Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Jižní Africe dostane Mathieu (Robert Liensol), starý černošský učitel, žijící v malé Kingletem, dopis od bývalého spolužáka, který se stal knězem. Navštíví svou nemocnou sestru Joséphine (Miriam Makeba), prostitutku, znovu se setká se svým synem Gashou, zvaným „Amok“, a jeho bratrem, odborovým předákem, jehož život však končí tragicky. Ačkoli je učitel, Mathieu až dosud znal jen svět svého venkovského života. Nyní poznává realitu své země, rasistické bělochy, policii jednající na jejich pokyn... (mac000)

(více)

Recenze (7)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Už samotný název filmu předznamenává, že s největší pravděpodobností půjde o buřičský snímek, který se bude ostře vyjadřovat k opresivním praktikám jihoafrického apartheidního režimu. Adaptace knihy Cry, the Beloved Country, kterou už v roce 1951 poprvé zfilmoval britský režisér Zoltan Korda, vyhroceným způsobem rekonstruuje Johannesburg poloviny 40. let. Divák se do nepokoji zmítaného města dostává prostřednictvím venkovského učitele, jenž sem vyjíždí za údajně nemocnou sestrou. Souheil Ben Barka takřka bezvýhradně nabízí optiku původních černošských obyvatel a z okupantů dělá zavrženíhodná monstra. K černohumorné karikatuře se například blíží bílý obchodník s mrtvolami, jehož počínaní a obludně nadsazené vyjadřování nutí diváka k pobavenému zděšení. ()

anderson

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 3.9.1986, réžia slovenského znenia = (ČST Bratislava) + R: ČST 2 = 11.6.1988 (30.5.2009) ()

Reklama

Polda99 

všechny recenze uživatele

Amok by mohl být krásným silným dramatem o hrůzách apartheidu a o lidské povaze. Bohužel se tento film snaží příli moralizovat a příliš naznačovat správnou cestu, čímž obírá o diváky o vlastní názor a vnucuje mu ten jediný správný. Přes určitý ideologický podtext je zajímavé sledovat, jak tyto události vnímají sami umělci, kterých se tento problém nejvíc dotýká. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama