Reklama

Reklama

Jack el destripador de Londres

  • Itálie 7 cadaveri per Scotland Yard (více)
všechny plakáty

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Další film o slavném sériovém vrahovi Jackovi Rozparovačovi, ve kterém jednu z hlavních rolí hraje hororová ikona z Pyrenejského ostrova Paul Naschy (ve filmu varietní umělec/akrobat!), který se po vraždě své manželky stává jedním z hlavních podezřelých z brutální série vražd prostitutek (on sám pak táhne tento trochu pokulhávající film), ale nenechte se zbytečně zmást trochu chaotickým a matoucím dějem (ve kterém je spousta děr) a který místy nedává vůbec žádný smysl. Totožnost vraha i přes některé divákovi opakovaně předkládané falešné stopy a celkovou jednoduchost filmu, není těžké uhodnout (a to především díky malému obsazení, kde těch hl. podezřelých není mnoho). V rámci celého (sub)-žánru jde tedy o čistě průměrný-rutinní thriller (dnes už hodně staromódní a zastaralý), který ale nešetří krví (je tam trochu gore v některých těch vraždách, které jsou nejčastěji provedené za pomoci bodné zbraně, dýka, nůž etc) a spoustou mladého ženského masa (španělská verze kterou jsem viděl neobsahovala prakticky žádnou nahotu, asi to bude jiné u italské verze, která bude patrně i více sleazy), jen toho napětí a vzrušení tady mohlo být více (hodně hracího času se tady prokecá, kde slyšíme různé teorie), nejvíce napětí je tady asi zaneseno do všech těch pronásledovacích scén, jinak to vidím přesně tak jak poznamenal pepua. Atmosféra starého Londýna s pěknou atmosférickou hudební vložkou, tady na mě udělala docela veliký dojem, bylo hezké vidět autenticky vzhlížející "Swingující Londýn" začátkem 70's se všemi svými oblíbenými památkami, výrobky, technikou atd. Obětí bylo víc jak 7, než jak vypovídá název filmu (všechny vraždy pak probíhají zhruba ve stejném duchu, jako hned ta v úvodu, které byla asi nejlepší), jednu z obětí zde hraje i proslulá eurobabes s úchvatným jménem Orchidea de Santis, které ten blond tady moc slušel. Pokud bych měl srovnávat, tak film bych řadil tak zhruba na stejnou úroveň jako J. Francova "Rozparovače" z roku '76 v hlavní roli s Klausem Kinským. Doporučeno jen těm co už mají něco málo nakoukáno, je to ještě docela slušné (film neurazí ani nenadchne), ale na druhou stranu, tam jsou tam lepší kusy z těchto let a to i ze Španělska. 2,5/5*. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Poměrně zmatené a v mnoha ohledech nedotažené. Atmosféra je však zajímavá a dokázala mě udržet až do konce. Vcelku povedený Naschyho kousek. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu vidíme z pohledu vraha, jak se prochází nočním Londýnem a vyhlíží svou první oběť... Začátek je naprosto stylový a přiková k židli, ale zápletka je bohužel příliš jednoduchá, zkušený divák tak nebude mít problém správně odhadnout vraha dřív, než jej odhalí režisér. Zábava je v druhé polovině filmu tak poněkud slabší, i když i nadále se jedná o typické giallo. Další problém představují vraždy. Je jich tu poměrně dost, ale jsou provedeny vždy stejným způsobem. Na druhou stranu ovšem nutno poznamenat, že se jedná o Jacka Rozparovače, tak možná to je důvod, proč tomu tak je. A s přibývajícím počtem mrtvých jsem získal pocit, jakoby si chtěl režisér jen tak na skok odbočit k další vraždě a hned se zase vrátit zpět k vyšetřování, budování napětí příliš prostoru nevěnoval. Dále tu máme soundtrack. Hudbu snad lze charakterizovat jako jazz-rock, příjemně se poslouchá, problém ale přijde ve chvíli, kdy stejná skladbička zazní nejprve ve scéně, kdy se nic neděje a hned poté, když se blíží vrah a tím film opět na napětí nezíská. Celkově se jedná asi o průměr... ()

Reklama

Reklama