviem presne špecifikovať prečo. Jednoducho ma to nijak extra nebavilo. Najmä teda tá akčná zložka. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dlhý, ale šikovný vojnový film, ktorý pôsobí skôr ako špionážny z čias studenej vojny a nie z druhej svetovej vojny. Má prekvapivé zvraty, no nemal som ten dojem pri pozeraní, že by dával priestor na to, aby sme skúmali, kto je skutočne zlý, skôr akoby nás chcel ohromiť tým, ako na to príde sám, proste akoby taká škola špiónov. Zimná a nočná atmosféra z toho robí zaujímavé dielo, navyše akcia je do veľkej miery uveriteľná, napriek tomu, že tá pre nás dobrá strana zvládne takmer všetko akoby z nemeckou precíznosťou s pár prvkami improvizácie, kde žiadna náhoda nenarobí problémy, ba skôr naopak akoby sa diali aj nemožné veci, aby tí, ktorí majú utiecť, utiekli, proste trošku snový príbeh a pre mňa morálne kontroverzný s frajerskými postavami. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Cílem letu George Carnabyho (Robert Beatty) měl být ostrov Kréta, kde se měl setkat se sovětskými protějšky a připravovat otevření druhé fronty. To však nebylo ve skutečnosti možné, neboť Kréta byla od jara roku 1941 až téměř do konce války v rukou Němců. (vangobseck)
  • Richard Burton chtěl do Eastwoodovy role původně Richarda Egana. (džanik)
  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno