Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Na téma Doylova Psa baskervillského bylo natočeno 9 filmů, z nichž bych vyselektovala ty, které mají nádech toho starého správného horroru a také pro milovníky Sherlocka Holmse a jejich představitelů. Takže nepochybně tento tv film a jako druhý film z roku 1959 s Peterem Cushingem v roli Holmse a dr. Watsona André Morel, a v roli fešného baroneta - představitel hororrových Dráculů Christopher Lee, nebo stará americká verze z roku 1939, opět skvěle obsazené hlavní role. MHCB ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Podle mě nikoliv nejlepší zpracování slavného příběhu. Samozřejmě, setkání a propojení Martina Shawa s lehounce prošedivělými spánky a Glynis Barber je opravdu pikantní, Dalimil Klapka, Ilja Prachař, Ilja Racek, Zlata Adamovská, Antonín Molčík, Jan Skopeček, Stanislav Fišer či Jiří Štěpnička v dabingu (Filmové studio Barrandov dabing, 1986) jsou skvělí, ale filmu hrozně moc chybí atmosféra, a z močálů a blat trčí jevištnost a studiovost na sto honů. V tomhle byl mnohem lepší Fisherův film z konce 50´s s Peterem Cushingem a André Morellem. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Strašidlá neposielajú listy.“ Čítal som pár kníh a komiksov so Sherlockom Holmesom, videl som filmy s Robertom Downeym a seriál s Benedictom Cumberbatchom, ale vyložene baviť ma vždy bavil len jeden príbeh: hororový Pes Baskervillský. Holmes má ešte prácu v meste a tak s dedičom baskervillského panstva do ponurej oblasti odchádza len starý dobrý Dr. Watson. Prostredie je pre mňa ako hororového fanúšika dokonalé. Temné močiare, do ktorých už mnohí išli... a nevyšli. V ich tesnej blízkosti sa nachádza sídlo Baskverille, opradené starými a najmä strašnými legendami o šialencoch a pekelnej príšere, zabíjajúcej ľudí. Jej desivé zavíjanie sa nesie nad hrôzostrašnými, nočnými „blatami“. Wow. Môžem tento príbeh vidieť sfilmovaný stokrát a vždy ma baví. Prirodzene, vytráca sa moment prekvapenia, keďže už dávno viem, ako to dopadne. Ale aj tak ma to baví. Spracovanie z roku 1983 je vydarené, ale jemne pokrivkáva výprava. Nie, že by nebola atmosférická, ale proste som čakal ešte niečo lepšie. Predsa len je tu poznať starší rok výroby a televíznu produkciu a miestami to až moc pripomína to, čím to aj naozaj bolo: filmové kulisy. Naopak, potešil ma fajn kasting (v akom inom filme uvidíme Doylea a Makepeaceovú?). Scenár: Charles Edward Pogue (Psycho 3, Kull dobyvateľ, Mucha, Dračie srdce). ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť: Ian Richardson je síce typovo výborný Sherlock, ale spôsob, akým hrá, mi absolútne nesedí: je milý, príjemný, až potmehúdsky, skrátka také slniečko... a doktor Watson aj s detektívom Lestradeom mi pripadali až príliš prostoduchí "ňoumové".. ani réžia mi nesadla, nemôžem preto zdieľať všeobecné nadšenie. (Napriek skromnejšiemu vyzneniu mi napr. verzia s Jeremy Brettom pripadala zaujímavejšia a atmosférickejšia.) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na začiatku dvadsiateho storočia napísal škótsky spisovateľ sir Arthur Conan Doyle jeden zo svojich najznámejších románov z cyklu príbehov geniálneho súkromného detektíva Sherlocka Holmesa. Svetlo sveta uzrel "Pes Baskervillský". Záhadný a tajomný prípad starej kliatby šľachtického rodu ho zavedie, spoločne so svojim asistentom doktorom Watsonom, do chladných, hmlistých a nebezpečných močiarov v juhozápadnom Anglicku, kde sa nachádza rozľahlé sídlo Baskervillovcov. V roku 1983 sa chopil tejto témy režisér Douglas Hickox. Podarilo sa mu natočiť veľmi kvalitnú filmovú verziu tohoto strašidelného detektívneho románu. "Pes Baskervillský" sa dočkal viacerých filmových spracovaní, no myslím, že najlepšie je práve toto z roku 1983. **** ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)

Reklama

Reklama