Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Perfektny vazensky film o zajateckom tabore Chang Jail pre britskych a US vojakov. Daleko su neutralne krajiny a snad este dalej je dodrziavanie zmluv pre zaobchadzanie s vojnovymi zajacami, teda pradon, zajatcami. Dej je dost odsunuty do uzadia, do popredia sa dostalo utrpenie vojakov, zivot v tabore. Vsimol som si Jamesa Lisku /Sluha 1963/. A krasne je ukazany rozdiel obchodni partneri -kamarati, kamaratstvo sa neda vybudovat kritizovanim niekoho, nedajRamzes permanentnym buzerovanim : 94 % ()

smajly 

všechny recenze uživatele

Po přečtení výborné knihy Král krysa jsem se dověděl, že existuje i stejnojmenný film natočený právě podle zmíněné knihy. Člověka v takové chvíli vždy zajímá, zda jeho představy vyvolané četbou korespondují s vizuálním ztvárněním....a u tohoto filmu se tomu tak stalo. Můj Král krysa a Král krysa od Bryana Forbese se neuvěřitelně shodovali. Bylo to tím, že se režisérovi podařilo skvělým způsobem ztvárnit náladu v zajateckém táboře a charaktery jednotlivých postav. Škoda jen, že zápletka s diamantem byla odbyta v poměrně krátké době vzhledem k celkové délce filmu. Navíc závěr filmu, kdy konec války a osvobození tábora znamenají pro hlavního hrdinu ztrátu všeho pro co dlouhou dobu žil, je hodně zajímavý. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Co se týče filmového zpracování románů z období krátce po 2. světové zabývajících se 2. Světovou válkou, je Král krysa zatím asi nejlepší. Jako adaptace románu Jamese Clavella naprosto dostačující. Díky černobílému zpracování poměrně atmosferické a není to dějově prázdné. Vidět dopad skončení války na lidi v zajateckém táboře bylo zajímavé. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Vyborne drama z japonskeho zajateckeho tabora ke konci valky, us/uk vojaci ziji v hroznych podminkach, cele je to hodne upocene a spinave, vyborni herci - famozni George Segal, dale Tom Courtenay a dalsi, hudba John Barry, film se zaobira tim, jak se clovek vyporada s extremnimi podminkami, kam az je schopny zajit, kolik dustojnosti obetovat, v neposledni rade se film venuje bizarni hierarchii v tabore bez ohledu na vojenske hodnosti, souvisejici s vyse jmenovanymi tematy/faktory, skvele... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakoniec je jedno, či sa to odohráva v nejakom zajateckom lágri na Sahare alebo v Singapure, ten pocit pri pohľade na prepotené tielka a zvuk všadeprítomných otravných múch vás maximálne pohltí natoľko, že sa musíte ísť pred spánkom osprchovať. Zaujímalo by ma, ako takéto zariadenia v reáli existovali, keď pri každom rozkaze každý reaguje spôsobom, že vy mi tu predsa podľa tej a tej medzinárodnej zmluvy nevelíte. Aspoň toho Japonca poslúchali. Je celkom prekvapivé, že Japonci tu podľa filmu zasahujú do chodu väzenia minimálne a vlastne čakajú iba na donášky rozhádaných britov a američanov. Ale tých 20 múch denne by som chytať nechcel. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Slangový výraz „cobber“ je australsko-novozélandský termín, který znamená „přítel“ nebo „kamarád“, a je běžně používaný mezi muži. (sator)
  • Denholm Elliott (podplukovník Larkin) má také zkušenosti z války, a to když sloužil v Royal Air Force. Jednou byl sestřelen a zajat Němci. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama