Reklama

Reklama

Král a pták

  • Francie Le Roi et l'oiseau (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kreslený snímek Král a pták je dílem významného francouzského tvůrce animovaných filmů Paula Grimaulta, který spolu s Jacquesem Prévertem napsal i scénář. Myšlenka natočit film, volně inspirovaný pohádkou H. Ch. Andersena Pastýřka a kominíček, se zrodila již v roce 1946, kdy režisér poprvé spolupracoval s básníkem Prévertem na filmu Cínový vojáček, jenž vznikl rovněž na motivy Andersenovy předlohy. Když byl v roce 1950 film Pastýřka a kominíček hotov, nebyl s ním Grimault spokojen. V roce 1967 si vyžádal negativ, aby svůj snímek přepracoval. Finanční potíže i smrt Jacquese Préverta (1977) způsobily, že byl film dokončen až v roce 1979. Filmová pohádka nezapře, že na ní spolupracoval básník. Je prostoupena poetickým humorem i filozofickým poselstvím, které je sice v rámci pohádkové fabule dosti jednoduché, zato však podané s fantazií a nenucenou hravostí. Milenecký pár oživlých pohádkových postaviček pastýřky a kominíčka představuje kladnou hodnotu lásky, aktivním vyznavačem svobody a slunečních paprsků je zase pták; s vynalézavostí a vtipem se dokáže statečně postavit zlu, personifikovanému v postavě krále, despoticky vládnoucího monstrózní, odlidštěné dvorní mašinérii. Půvabné, vtipné dialogy, celkově vyvážená koncepce příběhu i pohrávání si se žánrem kreslené grotesky vysloužilo filmu v roce 1979 Cenu Louise Delluka a Stříbrnou medaili na XII. MFF v Moskvě 1981 v kategorii dětských filmů. [artfilm.cz] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl ešte ako malé dieťa a zanechal na mne výrazné znamenie. Môj pohľad na svet animovaného filmu sa delí na obdobie pred a po tomto filme. Imaginácia zhmotnená v abstraktných obrazoch, kritika kontrolovanej spoločnosti, vynucovanie citov... nepopísateľné a v mojich (vtedy) naivných detských očiach absolútne zdrvujúce. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

KRÁL A PTÁK - mistrovské dílo, které mně naprosto uchvátilo a dlouho jsem ho na tomto webu postrádal. Příběh se odehrává v království, v jehož čele stojí král Karel V.+III.=VIII.+VIII.=XVI. Je arogantní, domýšlivý, u svých poddaných velmi neoblíbený a poslušnost lidu si vynucuje rozsáhlým policejním aparátem. Ve své tajné místnosti má několik obrazů, včetně svého portrétu a obrazů kominíka a pastýřky. Do ní se namalovaný král zamiluje a pastýřka i s kominíkem se dají na útěk. Zhmotněný králův portrét se zbaví své skutečné předlohy a s pomocí fízlovského aparátu začne zamilovanou dvojici stíhat. Té na útěku pomáhá mluvící pták, který je zároveň vypravěčem příběhu. Při útěku se postupně seznamujeme s celým královstvím, které vypadá jako gigantický zámek, pod jehož základy mimo sluneční svit se nachází chudinské čtvrtě. Rozhodně nejde o pohádku pro děti, ale o velmi kousavý pohled na společenské poměry, na sociální nespravedlnost a na život ve státě, kde má moc policejní aparát. Grimaultův příběh je napínavý, dojemný i tragikomický, zžíravě vtipný a jeho animace je skvělá!!! Doufám, že ho ČT po dlouhých letech znovu zopakuje. Tenhle animáč za to stojí. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé v rozprávke boli hlavne paralely s totalitarizmom a kultom osobnosti, ako aj s potlačovaním ľudských a osobných slobôd ... O to zaujímavejšie bolo, že to boľševik pustil do distribúcie .... !!! Možno si postačili s tým, že to je "len" rozprávka a Hans Ch. Andersen, ako aj francúzsky básnik Jacques Prévert sú zárukou progresu a nezávadnosti voči komunistickým režimom .... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nádherná animovaná viacvýznamová rozprávka o slobode a nemožnosti vynucovania si citu mocou, alebo bohatstvom. Dialógy a tým aj poetickú slovnú nádheru obstaral známy francúzsky básnik Jacques Prévert (ktorému je aj film venovaný). Základom scenára bol motív z Andersenovej rozprávky. V kráľovstve Takicardia vládne despotický kráľ, ktorého vlastný zdokonalený obraz sa zamiluje do obrazu peknej pastierky a rozhodne sa urobiť všetko preto aby ju získal. Zbaví sa preto najprv svojho reálneho predchodcu a nastúpi na jeho miesto. Obraz kominára, zaľúbený do pastierky jej pomôže utiecť pred kráľom a s pomocou dej komentujúceho vtáka sa snažia uniknúť mocenskej chúťke. Rozsiahly policajný aparát, vlezdoprdelizmus radcov obávajúcich sa o svoj život, poddaní žijúci vo večnej tme a mechanický robot, pripomínajúci Golema strážia totalitné kráľovstvo, v ktorom ľudia nie sú vykreslení v pozitívnom svetle. Donášačské, posluhovačské charaktery dvoranov, vyžraté policajtské xichty a nebúriaca sa, nevedomá chudoba. Parádna animácia podporená zaujímavou hudbou a netriviálnym scenárom dokážu pobaviť rovnako malých ako aj veľkých divákov. ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Jak tady píšou ostatni, tak i mě projekce na základní škole velmi ovlivnila. Obrazy z filmu mi celoživotně utkvěly v paměti a trvale ovlivnili moji fantasii. Mé pozdější zalíbení ve snímcích jako Brazil, Metropolis, v četbě Orwela, všemu předcházelo mé dětské zaujetí tímto snímkem. Bylo zvláštní vidět tento film v současnosti, a i když se mi pár věcí dost nelíbilo, například určitá kýčovitost zpracování, film má hluboký obsah a přináší mnoho metafor. Jeho znepokojující atmosféra, ztvárnění společnosti a propagandy, výtvarné zpracování, vše na mě působilo i jako na dospělého diváka. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Při útěku kominíčka a pastýřky z královy ložnice je zparodován obraz J.B. Greuzeho "Rozbitý džbán". (Jezinka)

Reklama

Reklama