Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 580)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dvojka snad nemůže být odlišnější od jedničky a přesto mají oba filmy společného víc, než se na první pohled zdá - i když v menších obměnách. Partička kolem Ripleyové se znovu mění v hrstku ustrašených zoufalců, samotná Ripleyová v závěru zachraňuje malou Newt, která zdařile nahradila kocoura. Nechybí ani android (za "zlého" Ashe jen nastoupil hodný Bishop), závěrečné odpočítávání do blížící se destrukce, poslední vetřelec (tentokrát královna), jenž je znovu vypuštěn do kosmického prostoru a sladký happyend opět končí hibernačním spánkem. Jen těch vetřelců je tentokrát mnohem víc. Jak je vidět, Cameronova schopnost obměňovat Scottovo základní schéma i jeho jednotlivé motivy se vyplatila do puntíku. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

James "The Big" Cameron zamořil LV-426 smečkou hybridních zabijáků a poslal na ni barvité a zábavné komando vojáků. Drsná shybařka Vasquezová, ukecaný Hudson, zkušený velitel Hicks či úlisný Burke jsou charaktery, které si musí pamatovat každý. Velkolepé akční dobrodružství nenabídne tak stísněnou a tíživou atmosféru jako o sedm let starší brácha, ale stejně funguje dokonale. Spousta efektů, výbuchu, technických parád (rychlé ostří alá Bishop, hvězdný koráb, helijety, obrněná pojízdná multistanice, nakladače). Skvělí herci, parádní hudba. A jeden z nejlepších závěrečných soubojů vůbec - žlutý mechanický nakladač s hydraulickým stiskem proti Winstonovu gigamazlíčkovi s hodně nízkým pH oběhové tekutiny. Co dodat?? Snad, že film si dám znovu kdykoliv, kdekoliv. 18,5 miliónů dolarů(rozpočet)/131 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/47 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Druhý díl považuji za vrchol celé série, zatímco Alien Ridleyho Scotta byl hororovějšího ražení a Aliens v tomto ohledu na svého předchůdce trochu ztrácí, zde však Cameron přitvrdil v jiných oblastech. Přesto zde stále divák cítí jistou dávku empatie - především s malou holčičkou. Je to jeden z mála filmů, který dle mého názoru překonal svého předchůdce, to však závisí jen na osobních preferencích jedince. První hodina "pouze" navozuje strašidelnou atmosféru zpustošené základny, pak ale nastane zlom a na diváka útočí smršť akce spolu s výtečným technickým zpracováním (Stan Winston). James Horner svým hudebním doprovodem nezklamal a jen podtrhuje temnou atmosféru vizuální stránky filmu. Jako dítě jsem byl při sledování filmu pěkně vystrašený a respekt z hrůzostrašné atmosféry přetrvává dodnes. Na závěr se sluší říct, že v tomto filmu nebylo zraněno žádné zvířátko, zato mariňáci dostali pěkně na prdel. (10/10) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James Cameron / Príbeh: J.C, David Giler, Walter Hill | Hudba: James Horner | Produkcia: Gale Anne Hurd, Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Brandywine Productions, SLM Productions Group | Rozpočet: 18,5 miliónov $ | Tržby: 131,060,248 $ || Trhák z vizionárkej dieľne Camerona. Jeho typické črty dizajnerského zásahu do filmu sú nepopierateľné. Hororové prvky fungujú dobre, no navodenie sci-fi atmosféry je silnejšiou stránkou jeho rannej tvorby - rovnako, ako aj dnes. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Možná právě tady vzniklo to rčení, že dobrý sequel musí nabídnout všeho víc, než originál. Vetřelci Jamese Camerona jsou naprosto masakrální, atmosferický, úzkostný, hororový, akční nářez, který skutečně dokáže první díl překonat snad ve všech ohledech. Je to opravdu ten typ pokračování, který důstojně kráčí ve šlépějích svého předchůdce a přesto dokáže expandovat do šířky i délky. Místy jsem si říkal, že jde snad až o rodinný, byť tedy ryze dospělácký velkofilm, který skvěle funguje i po 35 letech. Doslova jsem z něj měl špatné spaní... 9/10 ()

Galerie (128)

Zajímavosti (201)

  • Desátník Hicks (Michael Biehn) má na své skříňce na palubě Sulaca jmenovku Cpl. J. HICKS. V rozšířené speciální edici však Hicks odhalil své křestní jméno - Dwayne. Na jmenovce by tedy mělo být „Cpl. D. HICKS“. Vzhledem k tomu, že postavu původně hrál herec James Remar, je pravděpodobné, že Hicks původně sdílel své křestní jméno s hercem, který ho hrál, jako je tomu u všech ostatních mariňáků ve filmu. Jméno Dwayne bylo pravděpodobně vymyšleno později, ale rekvizita se už nezměnila. (Jan.Kanak)
  • Producenti Walter Hill a David Giler měli mimo jiné i práva na novou verzi historického velkofilmu Spartakus (1960). Jelikož jejich rukama prošel scénář připravovaného filmu Terminátor (1984), jehož autor James Cameron měl právě kvůli odloženému začátku samotného natáčení někoik měsíců volného času, rozhodli se, že mu nabídnou práci a požádali ho, aby na základě Spartaka napsal jeho futuristickou verzi. Cameron měl spoustu nápadů, ale jeho výsledný návrh se od vize producentů značně lišil. Už to vypadalo, že schůzka skončí neúspěchem, když tu Giler zmínil jinou látku, o jejímž pokračování ve společnosti uvažovali. Byl to Vetřelec (1979), což Camerona naprosto uzemnilo a rozproudilo mu krev v žilách, protože film, který viděl hned v den premiéry, naprosto zbožňoval a považoval ho za jeden ze svých velikých inspiračních zdrojů při dřívější práci na laciných béčkách u Rogera Cormana. Snažil se nedat až příliš najevo své vzrušení, projevil zájem, a dostal od producentů půlstránkový koncept, podle kterého měli na vyhlazenou vesmírnou kolonii dorazit mariňáci, načež "se stane něco strašného". To bylo vše. Cameron si papír vzal a doma začal bleskově tvořit synopsi, vycházející částečně z toho, co dostal od producentů, a částečně z jednoho ze svých dřívějších námětů, které měl "v šuplíku". Jmenoval se "Matka", odehrával se na nehostinné Venuši a v jeho závěru měla ona Matka (geneticky upravený kříženec člověka s mimozemšťanem) bojovat s hrdinou v robotickém obleku. Už za týden předložil velmi podrobnou dvaačtyřicetistránkovou synopsi a okamžitě byl pověřen napsáním kompletního scénáře. (NIRO)
  • Když Ripley (Sigourney Weaver) před odchodem do úlu nabije svou pulzní pušku, počítadlo munice ukáže plný zásobník: 95 nábojů. Když však vystoupí z výtahu, na boku pušky je jasně vidět údaj 42 nábojů, i když Ripley nevystřelila. (Jan.Kanak)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama