Reklama

Reklama

Strážce návěstí

(TV film)
Drama / Horor / Krátkometrážní
Velká Británie, 1976, 40 min

Obsahy(1)

Jednoho večera navštíví strážce návěstí neznámý muž. Dlouho spolu hovoří a další večer se znovu sejdou. Strážce mu vykládá tajemné historky o tunelu a muž naslouchá. Také mu řekne o tajemné postavě, která na něho už párkrát mávala, přesně od toho červeného světla u tunelu. Následujícího večera se postava znovu objeví... (Rodriguez)

(více)

Recenze (30)

topi 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem si přečetl povídku " Hlídač " od Charlese Dickense a ta mě nehorázně odrovnala. Televizní film The Signalman je podle oné povídky a má výbornou houstnoucí atmosféru, která prostupuje celým dějem. Atmosféra tunelu a nádražního domku, stejně i venkovské přírody staré Anglie je zachycena parádně. A oba herci ve svých rolích jsou skvělý. Ale jak už to ve většině případech bývá, knižní předloze se málo kdy co vyrovná. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dickensova povídka patří k absolutní klasice žánru a její televizní zpracování by si zasloužilo to samé. Středometrážní pojetí jednoduchému příběhu vyhovuje, takže neztrácí ten správný tah na bránu a směřuje přímo k nádherně infarktovému závěru. Nejsilnější stránkou je bezesporu atmosféra anglického venkova, v mlze a tmě utopeného polozapomenutého údolíčka a, i přes své umístění, útulného drážního domečku. A že jsou oba herci bezchybní? To je snad samozřejmé... ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 30.8.1986, réžia českého znenia = ZDENĚK HRUŠKA (ČST Praha) - Ďalšia "prednovembrová" klasika ktorou nás ČST kedysi oblažila. Je to vlastne epizóda z voľného cyklu BBC a ITV "A Ghost Story for Christmas". Istý náhodný cudzinec stretne podivného "eisenboňáka"... do toho trochu duchariny a kvalitného napätia. Prečo v našich končinách neexistuje nejaká televízna relácia, ktorá by "prekopávala" pamätnícke televízne archívy ? GO TO HELL WITH PEOPLEMETERS !!! (1.7.2005) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplnil jsem si jednu z velkých mezer mého dětství. Kdysi v 80. letech, když jsem byl malý capart, jsme se na to dívali večer na chatě se sestrou, sami, oheň v kamnech, vítr venku, zkrátka ideální. Když se zjevení objevilo podruhé a odhalilo svou mrtvolnou tvář, psychicky jsme to nevydrželi, vypnuli televizi a pohroužili se do depresivních snů. Pak už jsem na to nikdy nenarazil, ale pořád mi to zůstalo v hlavě. Teď, když jsem si na to zase vzpomněl, řekl jsem si, že si to musím konečně vidět do konce a tak se stalo. Typicky anglická ponurá věc, která nepotřebuje krvavé efekty, masky ani jiné laciné propriety, které používají netalentovaní tvůrci, co si pletou hrůzu s nechutnostmi. Stačí jeden domek, ponurá rokle, mlha, tunel a vlak. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

"Bez protahování povídky, aniž bych ulpěl na některé pozoruhodné okolnosti víc, než na jiné, chci v závěru poukázat na onu shodu, jež byla nejen ve výstraze strojvůdce a ve slovech, která nešťastný hlídač mně opakoval a jež ho pronásledovala, ale také ve slovech, která já sám - ne on - jsem připojil k jeho pohybům, jím nepodobeným, a která vznikla pouze v mé vlastní mysli." (Charles Dickens) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama