Reklama

Reklama

Recenze (10)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zábavný historický kousek se španělskou megastar Paulem Naschym balancuje na hranicích několika žánrů. Na prvním místě jde o alegorii a satiru na lidskou společnost. Ano, člověk je nositelem zla na Zemi a Ďábel mu jen pomáhá. Tedy, ke konci už to vypadalo, že lidé ve své zvrácenosti Ďábla dalece předčí! Není divu, že jeho poslední slova jsou:,,Sejdeme se všichni v pekle! Budu stále svámi! Jsem zlo ve vašich duších!" A až na konci divák pochopí, proč je Ďábel v určitých momentech proti lidem bezbranný... Dále zde máme žánr historický, dobrodružný, podobenství, mírný přesah do fantastického a softporno (nahotou a postelovými scénami se nešetří), které se v jistých okamžicích zvrhne v bavorskou řachandu plnou kožených kalhot a sukní za ušima. Poutník nakonec dopadne stejně jako ten Komenského v Labyrintu světa...akorát tenhle se k Bohu z jistých důvodů neobrátí... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Prdel ti vydře, vryje do ní znamení." Též se říká: "Tancuješ-li s ďáblem, on se nezmění, změníš se ty." Někdy i naopak. Chudák ďábel, tancoval tisíce let v pekle s hříšníky, ale ti se nezměnili. To on. Pochytil jejich chlípnost, prolhanost, věrolomnost, sobectví... zkrátka vše, co smrdí sírou a zmršenou člověčinou. Proto se při své road hell movie choval jak utržený ze řetězu. U ohně očmuchával šťavnatou pečeni, pak utřel mastnou bradu a místo poděkování dárce probodl. Sváděl jeptišky, ale na své pekelné povinnosti pekl, místo upsání duše se spokojil jen s poddajným ženským tělem. Cynický, prolhaný obšourník. Ustaranou vdovu krutě podvedl, když vykouzlil zdravý (ale prchavý) úsměv na tváři umírající dcerky. Zmetek jeden. A pak že je peklo spravedlivé... Ovšem prvotřídní vizionář - viz jeho vhled do budoucnosti a světových válek. Peklo na zemi si totiž lidi dělají sami, navzájem. Ale dosti plamenných slov, opírám vidle o pultík a už lezu z dvoupatrové kazatelny dolů, ke svému stádu. Vyplázněte své chlípné jazyky, ovečky moje, čtyři vypečené hostie z misky lovím. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Hodně cynický, rouhavý, ale hlavně zábavný film, ve kterém se samotný ďábel (Paul Naschy) vydá na Zemi v převleku poutníka, aby sváděl, klidně i podvodem, nespokojené či po dobrodružství toužící ženy (vydávajíc se ve tmě za očekávaného milence, kterého předtím zabil, nebo na jeptišce provádějíc "exorcismus"), přepadával a okrádal bohaté pocestné a klidně i za pár dukátů prodal svého mladého chráněnce šlechtici, který je tak trochu gay, aby nakonec zjistil, že si lidé ze své vlastní svobodné vůle a prakticky bezdůvodně dokáží ubližovat, okrádat se, mstít se, zabíjet a navždy tak zaprodat své duše ďáblu i bez jeho přičinění... El Caminante je výborný film, který pod rouškou cynismu, zabíjení a oplzlostí přináší divákovi morální poselství o nebezpečenství sedmi smrtelných hříchů... Chvílemi docela krutý, chvílemi velmi zábavný, ale hlavně ani chvíli film nenudí... Role svůdného ďábla, ve které Paul Naschy naprosto exceluje, je mu šitá přímo na míru a scény, ve které je Paulův obličej, pro dotvoření atmosféry ozářen do ruda, jsou úchvatné... Já byl s tímto kusem naprosto spokojen a pro mě je to určitě jeden z nejlepších Naschyho filmů... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Doslova ďábelská filmová fraška, která píchá do všech lidských hříchů a místy i otvorů.  Nadsázka a tepání do lidského plémě(te?) se Naschymu sice trochu scvrkává právě do oné obscénnosti, kdy chlípnost, možná i nechtěně, staví na piedestal všech lidských neřestí. Na druhou stranu, co si budeme povídat, má recht, Španěl jeden charismatickej.  Ruku na srdce (či spíš asi jinam), co si představíte, když se řekne hřích? Ženy jsou tu ale vesměs krásné, čili jejich odhalování nepůsobí natolik odpudivě jako v německém "softjódlpornu" tehdejší doby, s nímž se dá Poutník rozhodně srovnávat, naštěstí má však své přidané hodnoty.  Uspokojující (pro nenáročné možná i doslova) čtyřka. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu možno trochu slabšia naschyovka, ktorá síce obsahuje na koniec sedemdesiatych rokov a pomery vtedajšej európskej kinematografie nezanedbateľnú dávku nahoty, no okrem toho a pár ďalších drobností som v nej nenašiel veľa zaujímavého. Naschy sa v tejto snímke pokúša aj o akýsi hlbší rozmer, kritiku a nastavenie nekompromisného zrkadla zhýralej spoločnosti, to mu však zrovna tu moc nekvitujem, nakoľko som sa chcel pri pozeraní El Caminante radšej zabávať, než postupne odhaľovať neresti ľudského plemena a zapodievať sa apokalyptickými víziami. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

To se takhle ďábel začal v pekle nudit a tak se proměnil v tuláka a vydal se na procházku středověkým španělským venkovem. Kradl, loupil, znásilňoval, podváděl... a pak přišel na to, že lidi jsou taky pěkný svině. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Samotný ďábel v lidské podobě sestoupí na zem a začnou se dít věci. Ne, o horor se v žádném případě tentokrát nejedná. Jen obyčejná zábavná etuda plná erotiky a ponaučení. Chamtivost ovládá většinu obyvatel a tak jsou jeho činy velmi jednoduché. "Svět je tak krásný, budu si ho užívat!", prohlásí poté, co probodne a okrade válečného veterána, když ho nazve lhářem, následně odcházejíc s taškou plného zlata. A tak jde beroucí si vše, co může dostat. Zákon, náboženství, vina či morálka? Nic není překážkou. Má chuť třeba na ženu? Tak ji prostě svede a hotovo. Ďábel je poháněn všemi sedmi smrtelnými hříchy. Nejvíce však chtíčem, chamtivostí, penězi a sexem. Ale co když se přece jen najde jedna dobrá duše? Ambiciózní příběh vypadá, jako by byl poskládán z epizod, protože jak ďábel putuje, setkává se s různými lidmi a co člověk to jeden ucelený příběh. V rámci zábavy a erotické ušlechtilosti však veškeré dění spíše připomíná jednoduchou erotickou komedii. Takže si i oko nemravovo přijde na své. Režisér Paul Naschy stojící za scénářem si zahrál i hlavní roli a vypadá to, že moc dobře věděl, co dělá. Scénář je dobře promyšlený, sehraný a natočený. Co scéna, to myšlenka. Kde jinde lze vidět například ukřižovaného Ďábla, který zhlédne k nebi a začne proklínat Boha za jeho účast na životě. O nějaké moralizování nejde, ale k zamyšlení určité věci určitě jsou. ()

Reklama

Reklama