Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Lidi, tohle je bomba! Tohle zpracování Psa baskervillského je tím vůbec nejlepším zpracováním tohoto románu, jestli to vůbec není ten nejlepší filmový Holmes vůbec! Ian Richardson JE opravdu Holmes, Watson Donalda Churchilla je skvěle zahrán a nedělají z něj debila a celý film má naprosto neopakovatelnou, sugestivní atmosféru. I další role jsou skvěle obsazené - Brian Blessed, Glynis Barber a Martin Shaw excelují. Ze psa jde děs a finále je nezapomenutelné. Atmosféra je opravdu skutečně temná, atmosféra venkova úžasně zachycená, dobrá je i hudba a prostředí sídla Baskervillů. A hodně nad má očekávání se povedl i dabing s Dalimilem Klapkou. Nejlepší ¨zpracování tohoto románu a jeden z nejlepších představitelů Sherlocka. Ian Richardson dost překvapil, stejně jako celičký film. Za mě rozhodně 100%. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ze stejnojmenné knížky, kterou jsem dočetla pár dní před zhlédnutím filmu, jsem byla jednoduše nadšená. Film už mě bohužel tolik nepotěšil. Možná proto, že Watsona jsem si při čtení představovala mladšího a milejšího. Možná proto, že některé dějové linky se s knihou neshodovaly (příběh L. L.). Samotný představitel Holmese mi ale seděl, stejně jako Henry "Doyle" ;). Atmosféra strašidelných blat byla také zobrazena na výbornou. Chtěla bych, aby "Psa" natočil Ritchie s Downeym a Lawem.. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl opakovat už vyslovené. S Ianem Richardsonem i Donaldem Churchillem jako Holmesem a Watsonem jsem zcela spokojen, charismatičtějšího baskervillského psa jsem zcela jistě neviděl, humor je přítomen alespoň v dialozích, zdánlivě je tedy vše v pořádku. Přesto musím říct, že zatímco u verze Psa baskervilského z roku 1958 jsem si liboval, jak je přímočará, verze 1983 poslušně projde všemi slepými uličkami příběhu. Pietně zachovává všechny postavy, které Doyleovi umožnily zpracovat námět na povídku v rozsahu románu, i když příběh zhruba půlku z nich vůbec nepotřebuje. Všechny jsou dobře charakterizované (a často odlišně od starších verzí), jejich jednání je zdůvodněno, ale je jich zkrátka moc a aby se každá postava dostala ke slovu a každá doklopýtala ke své vlastní pointě, film se v druhé polovině místy příliš vleče. Znamení čtyř se stejnou dvojicí se mi líbila přece jen víc. 70% ()

Hyger 

všechny recenze uživatele

Nejspíše jsem žádnou jinou adaptaci Psa baskervillského neviděl, ale to vůbec nevadí. Tahle je totiž nejlepší. Temná a pochmurná atmosféra zamlžených blat, bažin a nekonečných kopců a vřesovišť na vás dýchá ze všech stran. Miluju tyhle filmy. V takovém prostředí by se i vlci samotáři cítili stísněně. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Tento skvelo vyzerajúci britský televízny film ma impozantné obsadenie a pravdepodobne najautentickejšie vyzerajúci močiar zo všetkých adaptácii, ale inak je nečakane plochý a nudný. Moja hlavná otázka musí byť: prečo sa obťažujú remakovať príbeh, ktorý už bol vyrozprávaný - niekedy výborne - toľkokrát predtým? Jediným dôvodom by bolo, že príbeh vezmeme zaujímavým, iným smerom, ale aby sa hlavne držal knihy a aby sa dovliekol ku inému záveru. Aj keď je to len televízny film, zdá sa, že rozpočet pre tento film bol pomerne vysoký, takže zabudnite na všetok suchý ľad čo bol natrepaný v kulisách v minulých verziách. Tu je hmla skutočná a zábery izolovaných močiarov pomahaju navodiť atmosféru. Bohužiaľ, hlupo vyzerajúce scény so psom s žiarivým obrysom rýchlo rozptýlia akúkoľvek atmosféru, ktorá mohla byť vybudovaná, aj keď niektoré nočné podfuky a vraždy jej pomáhajú. Pes Baskervillský je sam o sebe dostačujúci, ale pre fanúšikov, ktorý už videli verziu od Universalu z roku 1939 alebo Hammeracku adaptáciu z roku 1959, zostava otázka... prečo sa obťažovať? Dobre natočený, ale pomaly a únavný príbeh. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama