Reklama

Reklama

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Střední část "německé trilogie" na téma mytologických základů třetí říše. Režisér a herec Helmut Käutner hrají zde mimořádnou roli a dávají Mayovi přítomnost a uvěřitelnost v každé scéně, v každém gestu. Käutnerova interpretace je přesná v detailech i v užití saského dialektu.  Režisér pečlivě buduje duch umírajícího impéria. Dokázal, že přirozená hra a autorská vize se nevylučují...(Ke konci se v noclehárně objeví mladý rozčilený Hitler a kráčí do chodby).(70%) ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se musel podívat opakovaně, abych ho začal dobře vnímat, neb napoprvé jsem byl z toho trochu vyjukaný. Jde o náročný a docela složitý snímek z posledních let života K. Maye. Je zde náhled do křehké duše spisovatelova a taky neuvěřitelné popisy intrik a pomluv závystivců a hamižníků - nepřátel K. Maye. Myslím, že pokud není člověk fanouškem K. Maye a tak trochu znalcem jeho života, tak film neocení a bude pro něj nudným. Zajímavá je duchovní stránka filmu - křehkost duše K. Maye a jeho vnímání pozemského a posmrtného života. Rád bych si někde přečetl jeho poslední dvouhodinovou přednášku z Rakouska a jeho poslední knihu "Mír na zemi". ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Vidět film o spisovatelském idolu svého dětství a nudit se při tom, to asi nesvědčí o úspěšnosti filmu. Námět není špatný - Karel May ve světě svých pansofických vizí ilustrovaných Sašou Schneidrem (jehož ilustrace mi připadají podivné a zvrácené), kdy musí čelit lynči pokrytecké společnosti. Leč je to zdlouhavé, zatížené symbolickými scénami, ploché... promarněná příležitost. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o životopisný film, keďže popisuje iba posledné dni života tohto veľkého nemeckého spisovateľa a jeho potýčky so súdmi. Aj keď postava je dobre zahraná, celkovo pôsobí film nudne, rozťahane, uspávajúco. ()

Zajímavosti (2)

  • Premiéra filmu se konala 17.10. 1974 ve Vídni, o den později také v Mnichově. Vysloužil si mnohá uznání filmových kritiků i expertů na Karla Maye, od FBW získal predikát Besonders wertvoll (obzvláště hodnotný), od ministerstva vnitra mu byla připsána prémie ve výši 250.000 DM, za špičkový herecký výkon byl oceněn také Helmut Käutner. (hippyman)
  • Produkční náklady byly odhadnuty na 1,1 milionu marek. (hippyman)

Reklama

Reklama