Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V budoucnosti probíhá válka lidí se stroji, které převzaly vládu nad světem. Jedinou nadějí pro lidstvo je charismatický vůdce Hnutí odporu John Connor. Protože se ho stroje obávají, vysílají do minulosti nový prototyp kyborga, který ho má zničit jako malého chlapce. Vzápětí za ním Hnutí odporu vyšle starý model terminátora, přeprogramovaného tak, aby mladého Johna chránil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (1 933)

tron 

všechny recenze uživatele

„Sľúbil si, že nikoho nezabiješ!“ – „Bude žiť.“ Matka akčných veľkofilmov a chvála žánru sci-fi. Keď sa ma Tomáš pýtal, či na T2 nechcem ísť aj druhý raz a s ním (on to ešte nevidel), nebolo nad čím rozmýšľať. V r. 1992 som mal sladkých jedenásť a verte mi: na svete neexistoval lepší film. Snáď Jurský park, ale ten prišiel až o rok neskôr. Masívny Schwarzenegger na Harley Davidson (v jednej ruke bez problémov prebíjajúci guľovnicu a druhou ledabolo držiaci poltonovú mašinu na ceste) v gigantickom biblickom epose o konci dní, mamách, synoch a tekutej oceli, ktorú nezastavíte. Fenomenálne dlhé akčné scény; finále na ceste a následne presunuté do továrne trvá 40 minút, čo je polovica priemerne dlhého filmu, veď to nie je normálne!. V tej dobe revolučné efekty, jedinečné herecké obsadenie, svištiace dialógy, kultové hlášky a snáď geniálny scenár. Odporúčam režisérsky strih, ktorý je rovnako dobrý, ako režisérsky strih predchádzajúceho Jimovho hitu a to Votrelcov (t.j. fantastické sú už oficiálne kinoverzie, ale režisérske zostrihy sú ešte luxusnejšie v detailoch). Mínusy? Niektoré CGI časom logicky zostarli (napr. v chodbovej scéne, kedy sa Terminátori stretnú prvý raz, sú "tanieriky" na T-1000 fakt úsmevné). Inak ale pecka so skvelými postavami (hoc Cameron na to šiel pohodlne a proste len okopíroval koncept z Votrelcov, kde sa tiež z jednotkového zlého androida v dvojke stal android dobrý), interakciou medzi nimi a dialógmi. Kino Považan NMnV 1992 (2x) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„My mission is to protect you.“ No není Arnie božský, když pokropí minigunem z okna policejní vozy, přidá pár projektilů z granátometu a obratem spočte Human casualties na akurátních 0.0? Pro akční film je T2 stejným milníkem jako pro svět vynález atomové pumy. Existuje jen předtím a potom. Na můj vkus mohl být Cameron ještě temnější a vyvarovat se na tvůrce jeho formátu šíleného kvanta movie mistakes. Ale co.. Člověk pak vidí trojku od Mostowa a mávne nad takovými maličkostmi rukou. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně největší zklamání ve zdejší Top 20. Čekal jsem odzbrojující příval akce a na svou dobu převratné efekty. Nedostavilo se ani jedno. Pravdivé lži jsou přeci jen větším akčním nářezem. Je pravda, že akci příliš nevyhledávám, takže jsem na jednu stranu rád, že T2 není jen o tom jednom, ale má i silný příběh a skvělého Edwarda Furlonga. Samotný Arnold je herec asi jako já striptér, takže o jeho výrazu, který má pro všechny akční filmy stejný, se nemá cenu bavit. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V jedničce bojovali hrdinové o holé životy a dobrým pravidlem dvojky je, že v sázku musí být dáno 2x tolik. Cameron závazek splnil a tak se podivuhodná trojice bojovníků nerve jen o existenci, ale nově především o budoucnost. Scénář chytře rozvedl Kyleova slova o danosti osudu a Soudný den je tak dramatickým bojem o právo měnit to, co bylo projednou určeno. Zatímco v jedničce (v souladu s dobou) fungují stroje jako exotická podivnost, dvojka nezapře nástup křemíkového věku. Počítače jsou běžnou součástí lidského bytí a Cameron se správně kantorskou pedantností poukazuje na hrozbu ředění lidské inteligence tou virtuální. Vzhledem k tomu, že T2 se ale o sílu křemíku jako první film v historii masivně opírá, poselství jde i na opačnou stranu: i stroj může myslet jako člověk. Arnold v roli polidštěného Terminátora předvádí vrcholný výkon. Kdyby nepanoval k žánru tak silný despekt u akademiků, měl toho roku být přinejmenším nominovaným na plešouna. Mašinu se zapnutým modulem učení mu člověk žere. Dodnes mě nikdo nepřesvědčil, že pod kůží nemá pan guvernér kovové šasi. Pokud James Cameron T1 složil na výbornou akční státnici, T2 je brilantní profesura. Nikdo (a za tím si stojím) nedokázal "pokleslý" žánr povýšit na úroveň umění, aniž by se odcizil nízkým prostředkům. Lehkost, s jakou Cameron žongluje emocemi a dávkuje adrenalin, genialita akčních scén (opět, dodnes nepřekonaná) a celkový apokalyptický nádech náleží k vrcholným ukázkám síly filmu. To není výrok intelektuála, ale člověka, který na T2 vyrůstal a když si ho po letech a stovkách shlédnutých filmů pustil znovu, zjistil, že Cameronův mazlík působí přinejmenším stejně mocně. Jako tehdy, když jsem se ráno vzbudil a cestou na základku snil o tom, že se otevřou dveře a ke mně se přidá Arnie s lehce křivým úsměvem. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

revoluční triky, akce jak z budoucnosti, přerod Arnolda na hláškujícího, ale stále stejně cool kamaráda a ochránce mladého Connora, který netrpí syndromem otravnosti a je zahrán velmi dobře. Což vlastně u Camerona zas takové překvapení nebude. V tomto filmu je tolik nezapomenutelných scén, jak už těch zminovaných akčních, tak těch dokreslujících stav matky Connora, která díky svým "neopodstatněným" paranoim mezitím skončila v blázinci. Když ještě přidáme ty triky a jejich zástupce, T-1000, z které jde opravdu strach (i když už ne takový, jako z Arnolda v jedničce, i přes všechy ty schopnosti, které tenhle obdržel..), vychází 100% další zářez do síně slávy a znovu s Cameronem. Skoro nejde uvěřit, že jeden režisér dokázal natočit tolik kultovních záležitostí. Hasta La Vista, Baby.. Žel nějak mi tu chyběla ta patřičná atmosféra, i když v blázinci sny Sarah a její duševní stav nebyl zrovna veselý, krásná temnota jedničky zůstala jen v jedničce. A dokonce i přes tu genialitu, jakou akční scény bezesporu mají, ty v Aliens mi přišly ještě o něco lepší a to přesto, že v nich nebylo skoro nic vidět.. Nechápu to, ale dám "jen" 9/10 ()

Galerie (322)

Zajímavosti (289)

  • Rotační kulomet M-134, který používá Terminátor (Arnold Schwarzenegger), je tentýž (lehce modifikovaný), který používá Blain (Jesse Ventura) ve filmu Predátor (1987). Oba filmy zásobovala rekvizitami firma Stembridge Gun Rentals. (POciSEM)
  • Malý počítač, který John Connor (Edward Furlong) použije k nabourání se do bankomatu a otevření elektronického zámku, je Atari Portfolio. V roce 1989 to byl jeden z prvních palmtopů kompatibilních s IBM PC, vybavený byl systémem DIP-DOS 2.11. (Stejšn)
  • Když T-800 vyjede na motorce z nákupního střediska a za ním poté dojde k hromadné bouračce, je možné si všimnout auta, které je již nabourané před srážkou. (Fenk)

Související novinky

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

10.05.2020

Režisér James Cameron je více než schopný filmař. Dokáže lámat box office rekordy jako nikdo jiný, a zvládá točit sequely, které jsou lepší než původní filmy – to samo o sobě z něj dělá jedinečného… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

15.04.2018

Premiéra šestého Terminátora, jímž Tim Miller (Deadpool) naváže přímo na Terminátora 2, se nedávno odsunula z července 2019 na listopad 2019. Film tak uhnul spin-offu Rychle a zběsile s Rockem a… (více)

Reklama

Reklama