Reklama

Reklama

Úkladná vražda

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

První historický snímek Masahira Šinody sleduje krátký, leč pozoruhodný život Hačira Kijokawy, mnoha talenty obdařeného samuraje, který se rozhodl využít dobu zvratů a nestability šedesátých let devatenáctého století k prosazení svých vlastních mocenských ambicí. Samuraj lavírující mezi dvěma politickými frakcemi - císařem a šogunátem Tokugawa - symbolizuje úpadek mravnosti svého stavu: z ctnostného a loajálního bojovníka se vyvinul nelítostný a prodejný zabiják vyznávající kupecký přístup k životu. Charismatický Kijokawa během své hry s ohněm neodvratně dospěje k vlastnímu konci, ale jeho násilná smrt je jen špičkou ledovce: rozklad společnosti nakazil i jeho nejctnostnější vrstvu - samuraje. (Filmasia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Shinodův Assassination rozhodně není oddechovým filmem. Mifuneho intriky v Kurosawově Yojimbu působí jako dětská hříčka ve srovnání s mocenskopolitickými machinacemi Assassination. Možná právě proto se Assassination na západě oproti domácí popularitě příliš neuchytil. Neustálou pozornost a aspoň minimální znalost historických souvislostí období konce šógunátu jsou nutností. Zdání však trochu klame neboť více než naučnou exkurzí do historie je tento film charakterovou studií hlavního hrdiny. Tanbova postava si prochází podobnou deziluzí jako si projde o rok později v dokonalém Sword of the Beast od Goshi. Jeho charakterní rozpad místy až připomene šílenství, kterému ještě o další rok později podlehne Nakadai v taktéž úžasném Sword of Doom. Zatímco Nakadai byl solidní psychopat od začátku do konce proměna Tanby v Assassination je míň hororovější a postupnější ale díky tomu paradoxně neméně děsivá svou reálností. Zásadní role skutečných historických postav a ostatních reálií (například lokace a události spojené s hostincem Teradaya) tento efekt jen podpoří. Oproti mnohým samurajským jidaigeki Shinoda vše natočil velmi dynamicky za použití nestatické ruční kamery. Agresivní střih, početné freeze framy a storytelling v podobě neustálých flashbacků spolu s pohyblivou kamerou působí velmi velmi moderně. Shinoda tak předbíhá tradiční proud ne o dekádu ale mnohdy více než o dvě. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Masahiro Shinoda je tazko zaraditelny reziser. Zacinal v 60. rokoch, podarilo sa mu experimentovat uz v zaciatkoch tvorby, je radeny medzi dolezitych japonsko novovlnovych autorov, aj ked zo vsetkych japonskch novovlnovych autorov je formalne najumernenejsi a najprepracovanejsi (podobne ako vo franczusku bol Truffaut) . Natocil filmy snad kazdeho zanru a kazdej temy. Je svojsky, ale nie natolko, aby si to clovek vsimol na prvy pohlad. Co film, to jemna zmena formy. Assasination je historicky samurajsky politicky thriller, japonsky menej zdatni divaci nezabudnu dodat, ze je obsahovo komplikovany, co pravda veru nie je, skor naopak, je afinovane natoceny, tak, aby divak stale zostaval v zaujati, napriek tomu, ze dej je vlastne jednoduchy - tod ta komplikovanost. Vizualne sikovne natoceny/zostrihany. Masahiro Shinoda je pozorovatel, nerad sa angazuje, na rozdiel od vacsiny jeho suputnikov nebol lavicovo zamerany, radsej svet analyzoval, ako kritizoval. Assassination je analyza toho, ze je jedno, ktoru stranu konfilktu si clovek zovil, tam aj tam sa vsetci spravaju rovnako a obom stranam ide len o jedno, moc za akukolvek cenu. Bushido, 200 rokov utlacane v dikaturnom mieri tokugavsekho shogunatu prakticky neexistuje, vsetci su povrchni, amoralni, ci je vojna, ci mier. Zvlastne na assassination je, ze prakticky nema saurajske suboje, ak su, tak kratke, strucne a velmi realne. ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší film z letošní karlovarské sekce Schochiku Nouvelle Vague. Úkladná vražda je sice film náročný na sledování, neboť je těžké orientovat se ve složité politické situaci, do níž je děj zasazen (a částé flashbacky to rozhodně neulehčují), výsledek však rozhodně stojí za to. Šinodova režie je naprosto bezchybná a Kosugiho černobílá kamera v kombinaci s Takemicuovou famózní hudbou vytvářejí tu správnou atmosféru. Rozhodně jeden z nejsilnějších filmových zážitků poslední doby. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Davsonem.V sekci japonske nove vlny prezentovane v Karlovych Varech jednoznacne nejkvalitnejsi snimek. Presne! Hudba, kamera, rezije funguji na sto procent. Scenar rozhodne nepokulhava i kdyz pro nekoho je urcite velmi slozite se orientovat v celkem tezko prehledne dobe ke konci ery Tokugawa. Takze hystoricko-politicky thriler s celkem peknymi akcnimi scenami , profesionalnimi hereckymi vykony a celkove propracovanou technickou strankou . ()

stub 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že období úpadku a zániku tokugawského šogunátu je z filmařského hlediska skutečně výživné. Propracovaný příběh s množstvím neotřelých prvků a velmi přirozeně působící kamerou. Slabinou jsou poněkud ploché postavy, jež mohly být podrobněji rozvedeny na úkor některých v zásadě zbytečných scén. To je však jen malá piha na kráse snímku vyčnívajícího jak kvalitou zpracování, tak i svou originalitou. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama