Reklama

Reklama

Pán velryb

  • Nový Zéland Whale Rider (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Nový Zéland / Německo, 2002, 105 min

Obsahy(1)

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovoria o malom filmovom zázraku. Magický filmový príbeh so skromným rozpočtom sa pevne usadil v prvej desiatke doteraz najnavštevovanejších filmov tohto roku a hoci od jeho premiéry už uplynulo niekoľko týždňov, distribútori neustále zvyšujú počet kópií v amerických kinách. Dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb mnohí považujú za najväčšie filmové prekvapenie tohto roka. Ale tí, ktorí sledovali vznik tohto filmu, tvrdia, že o jeho úspechu boli presvedčení už od začiatku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval "magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku", stojí totiž Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov.

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Možná trochu schematický, ale krásně upřímný snímek, kterému to bez problému odpustíte. Zasazení filmu do soudobých maurských reálií, plných neznámých tradic a zvyků, stejně tak jako neznámých herců v čele s hlavní dětskou představitelkou, funguje skvěle. Úsporné prostředky dodávají filmu na opravdovosti, i když toho civilního je možná už trochu moc. Krásný obraz podpořený exotickým prostředím. Na vlnách tohohle filmu se příjemně kolébá celých 105 minut. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

K Pánu velryb mám zvláštní vztah, jelikož jsem ve vesničce Whangara kousek nad Gisbornem byl a lokaci, ve které se takřka celý děj odehrává, celkem znám. Je to zvláštní pohled dívat se na místa, na která jste se nedávno dívali ve skutečnosti a stylizace filmu je téměř nezměnila. Co se tedy týče autenticity, Pán velryb působí fantasticky. Co se týče příběhu, ten místy kazí přemíra sentimentu. Jinak je ale tenhle snímek vším, co potřebujete vědět o původní maorské kultuře Nového Zélandu, než tam vyrazíte poznávat ji osobně... ,,Když vypláznete jazyk, říkáte tím svému nepříteli: Sežeru Tě! Tvé oči se rozkutálí a tvá hlava skončí na konci mé tyče." ()

Reklama

Hromino 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dodíval na Pána velryb, byl jsem pořád ztuhlý jak sibiřský ježek. Tak silné a nabité drama a zároveň i rodinný film jsem už pěkně dlouho neviděl - a že jsem jich neviděl málo. Příběh duševně špatně vychovávané a ponižované dívky (ne v tom smyslu, že by ji spolužáci šikanovali, nebo měla neúspěchy ve škole), kterou psychicky ničí její dědeček. Zatímco ona touží po uznání, on ji chce ponížit tak hluboko, jak jen se dá. U obyčejného snímku tyhle pocity nezakusíte, ale Pán velryb je něco jiného. Režisérka Niki Caroová, která v té době byla prakticky amatérkou, podala neuvěřitelný výkon a společně s Keishou Castle-Hudghesovou vytvořila monumentální dvojici, která funguje stejně úžasně jako dvojice Depp - Burton, i když samozřejmě v jiném žánru a směru. Hudba je fascinující a poodhaluje vám tajemství a zvyky Nového Zélandu. Konec sice dopadne na jednu stranu dobře, ale z druhého pohledu pochopíte, že dopadl ještě líp - jelikož pravé přátelství, láska a uznání je silnější, než cokoliv jiného - a Pán velryb to dává jasně najevo. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Whale Rider zobrazuje život súčasných Maorov na Novom Zélande a približuje domorodú kultúru lepšie ako dokumentárny film. Tento niekoľkovrstvový príbeh ukazuje na troch generáciách vzťah komunity domorodých obyvateľov k tradíciám. Hoci najstaršia generácia (Koro) ich dodržiava, ďalšia generácia zostáva vlažná. Režisérka Niki Caro veľmi citlivo pristupuje k filmu. Rozbieha viacero paralelných línií deja. Mnohé z nich akoby len rozohrala a napokon nepoužila. Ale práve nimi naznačuje rodinné vzťahy a vzťah k tradíciám. (Vzťah otca a syna Hemiho, starého Koroa, Porourangiho a Paikei, život Maora v Európe, ako aj vzťah maorského muža a ženy). Nádherné prírodné scenérie a vynikajúce herectvo mladučkej Keishe Castle-Hughes a jej dospelých kolegov podkresľuje ladná hudba. Poznámka na záver: Keď distribútor napíše, že ide o "dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb", dosiahne dve veci. 1) Na film neprídu tí, ktorí by si film vychutnali (ako ja) a 2) prídu naň milovníci "Zachráňte Williho", ktorí môžu byť dosť sklamaní. Je to divné počínanie. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tento film je především laskavý a láskyplný. A optimistický. Není to o mentalitě jiné kultury a není to ani o střetu starého a nového způsobu života. Je to o nevyhnutelném úpadku nezápadního a nekřesťanského civilizačního směru života pod vlivem pokroku všeobecného blahobytu civilizace a celosvětového globalizačního procesu. Tradiční hodnoty už většinu obyvatelstva příliš nezajímají a oddávají se naplno konzumu v rámci kapitalistického uspořádání světa. Prastaré kořeny se někdy nápadně a někdy skrytě přetrhávají a bez vláhy nenávratně usychají. Následně jsou nahrazovány povrchovou nitkou pseudokultury, která nedokáže zaplnit prázdné místo v duši a není schopna trvalých a hlubších hodnot. Naděje ale umírá vždy jako poslední. V hlavní roli je malá Paikea Apirana (zajímavá Keisha Castle-Hughes), která se vzepře dogmatům a začne naplňovat svůj předurčený osud. Dogmata a předsudky často vycházejí z tradičních hodnot a zvyků. Hlavní mužskou postavou je její dědeček Koro (sympatický Rawiri Paratene), jehož srdce přetéká smutkem nad odcizením vlastních lidí od svých kořenů. Bojuje proti civilizačnímu vývoji, aby nakonec s uspokojením přijmul novou a nevyzkoušenou cestu, která dává novou mízu jeho národu. Z dalších rolí: citlivá a laskavá babička Flowers (Vicky Haughton), otec s pocitem selhání a útěkem jako řešením Porourangi (Cliff Curtis), lehkomyslný i ochotný strýček Rawiri (Grant Roa), žák ze školy vyvolených Hemi (Mana Taumaunu), či učitelka Parata (Tahei Simpson). Často až prolomení vlastních vlnolamů dogmat a předsudků může přinést tu spásnou obrodu vlastnímu národu. A nakonec je národ schopen přijmout a udržovat ty lepší a vznešenější zvyky, které udržují jejich národní identitu a sebeurčení. A víru a naplnění. A naději. Místy film útočí na city ve větším množství. A velryby? Ta stvoření jsou fantastická. Problémy s vlastní identitou jednotlivce i celých národů jsou celosvětovým fenoménem, kde nezadržitelně, surově a bezpečně vítězí konzum bez naplnění a smyslu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, ve které Paikea (Keisha Castle-Hughes) zvrací, byla vystřižena, protože podle režiséra nebyla dost přesvědčivá. (Cheeker)
  • Velryby byly zobrazeny kombinací záběrů skutečných velryb, modelů v životní velikosti a speciálních efektů. (HellFire)
  • Herečka Keisha Castle-Hughes se ve svých třinácti letech stala nejmladší herečkou nominovanou na Oscara za nejlepší ženský výkon v hlavní roli. (Hromino)

Související novinky

Let číslo 103

Let číslo 103

29.03.2007

Jestli teď očekáváte informaci o plánovaném pokračování nebo remaku Letu číslo 93, nejspíš vás zklamu. Tentokrát se filmaři rozhodli zfilmovat jinou leteckou tragédii. Roku 1988 se po výbuchu bomby… (více)

Reklama

Reklama